Ухвала
від 21.12.2020 по справі 911/2761/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

21 грудня 2020 року

м. Київ

Справа № 911/2761/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Огородніка К.М.- головуючого , Ткаченко Н.Г., Жуков С.В.

перевіривши матеріали касаційної скарги Акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України

на рішення Господарського суду Київської області від 03.03.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу)

та на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.09.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу)

у справі № 911/2761/19

за позовом Акціонерного товариства Укртрансгаз

до відповідача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Яблуневий-4

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Публічне акціонерне товариство Національна акціонерна компанія Нафтогаз України

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Київоблгаз

про повернення майна та стягнення безпідставно набутих коштів,-

В С Т А Н О В И В:

До Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України на рішення Господарського суду Київської області від 03.03.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) та на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.08.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) у справі №911/2761/19, в якій просить суд поновити строк на касаційне оскарження; скасувати оскаржувані судові рішення (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) та прийняти нове рішення, яким стягнути з відповідача 17 012,62 грн. вартості природного газу.

Ухвалою Верховного Суду від 16.11.2020 року, касаційну скаргу Акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України на рішення Господарського суду Київської області від 03.03.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) та на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.08.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) у справі №911/2761/19, залишено без руху оскільки скаржником оскаржується постанова Північного апеляційного господарського суду від 15.08.2020 року, тоді як відповідно до інформації наявної в Єдиному державному реєстрі судових рішень, процесуальне рішення як постанова Північного апеляційного господарського суду від 15.08.2020 року відсутнє. Натомість в Єдиному державному реєстрі судових рішень, наявна постанова Північного апеляційного господарського суду від 15.09.2020 року, якою апеляційну скаргу Акціонерного товариства Укртрансгаз , задоволено частково. Рішення Господарського суду Київської області від 03.03.2020 у справі №911/2761/19, скасовано. Прийнято нове рішення, яким відмовлено у задоволенні позовних вимог. Ухвалою Акціонерному товариству Національна акціонерна компанія Нафтогаз України було надано строк для усунення недоліків, зокрема уточнити касаційні вимоги та надати Касаційному господарському суду у складі Верховного Суду докази надіслання копій відповідних змін до касаційної скарги іншим учасникам справи листом з описом вкладення.

На виконання вимог ухвали Верховного Суду від 16.11.2020 року до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, від скаржника надійшла заява про усунення недоліків відповідно до яких скаржник просить вважати вірною дату оскаржуваної постанови Північного апеляційного господарського суду 15.09.2020 року.

Здійснивши перевірку матеріалів касаційної скарги на відповідність вимогам Господарського процесуального кодексу України, Суд дійшов висновку про відмову у відкритті касаційного провадження, з огляду на таке.

Стаття 129 Конституції України серед основних засад судочинства визначає забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

За приписами п. 1 частини першої ст. 293 ГПК України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 287 цього Кодексу не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує п`ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, якщо: а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Згідно з частини п`ятої ст. 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За змістом частини сьомої зазначеної статті для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік встановлено у 2020 році прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2020 року - 2 102 грн.

У п. 1 частини першої ст. 163 ГПК України зазначено, що у позовах про стягнення грошових коштів ціна позову визначається сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за якими стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Предметом позову у даній справі є повернення безпідставно набутого майна у вигляді 3,055 тис. куб м. природного газу та стягнення 17 012,62 грн., що становить вартість безпідставно набутого майна - природнього газу в обсязі 3,055 тис. куб. метрів, що є менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2020 році - 210 200 грн.), а тому у розумінні ГПК України ця справа є малозначною.

Водночас п. 2 частини третьої ст. 287 ГПК України передбачено випадки наявності підстав для перегляду у касаційному порядку малозначної справи, а саме: а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи; в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Колегія суддів звертає увагу скаржника, що в силу зазначеної вище вимоги пункту 2 частини третьої статті 287 ГПК України випадки відкриття касаційного провадження у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує п`ятиста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, залежать виключно від обставин конкретної справи та значення кожної з них для формування єдиної правозастосовчої практики.

У той же час однією з підстав для перегляду у касаційному порядку малозначної справи, скаржник зазначає наявність спірних правовідносин, що стосуються застосування норм права, зокрема ст.1212 ЦК України , які мають фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики.

Колегія суддів вважає, що доводи касаційної скарги Акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України про те що справа має виняткове значення для учасника справи та стосується питання, яка має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики, не є належним чином обґрунтованими, отже, відсутні підстави для висновку про можливість відкриття касаційного провадження у цій справі, зважаючи на таке.

Право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою. Отже, кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальні заборони та обмеження, спрямовані на недопущення безладного перебігу судового процесу (за змістом рішення Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України").

Поряд із цим використання оціночних чинників, зокрема, таких понять, як: суспільний інтерес , значення для формування єдиної правозастосовчої практики , малозначні справи тощо, не повинні викликати думку про наявність певних ризиків, адже виходячи з високого статусу Верховного Суду, у деяких випадках вирішення питання про можливість касаційного оскарження має відноситися до його дискреційних повноважень, оскільки розгляд скарг касаційним судом покликаний забезпечувати сталість судової практики, а не можливість проведення розгляду заради розгляду .

Касаційний господарський суд зазначає, що учасники судового процесу мають розуміти, що визначені підпунктами а - г пункту 2 частини третьої статті 287 ГПК України випадки є виключенням із загального правила, й необхідність відкриття касаційного провадження у справі на підставі будь-якого з них потребує належних, фундаментальних обґрунтувань, оскільки в іншому випадку буде порушено принцип правової визначеності . Однак, вказана касаційна скарга не містить належних обґрунтувань, які могли б підпадати під дію підпунктів а - г пункту 2 частини третьої статті 287 ГПК України, а суд з власної ініціативи таких умов також не вбачає. До того ж зазначені у касаційній скарзі доводи зводяться до заперечення встановлених судами попередніх інстанцій обставин справи з одночасним тлумаченням стороною власного їх викладення, й в цілому до заперечення результату розгляду справи судом, а тому підстав для відкриття касаційного провадження у даній справі немає.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 23.10.1996 "Справа "Леваж Престасьон Сервіс проти Франції" (Levages Prestations Services v. France, заява №21920/93, пункт 48) вказано, що зважаючи на особливий статус суду касаційної інстанції, роль якого обмежено перевіркою правильності застосування норм закону, процесуальні процедури в такому суді можуть бути більш формальними, особливо, якщо провадження здійснюється після його розгляду судом першої інстанції, а потім судом апеляційної інстанції.

Враховуючи викладене, суд касаційної інстанції дійшов висновку про відмову у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України на рішення Господарського суду Київської області від 03.03.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) та на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.09.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) у справі №911/2761/19, оскільки вона подана на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Крім того у зв`язку з відмовою у відкритті касаційного провадження у справі, Суд не розглядає клопотання скаржника про поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження.

На підставі викладеного та керуючись статтями 163, 234, 235, 287, 293 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Акціонерного товариства Національна акціонерна компанія Нафтогаз України на рішення Господарського суду Київської області від 03.03.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) та на постанову Північного апеляційного господарського суду від 15.09.2020 року (в частині відмови у стягненні 17 012,62 грн. вартості природного газу) у справі №911/2761/19.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий, суддя Огороднік К.М.

Судді Жуков С.В.

Ткаченко Н.Г.

Дата ухвалення рішення21.12.2020
Оприлюднено28.12.2020
Номер документу93742838
СудочинствоГосподарське
Сутьповернення майна та стягнення безпідставно набутих коштів

Судовий реєстр по справі —911/2761/19

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 16.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Постанова від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Владимиренко С.В.

Рішення від 03.03.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні