Ухвала
від 05.05.2021 по справі 505/3621/20
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа № 505/3621/20

Провадження № 2/506/58/21

У Х В А Л А

про продовження строку підготовчого провадження

та відкладення підготовчого судового засідання

05.05.2021 року с.м.т. Окни

Красноокнянський районний суд Одеської області

в складі головуючого судді Чеботаренко О.Л.

за участю секретаря судового засідання Паламарчук М.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в с.м.т. Окни цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Фермерського господарства "Мойсей" про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок та відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Фермерського господарства "Мойсей" про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок та відшкодування моральної шкоди.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився, однак від нього до суду надійшла заява про проведення підготовчого засідання, призначеного на 05.05.2021 у його відсутність, у зв`язку із неможливістю прибути у судове засідання, оскільки він проживає в м.Луцьк, однак квитки на потяг, щоб прибути у дане підготовче засідання, у продажу відсутні. Крім того, позивачем у заяві зазначено, що 22.04.2021 року ним було направлено заперечення із додатками на відзив на електронну адресу представника відповідача адвоката Басюк О.М. та 08.05.2021 року заперечення із додатками ним буде особисто вручено відповідачу під час його перебування в с.Чорна Окнянського району Одеської області. Тому підготовче судове засідання проведено у відсутність позивача, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

Представник відповідач адвокат Басюк О.М. в підготовче судове засідання не з`явилася, хоча про день та час розгляду справи була повідомлена належним чином, при цьому від неї до суду надійшло клопотання про продовження строку підготовчого провадження у справі для належної підготовки заперечення на відповідь на відзив. Клопотання вмотивоване тим, що 23 квітня 2021 року від позивача на її електронну адресу надійшла відповідь на відзив на позовну заяву, проте з технічних причин неможливо відкрити додатки, на які посилається позивач у відповіді на відзив, у зв`язку із чим відсутня можливість з ними ознайомитися та підготувати заперечення. При цьому, як зазначає представник відповідача в клопотанні, поштовим зв`язком вказані документи стороною відповідача не отримано. Тому підготовче судове засідання проведено у відсутність представника відповідача, що відповідає вимогам ст.223 ЦПК України.

При цьому, 26.04.2021 року від позивача до суду надійшло заперечення на відзив на позов з додатками, тобто фактично відповідь на відзив відповідача, однак доказів направлення вищезазначеного заперечення з додатками (відповіді на відзив) стороні відповідача позивачем до заперечення не долучено, та на теперішній час у суда відсутні відомості про отримання позивачем відзиву на позов.

Крім того, як вбачається із заяви позивача від 22.04.2021 року, ним на електронну адресу представника відповідача було направлено заперечення із додатками та 08.05.2021 року він планує особисто вручити вищезазначені документи відповідачу в с.Чорна Окнянського району Одеської області, тобто поштовим зв`язком позивачем заперечення із додатками на адресу відповідача не направлялися. При цьому, як вбачається із клопотання представника відповідача ФГ Мойсей , на її електронну адресу від позивача надійшло заперечення з додатками, однак з технічних причин неможливо відкрити додатки, у зв`язку із чим у сторони відповідача відсутня можливість з ними ознайомитися та підготувати заперечення на відповідь на відзив.

З урахуванням вищевикладеного, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ч.1 та п.п.1, 10 ч.2 ст.2 Цивільного процесуального кодексу України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави, а основними засадами (принципами) цивільного судочинства є: верховенство права та розумність строків розгляду справи судом.

Ч.2 ст.12 ЦПК України передбачено, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Відповідно до п.4 ч.5 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно до ч.1 ст.263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Відповідно до ч.5 ст.263 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Ст.178 ЦПК України, передбачено право відповідача подати відзив на позовну заяву, ст.179 ЦПК України визначено право позивача подати відповідь на відзив, а ст.180 ЦПК України передбачено право відповідача подати заперечення щодо відповіді на відзив.

Відповідно до ч.4 ст.180 ЦПК України, заперечення подається в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк подання заперечення, який дозволить іншим учасникам справи отримати заперечення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Відповідно до п.12 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення, та згідно до ч.1 ст.199 ЦПК України у строк, встановлений судом, позивач має право подати відповідь на відзив, а відповідач - заперечення.

Згідно до п.3 ч.2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Таким чином, з метою забезпечення можливості реалізації права відповідача на подання заперечення на відповідь на відзив та для повного всебічного з`ясування обставин справи, суд приходить до висновку про необхідність надання строку відповідачу - на подання заперечення.

Крім того, відповідно до ч.3 ст.189 ЦПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження по справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи до розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін та або з ініціативи суду.

Таким чином, так як 60-денний строк підготовчого провадження закінчується, а з урахуванням вищевикладених обставин, без продовження такого строку неможливо провести належну підготовку справи до розгляду, то суд прийшов до висновку про необхідність продовження строку підготовчого провадження та про відкладення підготовчого судового засідання для надходження від відповідача заперечення на відповідь на відзив.

На підставі вищевикладеного, відповідно до п.3 ч.2. ст.198 ЦПК підготовче судове засідання слід відкласти.

Керуючись ст.ст.189, 197, 198, 199, 260 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Продовжити строк підготовчого провадження до 04.06.2021 року.

Відкласти підготовче судове засідання до 02.06.2021 року до 11.00 год.

Надати відповідачу - строк для надання заперечення до 28.05.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. Л. Чеботаренко

СудКрасноокнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.05.2021
Оприлюднено07.05.2021
Номер документу96745521
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —505/3621/20

Постанова від 06.04.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Рішення від 09.09.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 06.01.2021

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні