Ухвала
від 15.12.2020 по справі 2-327/2009
ГУЛЯЙПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-327/2009

Номер провадження № 6/315/57/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2020 року м. Гуляйполе

Гуляйпільський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Романько О.О.

за участі секретаря Браціло І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Гуляйполе Запорізької області заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів про заміну сторони за виконавчим листом, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Гуляйпільського районного суду Запорізької області перебувала цивільна справа за позовом ТОВ за позовом ТОВ Український промисловий банк в особі Запорізької філії ТОВ Укрпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором . 21.04.2009 року заочним рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області позовні вимоги ТОВ Укрпромбанк задоволені.

В обґрунтування заяви заявником зазначено, що між ТОВ Укрпромбанк та ПАТ Дельта Банк було укладено Договір купівлі-продажу прав вимог, в тому числі і прав вимог за кредитним договором № 002-12/К-07 від 06.06.2007 року, укладеним між ТОВ «Укрпромбанк» та ОСОБА_1 . В подальшому, 24.07.2020 між АТ Дельта Банк та Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів було укладено Договір № 2295/К про відступлення прав вимоги за кредитними договорами, відповідно до умов якого АТ Дельта Банк відступає ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів належні Банку, а ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів набуває права вимоги Банку до позичальників та/або заставодавців (іпотекодавців) та/або поручителів та/або фізичних осіб та/або фізичних осіб-підприємців та/або юридичних осіб, зазначених у Додатку №І до цього Договору, тобто Боржників, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників за кредитними договорами (договорами про надання кредиту (овердрафту)) та/або договорами поруки та/або договорами іпотеки (іпотечними договорами) та/або договорами застави та/або договорами та/або контрактами, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них. ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів набуло права грошової вимоги до Відповідача за кредитним договором №002-І2/К-07 від 6 червня 2007р., в сумі 6680.16 грн. Право вимоги отримано на підставі Протоколу електронних торгів, сформованого за результатами відкритих торгів (аукціону), переможцем яких став Покупець - ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів . У зв`язку з особливістю процедури ліквідації АТ Дельта Банк , як первісний стягувач, не надав інформації щодо наявності виконавчих документів та не передавав їх новому кредитору.

Таким чином, рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області по справі № 2-327/2009 про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 на користь ТОВ Укрпромбанк , правонаступником якого є АТ Дельта Банк , правонаступником якого є ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів станом на сьогоднішній день залишається не виконаним і не втратило своєї законної сили, ОСОБА_1 не погашає заборгованість та ухиляється від самостійного виконання даного рішення суду, в зв`язку з чим прохають замінити сторону за виконавчим листом.

03.11.2020 року надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів про заміну сторони за виконавчим листом, яку залишено без руху відповідно до ухвали Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 04.11.2020 року та після усунення заявників недоліків відповідно до ухвали судді Гуляйпільського районного суду Запорізької області Романько О.О. від 20.11.2020 року прийнято до свого провадження.

В судові засідання учасники провадження не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, заяв, клопотань суду не надали.

04.12.2020 року направлено лист до Гуляйпільського РВ ДВС Південно-Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Дніпро) для отримання інформації про те, чи перебуває на виконанні Гуляйпільського РВ ДВС Південно-Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Дніпро) виконавче провадження щодо стягнення з коштів з ОСОБА_1 за заочним рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області від 21.04.2009 року.

Відповідної інформації до суду не надійшло.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд вважає заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів про заміну сторони за виконавчим листом, такою що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Частина 1 ст. 442 ЦПК України передбачає, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Одночасно, відповідно до ч. 5 ст. 442 ЦПК України, положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Тобто, законодавець чітко та імперативно відокремлює питання заміни сторони виконавчого провадження та заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, цивільний процесуальний закон передбачає наявність розгляду двох окремих, самостійних, процесуальних питання щодо: - заміни сторони виконавчого провадження та - заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

В своїй заяві про усунення недоліків заявник уточнив свої вимоги та сформулював їх як заміна первісного стягувача ПАТ Дельта Банк у виконавчому листі.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Статтею 1 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з частинами першою, другою та абзацом 1 частини п`ятої статті 15 Закону України Про виконавче провадження сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Таким чином, виконавче провадження є однією зі стадій судового процесу, яка завершує його. Ця стадія розпочинається з набранням судовим рішення законної сили або за інших умов, встановлених законом. Сторони судового процесу на стадії виконавчого провадження набувають відповідної процесуальної якості, користуються правами та несуть певні обов`язки, зумовлені статусом сторони. За законом на стадії виконавчого провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження. Така заміна є прийнятною, зокрема у правовідносинах, що допускають правонаступництво.

Відповідно до пунктів 1 і 2 частини першої статті 512 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) і правонаступництва.

Згідно зі статтею 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

При такій заміні кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку з чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України Про виконавче провадження , статті 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, в тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, статті 15 Закону України Про виконавче провадження , з урахуванням положень статті 442 ЦПК України, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Викладене узгоджується з правовим висновком Верховного Суду України, викладеним у постанові від 20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13 та ухвалі КЦС ВС від 16 листопада 2020 року у справі № 2-7356/10 (провадження № 61-10183ск20).

Згідно зі статтею 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Статтею 18 ЦПК України передбачено, що судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Встановивши, що між ТОВ Укрпромбанк та ПАТ Дельта Банк було укладено Договір купівлі-продажу прав вимог, в тому числі і прав вимог за кредитним договором № 002-12/К-07 від 06.06.2007 року, укладеним між ТОВ Укрпромбанк та ОСОБА_1 та в подальшому, 24.07.2020 між АТ Дельта Банк та Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів було укладено Договір № 2295/К про відступлення прав вимоги за кредитними договорами, відповідно до умов якого АТ Дельта Банк відступає ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів належні Банку, а ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів набуває права вимоги Банку до позичальників та/або заставодавців (іпотекодавців) та/або поручителів та/або фізичних осіб та/або фізичних осіб-підприємців та/або юридичних осіб, зазначених у Додатку №І до цього Договору, тобто Боржників, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників за кредитними договорами (договорами про надання кредиту (овердрафту)) та/або договорами поруки та/або договорами іпотеки (іпотечними договорами) та/або договорами застави та/або договорами та/або контрактами, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, у зв`язку з чим ТОВ Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів набуло права грошової вимоги до відповідача за кредитним договором №002-І2/К-07 від 06 червня 2007р., в сумі 6680,16 грн, суд дійшов висновку про задоволення заяви ТОВ ФК ЄАПБ про заміну сторони у виконавчому документі.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 258, 260-261, 353-354, 433, 442 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів про заміну сторони за виконавчим листом - задовольнити.

Замінити стягувача Публічне акціонерне товариство Дельта Банк за виконавчим листом, виданим на підставі рішення Гуляйпільського районного суду Запорізької області у справі № 2-327/2009 за позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором №002-12/К-07 від 06.06.2007 року на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів (код ЄДРПОУ 35625014, юридична адреса: 01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, буд. 30, реквізити IBAN № НОМЕР_1 у АТ ТАСкомбанк ).

Ухвала суду може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Гуляйпільський районний суд Запорізької області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Повний текст ухвали складено 17.12.2020 року.

Суддя: О. О. Романько

СудГуляйпільський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено22.12.2020
Номер документу93690683
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-327/2009

Ухвала від 02.07.2021

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Ухвала від 15.12.2020

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Гуляйпільський районний суд Запорізької області

Романько О. О.

Рішення від 22.09.2009

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Риб'янець С. А.

Рішення від 24.09.2009

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М. І.

Рішення від 12.08.2009

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Рішення від 17.07.2009

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Кравець О. А.

Рішення від 23.06.2009

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Ільченко Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні