Ухвала
від 10.12.2020 по справі 567/650/20
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/650/20

У Х В А Л А

10 грудня 2020 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Василевич О.В.

секретар - Клімович О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Острозі клопотання представника відповідача - адвоката Хмарук Ю.М. про залучення до участі у справі правонаступника відповідача у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області, КП Реєстраційний центр Городищенської сільської ради Рівненської області про визнання незаконним та скасування рішення Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області, визнання незаконним та скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку , -

встановив:

Острозьким районним судом Рівненської області за правилами загального позовного провадження розглядається цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області, КП Реєстраційний центр Городищенської сільської ради Рівненської області про визнання незаконним та скасування рішення Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області, визнання незаконним та скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Представник позивача - адвокат Хмарук Ю.М. звернулась до суду з клопотанням в якому просить замінити відповідача Новомалинську сільську раду Острозького району Рівненської області її правонаступником - Острозькою міською радою, посилаючись на те, що 6 грудня 2020 року набув чинності Закон України № 1009-ІХ від 17.11.2020 Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій , яким було внесено зміни до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , за якими після набрання повноважень новообраною Острозькою міською радою, 20 листопада 2020 року , коли була проведена 1 сесія 8 скликання Острозька міська рада стала правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, в тому числі й Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалася.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши подане представником відповідача клопотання, суд дійшов висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Статтями 46, 47 ЦПК України передбачено, що вони можуть мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони (цивільна процесуальна правоздатність) та здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність).

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, матеріальне правонаступництво тісно пов`язане з процесуальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому, незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Законом України Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій від 17.11.2020 внесено зміни до Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , та розділ 5 Прикінцеві та перехідні положення доповнено п.6-1, згідно якого до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень: 1) у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади); 2) після припинення повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами (далі - ради, що припиняються), їхні виконавчі комітети продовжують здійснювати свої повноваження до затвердження сільською, селищною, міською радою, обраною сформованою територіальною громадою (далі - новообрана рада), персонального складу її виконавчого комітету. Протягом зазначеного строку сільський, селищний, міський голова, обраний сформованою територіальною громадою, очолює такі виконавчі комітети та входить до їх персонального складу.

Згідно п.п.4 п.6-1 вказаного Закону, сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту.

Згідно п.п.9 п.6-1 вказаного Закону, юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою.

09 грудня 2020 року Острозькою міською радою Рівненської області було прийнято рішення №16 "Про початок реорганізації сільських рад шляхом приєднання до Острозької міської ради Рівненського району Рівненської області" згідно якого міська рада вирішила, крім іншого-розпочати процедуру реорганізації Новомалинської сільської ради шляхом приєднання до Острозької міської ради, та встановлено, що Острозька міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Новомалинської сільської ради.

Згідно ч.2 ст.55 ЦПК України, усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

За вказаних обставин, у зв`язку з реорганізацією та припиненням Новомалинською сільською радою своєї діяльності у зв`язку з об`єднанням територіальних громад, суд приходить до висновку про необхідність заміни відповідача Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області її правонаступником, яким є Острозька міська рада Рівненської області.

Таким чином суд вбачає наявність підстав для задоволення клопотання представника позивача та здійснення процесуального правонаступництва, замість первісного відповідача Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області залучити до участі у справі її правонаступника - Острозьку міську раду Рівненської області та відкласти судове засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.55, 76, 84, 196-198 ЦПК України, -

постановив:

Залучити Острозьку міську раду до участі у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області, КП Реєстраційний центр Городищенської сільської ради Рівненської області про визнання незаконним та скасування рішення Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області, визнання незаконним та скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку , як правонаступника відповідача - Новомалинської сільської ради Острозького району Рівненської області.

Роз`яснити Острозькій міській раді, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу до участі у справі як правонаступника, обов`язкові для неї так само, як вони були обов`язкові для особи, яку вона замінила.

Судове засідання у справі відкласти до 29 грудня 2020 року о 14:00 год. в залі судових засідань Острозького районного суду Рівненської області.

Про місце, дату і час судового засідання повідомити учасників справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Острозького районного суду Василевич О.В.

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено21.12.2020
Номер документу93638363
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/650/20

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Постанова від 20.07.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 19.03.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Рішення від 04.03.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Рішення від 04.03.2021

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Василевич О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні