Ухвала
від 06.01.2021 по справі 505/3621/20
КОТОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 505/3621/20

Провадження 2/505/1272/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.01.2021 року Суддя Котовського міськрайонного суду Одеської області Павловська Г.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства Мойсей , керівник Мойсей Олексій Степанович, Окнянська ОТГ смт.Окни Подільського району староста с.Чорна, про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок,

В С Т А Н О В И В:

22 грудня 2020 року до Котовського міськрайонного суду міста Одеської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Фермерського господарства Мойсей , керівник Мойсей Олексій Степанович, Окнянська ОТГ смт.Окни Подільського району староста с.Чорна, про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок, в якій позивач просить суд стягнути на його користь з Фермерського господарства Мойсей 60 000 грн. за використання земельних ділянок, стягнути на його користь із керівника Фермерського господарства Мойсей , ОСОБА_2 20 000 моральних збитків.

При вивченні матеріалів цивільного позову встановлено, що даний позов не підсудний Котовському міськрайонному суду Одеської області з наступних підстав.

У відповідності до вимог статті 187 ЦПК України , суд під час вирішення питання про відкриття провадження по справі, перевіряє чи підсудна справа суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Суд враховує, що поняття позови, що виникають з приводу нерухомого майна є більш широке, ніж поняття позови, де предметом спору є нерухоме майно , а тому правило даної норми розповсюджується на позови щодо будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно.

Як роз`яснив Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п. 42 постанови від 1 березня 2013 року № 3 Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна. Згідно з положеннями статті 181 ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК ); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364 , 367 ЦК ); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370 , 372 ЦК ); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

З позову вбачається, що позивачем заявлені вимоги з приводу нерухомого майна: земельної ділянки, загальною площею 4,1772 га, кадастровий номер: 5123185700:01:001:0179, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Чорнянської сільської ради Окнянського району Одеської області та земельної ділянки, загальною площею 4,6168 га, кадастровий номер: 5123185700:01:001:0167, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Чорнянської сільської ради Окнянського району Одеської області.

На підставі вищевикладеного, оскільки заявлені позивачем вимоги стосуються об`єктів нерухомого майна, розташованих поза межами міста Подільська Одеської області, суд доходить до висновку, що справа Котовському міськрайонному суду одеської області на підсудна.

Згідно з ч. 1 ст.124 Конституції України , правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. При здійсненні правосуддя судді незалежні і підкоряються лише закону (ч. 1 ст. 129 Конституції України ). Виключно законами України визначаються судоустрій і судочинство.

Порядок здійснення правосуддя регламентується відповідним процесуальним законодавством України.

Згідно з ч. 2 ст.124 Конституції України , юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, проте суди розглядають виключно спори, які виникають між учасниками певних правовідносин. Відсутність правовідносин виключає можливість судового захисту.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (далі - Конвенція), кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі Сокуренко і Стригун проти України (Заяви № 29458/04 та № 29465/04) від 20 липня 2006 року зазначено, що відповідно до прецедентної практики цього Суду термін встановленим законом у статті 6 Конвенції спрямований на гарантування того, що судова гілка влади у демократичному суспільстві не залежить від органів виконавчої влади, але керується законом, що приймається парламентом [див. рішення у справі Занд проти Австрії (Zand v. Austria), заява № 7360/76]. У країнах з кодифікованим правом організація судової системи також не може бути віддана на розсуд судових органів, хоча це не означає, що суди не мають певної свободи для тлумачення відповідного національного законодавства. фраза встановленого законом поширюється не лише на правову основу самого існування суду , але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. У своїх оцінках цей Суд дійшов висновку, що не може вважатися судом, встановленим законом , національний суд, що не мав юрисдикції судити деяких заявників, керуючись практикою, яка не мала регулювання законом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України , суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Зважаючи на вищевикладене, цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Фермерського господарства Мойсей , керівник Мойсей Олексій Степанович, Окнянська ОТГ смт.Окни Подільського району староста с.Чорна, про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок, повинно бути передано на розгляд до Красноокнянського районного суду Одеської області: 67900, смт Окни, вул. Першотравнева 31.

Відповідно до ч.3 ст. 31 ЦПК України , передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно ч.2 ст. 32 ЦПК України , справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст. ст. 30 , 31 , 32 , 187 , 354 ЦПК України , суддя,

У Х В А Л И В:

Передати цивільну справу №505/3621/20 за позовною заявою ОСОБА_1 до Фермерського господарства Мойсей , керівник Мойсей Олексій Степанович, Окнянська ОТГ смт.Окни Подільського району староста с.Чорна, про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок, за територіальною підсудністю до Красноокнянського районного суду Одеської області: 67900, смт Окни, вул. Першотравнева 31.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подання до Котовського міськрайонного суду апеляційної скарги на ухвалу судді протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Передачу справи на розгляд іншому суду здійснити не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження.

Суддя Павловська Г.В.

СудКотовський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.01.2021
Оприлюднено11.01.2021
Номер документу94032033
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —505/3621/20

Постанова від 06.04.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Рішення від 09.09.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 06.01.2021

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні