Рішення
від 29.12.2020 по справі 916/3040/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

(додаткове)

"29" грудня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/3040/20

Господарський суд Одеської області у складі: суддя Волков Р.В.,

При секретарі судового засідання Прижбило О.В.,

розглядаючи справу №916/3040/20,

за позовом Фізичної особи - підприємця Повара Григорія Григоровича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 )

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОТРАНСЛОГІСТИК" (65010, Одеська обл., місто Одеса, Адміральський проспект, будинок 33-А, офіс 502, код ЄДРПОУ 40982986)

про стягнення 20000,00 грн.

Представники сторін

Від позивача: не з`явився;

Від відповідача: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприємець Повар Григорій Григорович звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОТРАНСЛОГІСТИК" про стягнення 20000,00 грн.

Рішенням господарського суду Одеської області від 16.12.2020 у задоволенні позову було відмовлено.

У судовому засіданні 16.12.2020 представником позивача було заявлено усне клопотання про те, що докази стосовно судових витрат будуть подані пізніше.

18.12.2020 до суду надійшла заява про розподіл судових витрат (вх.№2-4225/20). Ухвалою суду від 21.12.2020 заяву було призначено до розгляду на 29.12.2020, про що повідомлено учасників справи.

29.12.2020 судом складено вступну та резолютивну частини додаткового рішення.

В обґрунтування заяви представник відповідача вказує, що відповідачем було понесено витрати на правову допомогу у розмірі 5000,00 грн., що підтверджується відповідним платіжним дорученням, звітом про надану правову (правничу) допомогу від 16.12.2020.

Розглянувши заяву відповідача про розподіл судових витрат, суд дійшов висновку про її задоволення.

Згідно ч.3 ст.123 ГПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати, на професійну правничу допомогу.

Відповідно до положень ст. 126 ГПК України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до ч.4 ст. 126 ГПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Ч.5 ст. 126 ГПК України передбачено, що у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Ч.8 ст. 129 ГПК України встановлено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ч.1 ст.221 ГПК України, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Зі змісту ч.1 ст.244 ГПК України вбачається, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо, зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно з п.2 ч.1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Частиною 4 ст.129 ГПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача.

У відзиві відповідачем було надано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат у розмірі 6000,00 грн. (5000,00 грн. витрат на правову допомогу, 1000,00 грн. витрат на послуги перекладача). 1000,00 грн. витрат на послуги перекладача було стягнуто з позивача рішенням у справі.

До матеріалів справи додано Договір про надання правової (правничої) допомоги №1711/20 від 17.11.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю АГРОТРАНСЛОГІСТИК (Клієнт) та Адвокатським бюро Олексія Чорного (Адвокатське бюро), відповідно до п.1.1. якого Клієнт доручає, а Адвокатське бюро приймає на себе зобов`язання надавати Клієнту правову (правничу) допомогу в обсязі та на умовах, передбачених цим Договором, для чого здійснювати передбачені Законом України Про адвокатуру та адвокатську діяльність та іншими нормативно-правовими актами України заходи представництва, а Клієнт зобов`язується сплатити Адвокатському бюро гонорар за надання правової (правничої) допомоги, а також погоджені сторонами фактичні витрати Адвокатського бюро, що необхідні для виконання цього Договору.

Правова (правнича) допомога за цим Договором надається шляхом представництва інтересів Клієнта в Господарському суді Одеської області та Південно-західному апеляційному господарському суді (за необхідністю) у справі №916/3040/20 за позовом Фізичної особи-підприємця Повара Григорія Григоровича до Клієнта з питання стягнення заборгованості за договором перевезення вантажу автомобільним транспортом та інше.

Відповідно до п.2.1.16 Договору Адвокатське бюро в особі адвоката та/або помічників адвоката, що діють на підставі цього Договору та ордеру має право покласти частину своїх зобов`язань за Договором на іншу особу - адвоката, з якою Адвокатське бюро укладає окремий договір. У випадку покладання частини своїх зобов`язань на іншу особу, Адвокатське бюро залишається відповідальним у повному обсязі перед Клієнтом за виконання та/або порушення умов даного Договору.

Згідно з п.6.1. Договору гонорар за надання Адвокатським бюро правової (правничої) допомоги, визначеної в п.1.1. цього Договору, визначається виходячи зі складності справи, використаного Адвокатом часу та характеру справи, що знаходить своє відображення у Додатку №1, що є невід`ємною частиною цього Договору.

Оплата за даним договором здійснюється Клієнтом протягом 3 банківських днів з моменту виставлення та/абр передання Адвокатським бюро рахунку на оплату Клієнтові (п.6.2 Договору).

За результатами надання правової (правничої) допомоги складається звіт про надання правової (правничої) допомоги, що підписується представниками кожної зі сторін. В звіті вказується обсяг наданої Адвокатським бюро правової (правничої) допомоги і її вартість (п.6.3. Договору).

У Додатку до Договору (а.с.49 оборот), надано перелік дій та гонорар за надавані послуги:

- Вивчення матеріалів та інформації, наданих клієнтом - 1000,00 грн./1 год;

- Ознайомлення з матеріалами справи в приміщенні суду - 500,00 грн./1 год;

- Написання відзиву на позовну - 1500,00 грн./1 год;

- Написання заперечення - 1500,00 грн./1 год;

- Написання заяв та клопотань - 1000,00 грн./1 год;

- Участь у судовому засіданні - 500,00 грн./1 год.

Також у матеріалах справи міститься Договір про надання правової (правничої) допомоги №1811/20 від 18.11.2020, укладений між Адвокатським бюро Олексія Чорного , що діє в інтересах ТОВ Агротранслогістик в рамках укладеного Договору №1711/20 (надалі - Замовник) та Адвокатом Черненко Валентином Олексійовичем (далі - Адвокат), відповідно до п.1.1. якого Замовник доручає, а Адвокат приймає на себе зобов`язання надавати Замовнику правову (правничу) допомогу в обсязі та на умовах, передбачених цим Договором, для чого здійснювати передбачені Законом України Про адвокатуру та адвокатську діяльність та іншими нормативно-правовими актами України заходи представництва, а Замовник зобов`язується сплатити Адвокату гонорар за надання правової (правничої) допомоги, а також погоджені сторонами фактичні витрати Адвоката, що необхідні для виконання цього Договору.

Правова (правнича) допомога за цим Договором надається шляхом представництва інтересів ТОВ Агротранслогістик в Господарському суді Одеської області та Південно-західному апеляційному господарському суді (за необхідністю) у справі №916/3040/20 за позовом Фізичної особи-підприємця Повара Григорія Григоровича до Клієнта з питання стягнення заборгованості за договором перевезення вантажу автомобільним транспортом та інше.

Разом із заявою про розподіл судових витрат надано копію звіту про надану правову (правничу) допомогу відповідно до договору про надання правової (правничої) допомоги №1711/20 від 17.11.2020, підписаного 16.12.2020.

Звіт підписаний між Адвокатським бюро та відповідачем без зауважень. Відповідно до звіту, правова (правнича) допомога, передбачена Договором, надана у встановлений термін, у повному обсязі та із дотриманням інших умов Договору відповідно до нижченаведеного:

1. вивчення матеріалів та інформації, наданих клієнтом - 1 година - 1000,00 грн.;

2. написання відзиву на позову заяву - 1 година - 1500,00 грн.;

3. написання заперечення - 1 година - 1500,00 грн.;

4. участь у судовому засіданні - 2 години - 1000,00 грн.

Всього 5000,00 грн.

Також надано копію платіжного доручення №1548 від 16.12.2020, відповідно до якого за надання правової допомоги відповідачем на рахунок Адвокатського бюро було сплачено 5000,00 грн.

Таким чином, суд приходить до висновку про підтвердження належними доказами понесення витрат на правову допомогу.

Суд відзначає, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Аналогічних висновків дійшов також Європейський суд з прав людини, рішення якого, відповідно до ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» можуть бути використані судом в якості джерела права.

Так, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, про що, зокрема, відзначено у п. 95 рішення у справі "Баришевський проти України" від 26.02.2015, п.п. 34-36 рішення у справі "Гімайдуліна і інших проти України" від 10.12.2009, п. 80 рішення у справі "Двойних проти України" від 12.10.2006, п. 88 рішення у справі "Меріт проти України" від 30.03.2004р. заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" від 28.11.2002 зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Положеннями ч.ч.4-6 ст. 126 ГПК України встановлено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Дослідивши матеріали заяви про розподіл судових витрат, суд прийшов до висновку про доведеність понесення витрат на правову допомогу та їх співмірність.

Суд враховує завдання господарського судочинства, особливості предмету спору, ціну позову, складність справи, значення розгляду справи для сторін, а також час витрачений адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг), і з урахуванням вказаного суд вважає за можливе здійснити розподіл витрат на професійну правничу допомогу, яка підлягає відшкодуванню та стягненню з позивача у розмірі, заявленому відповідачем.

Керуючись ст.ст.123, 129, 244 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю Агротранслогістик (вх. №2-4225/20 від 18.12.2020) задовольнити.

2. Стягнути з Фізичної особи - підприємця Повара Григорія Григоровича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОТРАНСЛОГІСТИК" (65010, Одеська обл., місто Одеса, Адміральський проспект, будинок 33-А, офіс 502, код ЄДРПОУ 40982986) 5000,00 грн. витрат на правову (правничу) допомогу.

3. Видати наказ після набрання додатковим рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом двадцяти днів з моменту складення повного тексту.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Вступна та резолютивна частина додаткового рішення складені 29.12.2020. Повний текст рішення складений та підписаний 29.12.2020.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення29.12.2020
Оприлюднено29.12.2020
Номер документу93872356
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3040/20

Ухвала від 12.07.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Постанова від 18.06.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 02.03.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 04.02.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Ухвала від 14.01.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Будішевська Л.О.

Рішення від 29.12.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Рішення від 16.12.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні