Ухвала
від 11.02.2021 по справі 505/3621/20
КРАСНООКНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Красноокнянський районний суд Одеської області

Справа №: 505/3621/20

Провадження № 2/506/58/21

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

11.02.2021 року с.м.т. Окни

Суддя Красноокнянського районного суду Одеської області Чеботаренко О.Л., розглянувши матеріали позову ОСОБА_1 до Фермерського господарства Мойсей , третя особа: Окнянська об`єднана територіальна громада староста с.Чорна про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Фермерського господарства Мойсей , третя особа: Окнянська об`єднана територіальна громада староста с.Чорна про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок.

Вимоги до позовної заяви викладені у ст.175 Цивільного процесуального кодексу (далі в тексті - ЦПК) України і у разі недодержання таких вимог позовна заява, відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України ухвалою суду залишається без руху.

Позовна заява ОСОБА_1 не відповідає вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява, крім іншого, повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

У позовній заяві вказано третю особу, однак не конкретизовано її процесуальний статус: третя особа на стороні позивача чи відповідача, третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору чи не заявляє.

При цьому, третьою особою зазначено Окнянська ОТГ смт Окни Подільського району староста с.Чорна , тоді як Чорнянська сільська рада перебуває в стадії реорганізації, а староста старостинського округу є посадовою особою відповідної територіальної громади та не є самостійним суб`єктом.

Крім того, у резолютивній частині позовної заяви позивач просить стягнути: з Фермерського господарства Мойсей 60000 грн. за використання земельних ділянок та з керівника Фермерського господарства Мойсей громадянина ОСОБА_2 20000 грн. моральних збитків , тоді як назвою позову позивач зазначив про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок . Тобто вимоги щодо моральних збитків назва позову не містить.

При цьому, позовна заява містить суперечності. Так, в описовій частині позовної заяви зазначено, що відповідач (яким вказано Фермерське господарство Мойсей , тобто юридична особа) своїми діями принизив честь та гідність позивача як громадянина, а в резолютивній частині позовної заяви позивач просить стягнути моральні збитки з керівника Фермерського господарства Мойсей громадянина ОСОБА_2 , тобто з фізичної особи ОСОБА_2 . До того ж ОСОБА_2 , як фізична особа не вказаний відповідачем по справі.

Окрім того, в передостанньому абзаці описової частини позовної заяви позивач зазначає, що відповідач, відмовившись від добровільної сплати позивачу коштів за оренду земельних ділянок, наніс йому моральні збитки. При цьому, в останньому реченні цього ж абзацу зазначено: Щодо моральних збитків, відповідач своїми діями принизив мою честь і гідність як громадянина . Таким чином, позивачу слід визначитись та чіткіше обґрунтувати позовні вимоги щодо стягнення моральної шкоди: або вона завдана невиплатою позивачу орендної плати, або приниженням честі та гідності, оскільки в залежності від підстав заявлення позовних вимог щодо моральної шкоди залежить розмір судового збору.

Так, у разі заподіяння моральної шкоди, шляхом невиплати орендної плати, то така позовна вимога є позовною вимогою майнового характеру і судовий збір сплачується, виходячи із загального розміру позовних вимог (60000 грн.+20000 грн.= 80000 грн.), тобто всі позовні вимоги будуть охоплюватися сплаченою позивачем сумою судового збору і доплачувати судовий збір позивачу не буде потрібно.

У разі заподіяння моральної шкоди шляхом приниження честі та гідності, то відповідно до абз.2 п.п.5 п.1 ч.2 Закону України Про судовий збір , за подання до суду позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи, а саме: позовної заяви про відшкодування моральної шкоди, ставка судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

В такому разі, враховуючи, що позивачем буде заявлено дві різні позовні вимоги: майнового характеру (про стягнення орендної плати) та захист честі та гідності, а саме відшкодування моральної шкоди, то позивачем судовий збір має бути сплачено окремо за кожною підставою.

За позовні вимоги майнового характеру (виходячи із вимог на суму 60000 грн.) розмір судового збору, станом на день подання позовної заяви до суду (21.12.2020 року) складає 840,80 грн.

За позовні вимоги про захист честі та гідності, а саме відшкодування моральної шкоди, виходячи із розміру вимог на суму 20000 грн., так як 1,5% ціни позову складає 300 грн., тобто менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2020 року, то судовий збір має бути сплачено у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2020 року, а саме в розмірі 2102 грн.

Позивачем сплачено судовий збір в розмірі 850 грн., тому, у разі заявлення позовних вимог про відшкодування моральної шкоди, у зв`язку із захистом честі та гідності, позивачу слід буде доплатити ще 2092,80 грн. (/2102 грн.+840,80 грн./ - 850 грн.) судового збору за такими реквізитами:

Отримувач: ГУК в Од.обл./отг смт Окни/22030101.

Код отримувача (код ЄДРПОУ): 37607526.

Рахунок отримувача: UA598999980313191206000015626.

Крім того, у позовній заяві позивач посилається на те, що середній розмір орендної плати за пай на території Чорнянської сільської ради складає від 10000 грн. до 15000 грн. на рік, однак доказів на підтвердження зазначених обставин у позовній заяві не зазначив та до позовної заяви не долучив, тоді як відповідно до п.5 ч.3 ст.175, ч.5 ст.177 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб та строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням зазначеного, позовну заяву ОСОБА_1 слід залишити без руху.

Керуючись ст.185 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства Мойсей , третя особа: Окнянська об`єднана територіальна громада староста с.Чорна про стягнення орендної плати за оренду земельних ділянок - залишити без руху.

Встановити строк для усунення виявлених судом недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення ухвали.

Роз`яснити, що при невиконанні вимог даної ухвали у встановлений строк, позовна заява буде вважатися неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Чеботаренко О. Л.

СудКрасноокнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.02.2021
Оприлюднено12.02.2021
Номер документу94814846
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —505/3621/20

Постанова від 06.04.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Рішення від 09.09.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Красноокнянський районний суд Одеської області

Чеботаренко О. Л.

Ухвала від 06.01.2021

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Павловська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні