Ухвала
від 06.05.2010 по справі 11-а-843
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ ТСУД МІСТА КИЄ ВА

УХВАЛА Справа № 11-а-843 Головуючий у першій інс танції: Педенко А.М

Категорія: ст. 286 ч.1 КК України Доповідач: Шальнєва Т.П.

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 травня 2010 року колегія суд дів судової палати у криміна льних справах Апеляційного с уду міста Києва у складі:

головуючого судді : Дембовс ького С.Г.

суддів: Шальнє вої Т.П., Балацької Г.О.

за участю прокурора: Рабінчу к Т.І.

засудженого: ОСОБА_2

захисника: ОСОБА_3

потерпілого: ОСОБА_4

представника потерпілого : ОСОБА_5

розглянула у відкритому с удовому засіданні криміналь ну справу за апеляціями прок урора, яка брала участь у розг ляді справи судом першої інс танції, ОСОБА_6 та захисни ка ОСОБА_3 на вирок Солом' янського районного суду м. Ки єва від 18 лютого 2010 року, яким:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця АДРЕСА_1 гром адянина України, працюючого водієм спецмашини на Централ ьній учбово-тренувальній баз і по ковзанярському спорту « Льодовий стадіон», зареєстро ваного у АДРЕСА_2 проживаю чого за адресою: АДРЕСА_3 раніше не судимого:

засуджено:

- за ст. 286 ч.1 КК України на 1 рік обмеження волі без по збавлення права керувати тра нспортними засобами.

На підставі ст. 75 КК Україн и ОСОБА_2 звільнений від в ідбування покарання з випроб уванням з іспитовим строком на 1 рік.

На підставі ст. 76 КК України з асуджений зобов' язаний пер іодично з' являтися в органи кримінально-виконавчої інсп екції на реєстрацію, не виїжд жати за межі України на пості йне місце проживання без доз волу цих органів, повідомлят и ці органи про зміну місця пр оживання.

Постановлено стягнути з ОСОБА_2 на користь Київсько го НДІСЕ - 1912 грн. з а проведен ня судово автотехнічної експ ертизи по справі.

Постановлено стягнути з ДП Центральне учбово-тренуваль на база по ковзанярському сп орту «Льодовий стадіон» на к ористь ОСОБА_4 моральну шк оду у розмірі 3000 грн.

За вироком суду першої ін станції ОСОБА_2 визнаний в инним у тому, що 28.11.2007 року прибл изно об 11 год. 30 хв., керуючи тран спортним засобом підвищеної небезпеки - технічно справ ним автомобілем “ВАЗ-21053”, д.н.з . НОМЕР_3 грубо порушив вим оги п.п. 1.5, 2.3б, 8.1, 10.1, 10.5, 11.4, 12.1, 12.3, 16.12 Правил дорожнього руху України, а са ме, під' їжджаючи до перехре стя вул. Народного Ополчення з вул. Смілянської в м. Києві, в иконуючи поворот ліворуч на вулицю Смілянську, проявив н еуважність до дорожньої обст ановки, проігнорував вимоги правил дорожнього руху і на д ілянці дороги з необмеженою оглядовістю, здійснив виїзд на смугу зустрічного руху, не надавши дорогу транспортном у засобу, що рухався по перехр ещуваній дорозі з права на лі во походу його руху, в результ аті чого скоїв зіткнення з ав томобілем «Тойота Камрі» д.н .з. НОМЕР_2 під керування во дія ОСОБА_4, що спричинило потерпілому середньої тяжко сті тілесні ушкодження.

В апеляції прокурор, яки й брав участь у розгляді спра ви судом першої інстанції, не оспорюючи фактичні обс тавини справи, кваліфікацію дій засудженого, просить вир ок суду першої інстанції щод о ОСОБА_2 скасувати в частині призначеного покара ння за м' якістю призначеног о йому покарання. Постановит и по справі новий вирок, яким в изнати винним ОСОБА_2 у вч иненні ним злочину, передбач еного ст. 286 ч.1 КК України та пр изначити покарання у виді 3 ро ків обмеження волі з позбавл енням права керувати транспо ртними засобами строком на 3 р оки, на підставі ст. 75 КК Україн и звільнити засудженого від відбування основного покара ння з випробуванням, встанов ивши іспитовий строк тривалі стю 3 роки. У решті вирок залиш ити без змін. На обґрунтуванн я своїх вимог апелянт посила ється на те, що призначене пок арання не відповідає тяжкост і вчиненого злочину та особі засудженого.

В апеляційній скарзі за хисник засудженого, вва жаючи вирок суду щодо ОСОБА _2 незаконним, необґрунтова ним, просить його скасувати, а справу повернути на додатко ве розслідування, вказуючи н а неповноту дізнання, досудо вого та судового слідства, іс тотні порушення кримінально -процесуального закону, а так ож на те, що висновки суду не в ідповідають обставинам спра ви.

Потерпілим ОСОБА_4 на апеляційну скаргу захисника засудженого були подані зап еречення, в яких останній про сить залишити вирок суду пер шої інстанції без змін.

Засудженим апеляція на в ирок суду першої інстанції н е подавалась.

Заслухавши доповідача, поя снення прокурора, який проси в свою апеляцію задовольнити та заперечував проти задово лення апеляції захисника, по яснення засудженого та його захисника, які просили задов ольнити їх апеляцію, а проти з адоволення апеляції прокуро ра заперечували, пояснення п отерпілого та його представн ика, які просили залишити вир ок суду першої інстанції без зміни, провівши судові дебат и, заслухавши останнє слово з асудженого, перевіривши мате ріали справи та обговоривши доводи апеляцій, колегія суд дів вважає, що вони не підляга ють задоволенню з таких підс тав.

Висновки суду про винніс ть засудженого ОСОБА_2 у в чиненні вказаного злочину пр и обставинах, викладених у ви року, є обґрунтованими, підтв ерджується доказами, які суд першої інстанції належно до слідив в судовому засіданні й яким дав належну оцінку.

Так, винність засудженог о ОСОБА_2 підтверджується :

- показаннями потерп ілого ОСОБА_4 , який поя снив, що 28.11.2007 року він керував а втомобілем «Тойота Камрі» д. н.з. НОМЕР_1 і рухався зі шви дкістю не більше 60 км/г в сторо ну аеропорту «Жуляни». Коли в ін під' їхав до перехрестя в улиць Народного Ополчення та Смілянської в м. Києві, почав, що загорілось зелене світло світлофора, що дозволяв рух й ого автомобілю. Рухаючись по лівій смузі, він пригальмува в перед пішохідним переходом , оскільки побачив жінку, яка п еребігала дорогу на червоний сигнал пішохідного світлофо ру, але в цей час автомобіль пі д керуванням ОСОБА_2 виїха в перед ним, в результаті чого сталось зіткнення. Його авто мобіль після зіткнення розве рнуло та призвело до зіткнен ня ще з одним автомобілем, що с тояв з правої сторони;

- показаннями свідк а ОСОБА_7, який поясни в, що в той день, коли сталось Д ТП, 28.11.2007 року, він був його свідк ом, та бачив, що автомобіль «То йота Камрі», який їхав попере ду нього, рухався на зелений с игнал світлофору. Коли вони п ід' їхали до перехрестя, рап тово з лівої сторони став рух атись автомобіль «Ваз», що пр извело до зіткнення з автомо білем «Тойота». На думку свід ка винним є саме водій автомо біля «ВАЗ», бо він звернув ува гу на те, що він не слідкував з а дорогою і не дивився правор уч в момент здійснення ним по вороту;

- показаннями свідк а ОСОБА_8, який поясни в, що 28.11.2007 року він знаходився в салоні свого автомобіля «ВА З- 2110» на вул. Н. Ополчення в м. Ки єві і збирався розпочати рух . Після того, як в його автомоб іль раптово в' їхав автомобі ль «Тойота Камрі», він вийшов та оцінив обстановку. Стало о дразу ж зрозуміло, що ДТП стал ась через те, що водій автомоб іля «ВАЗ 21053» не пропустив авто мобіль «Тойота», який рухавс я на зелене світло світлофор у. Також свідок уточнив, що він зробив висновок про те, що авт омобіль «Тойота» рухався сам е на зелений сигнал світлофо ру, оскільки він пропускав ав томобілі, що рухались в попут ному напрямку.

Суд правильно поклав в о снову вироку такі показання потерпілого та свідків, оскі льки вони були послідовними, логічними, переконливими, не мають ніяких суперечностей, які б давали підстави для сум нівів та узгоджуються з інши ми доказами по справі, зокрем а, з протоколом огляду місця Д ТП від 28.11.2007 року, який був підпи саний всіма учасника ДТП без будь-яких зауважень (т.1 а.с. 15-19); д аними, які містяться у схемі Д ТП, на якій зазначено розташу вання транспортних засобів п ід час зіткнення автомобілів та після нього, яка також підп исана всіма учасниками ДТП б ез будь-яких зауважень (т.1 а.с. 1 4); даними висновків судово-мед ичної експертизи № 556/к від 14 бе резня 2008 року, відповідно до як ої ОСОБА_4 були спричин ені тілесні ушкодження серед ньої тяжкості (т.1 а.с. 71).

Крім того, винність ОСО БА_2 підтверджується і висн овком авто технічної експерт изи № 11642 від 26.10.2009 року, в частині, в якій встановлено, що дії вод ія автомобіля «ВАЗ-21053» не відп овідали вимогам п. 16.6 ПДР Украї ни і вказана невідповідність з технічної точки зору знахо дилась у причинному зв' язку з виникненням ДТП.

Суд першої інстанції обґру нтовано визнав дану експерти зу достовірною в частині вин ності водія ОСОБА_2, оскіл ьки вона підтверджується інш ими доказами, на які суд посла вся у вироку та не протирічит ь фактичним обставинам справ и.

Доводи в апеляції захисн ика щодо неповноти досудовог о слідства, яке виразилось в т ому, що слідчим не було сфотог рафовано транспортні засоби , які в подальшому були визнан і речовими доказами, не заслу говують на увагу, оскільки зг ідно ст. 79 КПК України це є прав о слідчого, а не обов' язок.

Не заслуговують на увагу й доводи захисника про незак онність постанови про поруше ння кримінальної справи щодо ОСОБА_2

Справа може бути порушена т ільки в тих випадках, коли є до статні дані, які вказують на н аявність ознак злочину. Слід чий, прийшовши до висновку, що особа, яка скоїла злочин 28.12.2007 р оку встановлена, виніс поста нову про порушення криміналь ної справи щодо ОСОБА_2, ро з' яснивши останньому, при ц ьому, право на оскарження дан ої постанови (т.1. а.с. 9), однак О СОБА_2 своїм правом не скори стався.

Доводи захисника про те, щ о ні слідчим ні судом не було п еревірено чи дійсно ОСОБА_4 був травмований під час ДТП , не заслуговують на увагу, оск ільки в той же день, коли стало сь ДТП, ОСОБА_4 пройшов мед ичний огляд, і в нього були вия влені тілесні ушкодження, пр о що було відображено у прото колі (т.1. а.с. 24). Крім того, останн ьому знов таки, в день коли ста лась ДТП, була видана довідка з Київської міської клінічн ої лікарні № 4 про те, що він зве ртався до травмпункту, і у ньо го виявлені тілесні ушкоджен ня (т.1. а.с. 27).

Будь-яких даних про необ' єктивність органів досудово го слідства і суду при збиран ні і дослідженні доказів при перевірці справи також не вс тановлено і додатково апелян тами не надано.

Не знайшли свого підтвердж ення й посилання захисника п ро істотні порушення норм кр имінально-процесуального за кону, які б помогли бути підст авою для скасування вироку.

Отже, суд повно та всебічно розглянув справу, у вироку да в належну оцінку всім доказа м, та дійшов обґрунтованого в исновку про доведеність винн ості ОСОБА_2 у порушенні п равил безпеки дорожнього рух у особою, яка керує транспорт ним засобом, що спричинило се редньої тяжкості тілесні ушк одження, і обґрунтовано пост ановив обвинувальний вирок.

Кваліфікація дій засудж еного ОСОБА_2 за ст. 286 ч.1 КК У країни є правильною.

Що стосується доводів прок урора про невідповідність пр изначеного ОСОБА_2 покара ння його особі, то вони не засл уговують на увагу.

Міра покарання ОСОБА_2 п ризначена з дотриманням вимо г ст. 65 КК України, за своїм ви дом і розміром є справедливо ю, відповідає тяжкості вчине ного злочину та особі засудж еного, є необхідною та достат ньою для його виправлення, пе ревиховання та попередження нових злочинів.

Суд першої інстанції взяв д о уваги, що ОСОБА_2 вчинив з лочин, який згідно ст. 12 КК Укра їни, віднесений до категорії злочинів невеликої тяжкості , його особу, відсутність обтя жуючих покарання обставин, т е, що він працює водієм і це є й ого єдиний спосіб отримання заробітку. З урахуванням цих даних у сукупності суд першо ї інстанції обґрунтовано виз нав можливим призначити ОС ОБА_2 покарання за ст. 286 ч.1 КК У країни у виді обмеження волі , але не в максимальному розмі рі, передбаченому санкцією с т. 286 ч.1 КК України та без позбав лення його права керування т ранспортними засобами на пев ний термін.

У той же час суд першої інст анції, призначаючи відповідн е покарання та визнавши обст авинами, що пом' якшують пок арання - позитивні характер истики з місця роботи, те, що ОСОБА_2 раніше до криміналь ної відповідальності не прит ягувався, є інвалідом дитинс тва 3-ої групи, обґрунтовано ви знав можливим застосування д о останнього положень, перед бачених ст. 75 КК України та зві льнив його від відбування по карання з випробуванням із в становленням іспитового стр оку та покладенням на нього о бов' язків, відповідно до ст . 76 КК України.

Враховуючи наведене, слід в изнати, що призначене ОСОБА _2 покарання із застосуванн ям ст. 75 КК України не є м' яким .

Підстав для скасування в ироку, направлення справи на додаткове розслідування кол егія суддів не знаходить.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 365, 366 КПК Укр аїни, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляції прокурора, який б рав участь у розгляді справи судом першої інстанції, ОС ОБА_6 та захисника ОСОБА_3 - залишити без задоволення.

Вирок Солом' янського рай онного суду м. Києва від 18 люто го 2010 року щодо ОСОБА_2 - бе з змін.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.05.2010
Оприлюднено08.06.2010
Номер документу9470041
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —11-а-843

Ухвала від 04.10.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Давиденко Е. В.

Ухвала від 06.05.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Шальнєва Тетяна Павлівна

Ухвала від 06.05.2010

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Шальнєва Тетяна Павлівна

Ухвала від 19.06.2008

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Глиняний В.П.

Ухвала від 19.09.2006

Кримінальне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Олексієнко І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні