Ухвала
від 26.01.2021 по справі 160/7525/19
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

26 січня 2021 року м. Дніпросправа № 160/7525/19

Суддя Третього апеляційного адміністративного суду Чумак С.Ю., перевіривши на відповідність вимогам Кодексу адміністративного судочинства України апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2019 року у справі № 160/7525/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробнича фірма Спецремтехнологія до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, -

в с т а н о в и в:

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2019 року позов задоволений.

Не погодившись з рішенням суду, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області подало безпосередньо до Третього апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу у цій справі.

Згідно з підпунктом 15.5 розділу VII Перехідних положень КАС України в редакції від 15 грудня 2017 року визначено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Отже, законодавець встановив, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС) апеляційні скарги подаються за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до останнього абзацу п. 15 розділу VII Перехідні положення КАС України Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацію України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Таке оголошення опубліковано в газеті "Голос України" № 229 (6984) від 1 грудня 2018 року, тобто ЄСІТС повинна була почати функціонування з 1 березня 2019 року, проте 28 лютого 2019 року Державною судовою адміністрацією України відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28.02.2019 № 624/0/15-19 зазначене оголошення було відкликано та повідомлено, що про початок функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи буде повідомлено додатково.

До теперішнього часу нове оголошення про початок функціонування ЄСІТС не публікувалось.

Отже, на теперішній час ЄСІТС не функціонує, а тому подання апеляційної скарги необхідно проводити за правилами, що діяли до 15 грудня 2017 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 186 КАС України (в редакції до 15.12.2017 року) апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення.

Таким чином, апеляційна скарга повинна подаватись через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване рішення.

Встановлення у Перехідних положеннях такого правила пов`язано з особливостями функціонування ЄСІТС, після початку якого за приписами статті 18 КАС України буде забезпечено обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, а також між судом та учасниками судового процесу. Отже тільки після початку функціонування ЄСІТС у повному обсязі суд апеляційної інстанції буде мати доступ до матеріалів справи в електронному виді у зазначеній системі, а тому витребовування процесуальних та інших документів в паперовій формі передбачено лише у разі необхідності. Саме у зв`язку з цим законодавцем до початку функціонування системи і збережено правило, за яким апеляційна скарга подається через суд першої інстанції, який забезпечує її надходження до апеляційного суду разом із матеріалами справи.

Проте, в постанові Верховного Суду у складі об`єднаної палати колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 22 листопада 2019 року у справі № 2040/8090/18 зазначено, що суд апеляційної інстанції, повертаючи без розгляду апеляційну скаргу на підставі пп. 15.5 п. 15 розділу VII Перехідних положень КАС України, виявив надмірний формалізм та непропорційність між застосованими засобами та поставленою метою, наслідком чого стало порушення права скаржника на апеляційний перегляд судового рішення. У зв`язку з цим ухвала суду апеляційної інстанції, прийнята відповідно до пп. 15.5 Перехідних положень КАСУ про повернення апеляційної скарги без розгляду скасована Верховним Судом, а справу направлено для продовження розгляду до суду апеляційної інстанції.

У зв`язку з такою позицією Верховного Суду апеляційний суд вважає можливим не виконувати приписи пп. 15.5 Перехідних положень КАС України та вирішити питання про прийняття апеляційної скарги, поданої з порушенням зазначеного підпункту Перехідних положень КАСУ.

Разом з тим, оскільки ЄСІТС не функціонує, а матеріали справи в суді апеляційної інстанції відсутні, то апеляційний суд не має можливості перевірити питання, пов`язані з відкриттям апеляційного провадження у справі, а саме щодо:

- дотримання встановлених ст. 295 КАС України строків на апеляційне оскарження;

- правильного визначення розміру судового збору та сплати його апелянтом;

- відповідності відомостей апеляційної скарги щодо учасників процесу фактичним обставинам справи, зокрема їх правильного найменування, адрес, номерів засобів зв`язку та електронної пошти тощо.

З огляду на викладене, з метою забезпечення прав учасників справи на своєчасний та належний розгляд поданої апеляційної скарги, а також з метою недопущення порушення строків розгляду апеляційної скарги, суд вважає необхідним витребувати із суду першої інстанції справу, судове рішення у якій оскаржено, а апеляційну скаргу залишити без руху до надходження матеріалів справи з суду першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 297, 300, пп. 15.5 п. 15 ч. 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

Витребувати з Дніпропетровського окружного адміністративного суду справу № 160/7525/19.

Апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2019 року у справі № 160/7525/19 залишити без руху до надходження справи з суду першої інстанції.

Копію цієї ухвали надіслати Кіровоградському окружному адміністративному суду та апелянту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.Ю. Чумак

Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено28.01.2021

Судовий реєстр по справі —160/7525/19

Ухвала від 17.04.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Ухвала від 28.01.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Ухвала від 25.11.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Ухвала від 20.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 14.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 17.02.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 26.01.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чумак С.Ю.

Ухвала від 21.12.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні