Ухвала
від 16.02.2021 по справі 947/3114/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/3114/21

Провадження № 1-кс/947/2089/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.02.2021 року cлідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором Одеської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 , про дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках кримінального провадження №12020160000001088 від 23.09.2020 року, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , володіючи якостями лідера, організаторськими здібностями, знаючи психологію людей, переслідуючи корисливі мотиви, будучи обізнаним в сфері надання послуг наркозалежним, вирішив створити фіктивний реабілітаційний центр для утримання наркозалежних проти їх волі, без відповідних на те дозволів та ліцензій під прикриттям громадської організації «Дванадцять кроків» ідентифікаційний код юридичної особи 41210333, місцезнаходження юридичної особи за адресою: м. Одеса, вул. Люстдорфська дорога, 140/1, кв. 104, із основним видом діяльності код КВЕД 94.99 «діяльність інших громадських організацій».

Розуміючи, що самостійно виконати дії по безпосередній діяльності реабілітаційного центру він не зможе та йому потрібні співучасники, ОСОБА_6 вступив в злочинну змову з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, направлену на організацію злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі людей.

Таким чином, ОСОБА_6 , використовуючи свої лідерські якості, маючи рішучий та вольовий характер, розуміючи можливі наслідки протиправних дій, проте нехтуючи суворістю визначеного кримінальним законодавством покарання, у період з вересня 2020 року по лютий 2021 року, створив та очолив організовану групу, до якої втягнув у якості її членів осіб, обізнаних в сфері надання послуг наркозалежним, а саме: ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, які попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання для вчинення злочинів, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій та ролей учасників організованої групи, спрямованих на досягнення єдиного злочинного плану, відомого усім учасникам організованої групи.

Далі, з метою досягнення єдиного злочинного результату, ОСОБА_6 , будучи організатором злочинної групи, розробив план скоєння злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі людей за грошову винагороду, отриману від їх близьких родичів, шляхом обману та зловживання довірою, під виглядом надання їм допомоги, у фіктивному центрі реабілітації наркозалежних, що діє під прикриттям громадської організації «Дванадцять кроків», встановив в групі певну ієрархію, порядок підпорядкованості членів групи, ролі та функції кожного з них при вчиненні злочинів, встановив правила дисципліни і контролював їх дотримання, фінансував учасників групи коштами, добутими злочинним шляхом.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи були об`єднані єдиним прямим умислом та планом, відомим усім учасникам групи, направленим на незаконне позбавлення волі людей за грошову винагороду, отриману від їх близьких родичів, шляхом обману та зловживання довірою, під виглядом надання їм допомоги, у фіктивному центрі реабілітації наркозалежних, що діє під прикриттям громадської організації «Дванадцять кроків», та які протягом тривалого часу, розуміючи, що за законом не мають права позбавляти волі інших людей, але бажаючи це зробити, переслідуючи корисний мотив, незаконно позбавляли волі людей та поза їх волею поміщали у місце примусового утримання, яке вони не мали змоги вільно залишити, оскільки знаходились під постійним наглядом ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

З метою досягнення єдиного злочинного результату, невстановлена досудовим розслідуванням особа, від імені громадської організації «Дванадцять кроків» в невстановлений досудовим розслідуванням час, підібрав приміщення для здійснення незаконного утримання осіб, а саме орендував домоволодіння, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , під приводом надання допомоги наркозалежним.

За вказаною адресою ОСОБА_6 створив розподіл на групи, відвівши ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , невстановленим досудовим розслідуванням особам ролі «адміністратора-охоронця», та іншим невстановленим досудовим розслідуванням особам ролі «силового супроводу».

Крім того, ОСОБА_6 , як організатор злочинного угруповання, розробив документацію, яку повинні були вести інші члени організованої групи, методи та правила внутрішнього розпорядку фіктивного реабілітаційного центру, та передав на виконання членам злочинного угрупування та передавав особам та їх родичам, які були введені в оману щодо проходження лікування в реабілітаційному центру, номер свого особистого банківського рахунку, на який останні перерахували грошові кошти, а саме: № НОМЕР_1 ПАТ КБ «ПриватБанк».

Таким чином ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, діючи у складі організованої групи в порушення встановленого законами порядку, за відсутності відповідного рішення суду, позбавляли громадян волі.

ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та інші невстановлені досудовим розслідуванням особи, як члени групи, входячи до складу «адміністраторів -охоронців» приймали участь у незаконному утриманні осіб на території реабілітаційного центру за вищевказаною адресою, з метою формування «покори», завдавали сильного морального болю шляхом залякування, примушення до праці у реабілітаційному центрі, які діяли під прикриттям РЦ «Дванадцять кроків», за що отримували грошову винагороду.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та інші невстановлені особи, обґрунтовано підозрюються у тому, що за період з вересня 2020 року по 09 лютого 2021 року, скоїли ряд умисних злочинів, пов`язаних з незаконним позбавленням волі.

Враховуючи викладене, 11.02.2021 письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом із повісткою про виклик до слідчого на 15.02.2021 о 9:00 год., вручено завідуючому господарством ОСББ «Добробут» ОСОБА_8 , який є працівником житлово-експлуатаційної організації за місцем проживання підозрюваного. Водночас, 11.02.2021 письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом із повісткою про виклик до слідчого на 15.02.2021 о 9:00 год, направлено поштовим зв`язком за адресою реєстрації підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: АДРЕСА_2 . Проте останній на виклик до слідчого не явився, про причини свого неприбуття не повідомив, а його мобільний телефон знаходиться поза зоною досяжності.

Сторона обвинувачення звертається з клопотанням, обґрунтовуючи його тим, що ОСОБА_5 вчинив тяжкий злочин, санкція якого, передбачає покарання до 10 років позбавлення волі, беручи до уваги те, що підозрюваний ОСОБА_5 не з`являється на виклики до слідчого, за постійним місцем мешкання відсутній, з метою уникнення кримінальної відповідальності, він переховується від органів досудового розслідування, одержання відомостей про звернення слідчого до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу до початку розгляду клопотання в суді, останній може не прибути до суду за судовим викликом, встановити місце перебування підозрюваного не стало можливим, що свідчить про неможливість встановлення поважних причин, що перешкоджають своєчасному прибуттю за викликом.

Прокурор в судовому засідання клопотання підтримав в повному обсязі та просив слідчого суддю його задовольнити.

Заслухавши думку прокурора, вивчивши матеріали клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також матеріали клопотання про надання дозволу на затримання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 188 КПК України, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися із клопотанням про дозвіл на затримання підозрюваного, обвинуваченого з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно ч. 2 ст. 188 КПК України, таке клопотання може бути подано одночасно зподанням клопотанняпро застосуваннязапобіжного заходуу виглядітримання підвартою абозміни іншогозапобіжного заходуна триманняпід вартою; після подання клопотання про застосування запобіжного заходу і до прибуття підозрюваного, обвинуваченого до суду на підставі судового виклику; після неприбуття підозрюваного, обвинуваченого за судовим викликом для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і відсутності у слідчого судді, суду на початок судового засідання відомостей про поважні причини, що перешкоджають його своєчасному прибуттю.

Як вбачається з клопотання та наданих в його обґрунтування матеріалів, 11.02.2021 складено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . 11.02.2021 року письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із повісткою про виклик до слідчого на 15.02.2021 о 9:00 год., вручено завідуючому господарством ОСББ «Добробут» ОСОБА_8 , який є працівником житлово-експлуатаційної організації за місцем проживання підозрюваного. Крім того, 11.02.2021 року письмове повідомлення про підозру направлено поштовим зв`язком за адресою реєстрації підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: АДРЕСА_2 .

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 146 КК України підтверджується долученими до матеріалів клопотання доказами, зокрема, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_9 від 30.01.2021 року, протоколом допиту свідка ОСОБА_10 від 30.01.2021 року, протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками, протоколом допиту поет прілого ОСОБА_11 від 09.02.2021 року, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_12 від 09.02.2021 року, протоколом допиту свідка ОСОБА_13 від 09.02.2021 року, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_14 від 09.02.2021 року, протоколом допиту потерпілого ОСОБА_15 від 09.02.2021 року, а також іншими матеріалами кримінального провадження.

Відповідно до матеріалів клопотання, вживались заходи щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_5 , однак позитивного результату отримано не було, оскільки ОСОБА_5 за адресами місця реєстрації та проживання не перебуває.

Враховуючи те, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжких кримінальних правопорушень, враховуючи, що згідно наявних матеріалів, його місцезнаходження на даний час не відоме, останній за місцем реєстрації та мешкання не перебуває, відповідно до долучених до матеріалів клопотання рапортів, слідчий суддя приходить до переконання, що ОСОБА_5 на даний час переховується від органів досудового розслідування, а також отримавши відомості про звернення сторони обвинувачення до слідчого судді з клопотанням про застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, до початку розгляду такого клопотання, продовжуватиме переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

За таких обставин, враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до переконання, що подане клопотання про надання дозволу на затримання підозрюваного ОСОБА_5 підлягає задоволенню, з встановленням відповідного строку дії ухвали слідчого судді.

Керуючись ст. ст. 183, 188, 189, 190,309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотаннястаршого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором Одеської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 , про дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках кримінального провадження №12020160000001088 від 23.09.2020 року задовольнити.

Дати дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала продозвіл на затримання втрачає свою дію 16.05.2021 року, або після приводу підозрюваного до суду для участі в розгляді клопотання про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу, добровільного з`явлення підозрюваного до слідчого судді, або відкликання ухвали прокурором.

Затримана на підставі ухвали слідчого судді, суду особа не пізніше тридцяти шести годин з моменту затримання повинна бути звільнена або доставлена до слідчого судді, який постановив ухвалу про дозвіл на затримання з метою приводу.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94957950
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в рамках кримінального провадження №12020160000001088 від 23.09.2020 року

Судовий реєстр по справі —947/3114/21

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 30.06.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 30.06.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 04.06.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні