Ухвала
від 02.02.2021 по справі 596/1880/19
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2021 року Справа № 596/1880/19

Номер провадження2/608/17/2021

Чортківський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючої судді Запорожець Л. М.

при секретарі с/з Фаштиковській М.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові клопотання представника позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 адвоката Ганчука Г.В. про передачу справи за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Гусятинського районного відділу державної виконавчої служби Головного Територіального управління юстиції в Тернопільській області, Державного підприємства Сетам , товариства з обмеженою відповідальністю Молода Ідея , третіх осіб ОСОБА_3 , Гусятинської державної нотаріальної контори про визнання недійсним та скасування акту про реалізацію предмету іпотеки, свідоцтва про придбання майна, витребування майна з чужого незаконного володіння, -

В С Т А Н О В И В :

В листопаді 2019 року ОСОБА_4 , ОСОБА_2 звернулись до Гусятинського районного суду Тернопільської області з відповідним позовом та після задоволених відводів суддів Гусятинського районного суду Тернопільської області справу було направлено для розгляду в Чортківський районний суд Тернопільської області і згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями розприділено головуючій судді Запорожець Л.М.

01 лютого 2021 року в адресу Чортківського районного суду Тернопільської області поступило письмове клопотання представника позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 адвоката Ганчука Г.В. про передачу справи за підсудністю до Господарського суду Тернопільської області.

Суд, дослідивши клопотання представника позивачів адвоката Ганчука Г.В. та додану до клопотання ухвалу Господарського суду Тернопільської області про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність від 28 грудня 2020 року, приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення виходячи з наступного:

Представником позивачки ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - адвокатом Ганчуком Г.В. 01.02.2021 року подано суду письмове клопотання про передачу справи за підсудністю до Господарського суду Тернопільської області.

До клопотання додано ухвалу судді Господарського суду Тернопільської області від 28 грудня 2020 року про відкриття провадження у справі № 921/751/20 про неплатоспроможність за матеріалами заяви ОСОБА_1 .

В клопотанні представник вказує, щовідповідно до частини 1 статті 19 Цивільного процесуального кодексу України, суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Відповідно до частини другою статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс) господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.Частиною третьою цієї ж статті Кодексу визначено, що матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 28 грудня 2020 року відкрито провадження у справі № 921 /751/ 20 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1 та введено процедуру реструктаризації боргів боржника.

Суд зазначає, що завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданнями цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі (ч. ч. 1, 2 статті 2 ЦПК України).

Відповідно до ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно норм ЦПК України існує загальна підсудність справ за місцезнаходженням відповідача (ст. 27 ЦПК України ), альтернативна підсудність за вибором позивача (ст.28 ЦПК України ) та виключна підсудність (ст. 30 ЦПК ).

Згідно з частиною другою статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс) господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Частиною третьою цієї ж статті Кодексу визначено, що матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо майнових спорів з вимогами до боржника та його майна, провадження в якій відкрито до відкриття провадження у справі про банкрутство, надсилаються до господарського суду, в провадженні якого перебуває справа про банкрутство, який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно з ч. 3ст. 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим кодексом підсудністю, здійснюється на підставі підстави ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження.

Відповідно до ст. 32ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу , повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, а також те, що згідно з ч.1 ст. 378 ЦПК України порушення правил підсудності є підставою для скасування рішення і передачі справи на новий розгляд, суд вважає, що вищевказану цивільну справуслід передати за підсудністю до Господарського суду Тернопільської області, що розташований по вул.Кн. Острозького, 14 А,м. Тернопіль, 46001.

Керуючись ст. ст. 31 , 32 ЦПК України ,суд, -

У Х В А Л И В :

Цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Гусятинського районного відділу державної виконавчої служби Головного Територіального управління юстиції в Тернопільській області, Державного підприємства Сетам , товариства з обмеженою відповідальністю Молода Ідея , третіх осіб ОСОБА_3 , Гусятинської державної нотаріальної контори про визнання недійсним та скасування акту про реалізацію предмету іпотеки, свідоцтва про придбання майна, витребування майна з чужого незаконного володіння -направити за підсудністю до Господарського суду Тернопільської області за адресою: 46001, м. Тернопіль, вул.Кн. Острозького, 14 А.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя/підпис/

Копія вірна:

Оригінал ухвали знаходиться в матеріалах справи № 596/1880/19

Ухвала набрала законної сили " "


року.

Суддя: Л. М. Запорожець

Копію ухвали видано " "


року.

Секретар:

Дата ухвалення рішення02.02.2021
Оприлюднено04.02.2021
Номер документу94616629
СудочинствоЦивільне
Сутьпридбання майна, витребування майна з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —596/1880/19

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 30.10.2020

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Постанова від 21.02.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

Ухвала від 13.01.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Парандюк Т. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні