Ухвала
від 22.02.2021 по справі 554/1411/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.02.2021 Справа № 554/1411/21

Єдиний унікальний номер справи: №554/1411/21

Провадження № 1-кс/554/3574/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 лютого 2021 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання т.в.о. заступника начальника відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_4 , про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчими СУ ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженні №12020170000000559 відомості, про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26.11.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України за фактом можливого забруднення та псування земель шкідливими речовинами, що створює небезпеку для життя та здоров`я людей та довкілля.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що на адресу Слідчого управління ГУНП в Полтавській області надійшла заява ОСОБА_5 стосовно того, що ТОВ «Ростагросвіт» та ТОВ «РОСТАГРОЦЕНТР», що знаходяться та зареєстровані в АДРЕСА_1 , з 2016 року і по теперішний час проводять за вказаною адресою незаконну обробку посівного матеріалу невідомого походження хімікатами, які потраплять в ґрунт, що в подальшому призводить до забруднення ґрунту та води в житловому секторі м. Миргорода. Та надав в підтвердження своєї заяви копію експертного висновку та копію сертифікату аналізу.

Крім того допитаний в якості свідка ОСОБА_5 повідомив, що проживає за адресою АДРЕСА_2 , більше 10 років. На земельній ділянці, що належить ОСОБА_5 знаходиться штучна водойма в якій останній розводив раків та рибу. В березні 2020 року ОСОБА_5 помітив, що риба почала себе дивно вести, а через деякий час почала помирати. Не розуміючи причини різкого погіршення стану флори та фауни у своїй водоймі ОСОБА_5 звернув увагу на роботу підприємств, що розташовані за адресою АДРЕСА_3 так як почув від свої сусідів про те що підприємство здійснює обробіток зерна хімікатами при тому, що жодних захисних заходів на підприємствах не проводиться. Також ОСОБА_5 повідомив, що йому відомо від бувших працівників ТОВ «Ростагросвіт» та ТОВ «РОСТАГРОЦЕНТР» про той факт, що підприємства здійснюють закупівлю необробленого зерна, а потім у власних складських приміщеннях здійснюється обробіток зерна агрохімікати та фасування зерна у мішки відомих торгових марок. В результаті діяльності підприємств ТОВ «Ростагросвіт» та ТОВ «РОСТАГРОЦЕНТР» сталося забруднення та псування земель, а також води небезпечними хімічними речовинами, шкідливими для здоров`я людей.

Так для встановлення причетних осіб до вчинення вищезазначеного правопорушення направлено доручення до ССП Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області. Від ССП Полтавського РУП надійшов рапорт відповідно, якого до вчинення кримінального правопорушення причетні крім посадових осіб підприємств ТОВ «Ростагросвіт» та ТОВ «РОСТАГРОЦЕНТР» також посадові особи ТОВ «Мітра - С» (код ЄДРПОУ 42824971), ТОВ Торговий дім «Кредо Інвест» ( код ЄДРПОУ 43301804), які також займаються діяльністю із проведення оброблення зернової продукції агрохімікатами, для подальшого продажу та пов`язані із вказаними підприємствами, використовують їх потужності у своїй виробничій діяльності.

Так встановлено, що до вчинення правопорушення причетні наступні особи: фактичний власник підприємств підприємств ТОВ «Мітра - С» (код ЄДРПОУ 42824971), ТОВ Торговий дім «Кредо Інвест» ( код ЄДРПОУ 43301804), особа, що розподіляє грошові кошти від реалізації такої зернової продукції гр. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 у своїй діяльності використовує автомобілі AUDI Q8 Д.Н.З. НОМЕР_1 , AUDI SQ7 Д.Н.З. НОМЕР_2 ; особистий помічник ОСОБА_6 , відповідає за виробничий процес та дистриб`юторську діяльність ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_5 , у своїй діяльності використовує автомобіль Ауді д.н.з. НОМЕР_3 ; ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 проживає: АДРЕСА_6 , у своїй діяльності використовує автомобіль АУДІ А6 на номерах європейської реєстрації, являється засновником, директором та головним бухгалтером ТОВ «Мітра - С» (код ЄДРПОУ 42824971), ТОВ Торговий дім «Кредо Інвест» ( код ЄДРПОУ 43301804) - основні види діяльності: оптова торгівля хімічними продуктами перебувають на обліку в Головному управлінні ДПС у Полтавській області, на території м. Полтави, Полтавської та Дніпропетровської областей організували незаконну схему, яка полягає у підробленні посівного матеріалу (насіння соняшнику, кукурудзи та ріпаку) відомих європейськиї та світових брендів, а саме марок: «Сінгента», «Євраліс», «Лімагрейн», «КВС» з подальшим забрудненням та псуванням земель небезпечними хімічними речовинами, які є шкідливими для довкілля та здоровя людей.

Встановлено, що на протязі 2020-2021 р.р. ОСОБА_6 , спільно з ОСОБА_7 , та ОСОБА_8 , викорстовуючі підконтрольні собі підприємства ТОВ «Мітра - С» (код ЄДРПОУ 42824971), ТОВ Торговий Дім «Кредо Інвест» ( код ЄДРПОУ 43301804) оптовими партіями здійснюють закупівлю посівного матеріалу українського виробництва, а саме: посівні матеріали: кукурудзи, соняшника та ріпаку українських виробників «Вніс», «Ліст», «Агроспецпроект», та зберігають їх в м. Полтава, а також Полтавській та Дніпропетровській областях.

ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,закуплені ранішепосівні матеріалиураїнських виробників,у цехуза адресою:м.Полтава,вул.Харчовиків,буд.6. Фарбуютьнебезпечними хімічнимиречовинами вчервоний тасиній кольори задопомогою спеціальниххімічних речовин,які єнебезпечними дляздоров`я людейта навколишньогосередовища тапри потраплянніу грунтта стічніводи єнебепечними,підробляють етикеткивиробників відомихбрендів,голограми паспортита сертифікатиякості натовар,та здійснюютьфасування тапакування вищевказанихпосівних матеріалівв заздалегітьпідроблені мішкивідомих брендівтаких як:«Сінгента»,«Євраліс»,«Лімагрейн»,«КВС».

Також встановлено, що значну частину відходів, рідини та хімічних речовин, якими фарбуются посівні матеріали вищевказана группа осіб не утилізує згідно вимог чинного законодавства на підприємствах, які мають ліцензію на утилізацію, а самовільно здійснює вивіз на території визначених ними земельних ділянок на території м. Полтави та Полтавської області.

Статтею 98 КПК України передбачено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставини, що встановлюється під час кримінального провадження, у тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші цінності.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, щодо здійснення діяльності із обробітку зерна агрохімікатами та подальшого руху агрохімікатів та виготовленої продукції, перебувають у володінні гр. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , за місцем його проживання, а саме за адресою: АДРЕСА_4 .

Приймаючи доуваги вищевикладене,в ході досудовогорозслідування кримінальногопровадження виникланеобхідність упроведенні обшукуу домоволодінніза місцемпроживання ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 а саме: АДРЕСА_6 , з метою виявлення та вилучення наступних документів по реалізації ТОВ «Мітра - С» (код ЄДРПОУ 42824971), ТОВ Торговий Дім «Кредо Інвест» ( код ЄДРПОУ 43301804) зернової продукції (посівного матеріалу), в тому числі договори на закупку сільськогосподарської продукції, додаткові угоди, ТТН на її перевезення, видаткові накладні, рахунки на оплату, складські накладні, документи із закупівлю агрохімікатів, документи про їх використання, документи із реалізації готової продукції посівного матеріалу (договори поставки, спецефікації, видаткові накладні, ТТН, паспорта та сертифікати на таку продукцію) за період часу з 01.01.2020 року по теперішній час, наявної готової продукції у мішка відомих брендів «Сінгента», «Євраліс», «Лімагрейн», «КВС», що мають ознаки підробки, чорнові записи, наявні агрохімікати для обробки та покраски зерна та інші речі та документи, що зберегли сліди правопорушення.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у вилученні виключно оригіналів вищевказаних документів з метою призначення та проведення судових експертиз.

Відповідно до методичного листа Міністерства юстиції України «Окремі особливості проведення технічних експертиз документів та почеркознавчих експертиз, у тому числі комплексних, технічних зображень документів», затвердженого рішенням спільного засідання секцій судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз НКМР при МЮ України від 29.03.2012 та протоколу міжвідомчої наради Міністерства юстиції, МВС, СБУ та Державної прикордонною служби від 29.03.2012, а також п 1.1., п.3.2.1. «Науково - методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» до «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої МЮ України за №53/5 від 08.10.1998 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5), почеркознавчі та технічні експертизи документів проводяться тільки за наявністю оригіналів документів.

В інший спосіб відшукати оригінали документів та речі, не можливо, оскільки документи зберігаються на території домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме: АДРЕСА_6 , що є приватною територією. Відповідно до відомостей зазначених в реєстрі речових прав на нерухоме майно домоволодіння за вказаною адресою належить ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 ..

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні № 12020170000000559 від 26.11.2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання т.в.о. заступника начальника відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_4 , про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку домоволодіння за місцем проживання ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме: АДРЕСА_6 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з метою виявлення та вилучення наступних документів по реалізації ТОВ «Мітра - С» (код ЄДРПОУ 42824971), ТОВ Торговий Дім «Кредо Інвест» (код ЄДРПОУ 43301804) зернової продукції (посівного матеріалу), в тому числі договори на закупку сільськогосподарської продукції, додаткові угоди, ТТН на її перевезення, видаткові накладні, рахунки на оплату, складські накладні, документи із закупівлю агрохімікатів, документи про їх використання, документи із реалізації готової продукції посівного матеріалу (договори поставки, спецефікації, видаткові накладні, ТТН, паспорта та сертифікати на таку продукцію) з а період часу з 01.01.2020 року по теперішній час, наявної готової продукції у мішка відомих брендів «Сінгента», «Євраліс», «Лімагрейн», «КВС», що мають ознаки підробки, чорнові записи, наявні агрохімікати для обробки та окрашування зерна та інші речі та документи, що зберегли сліди правопорушення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95039972
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/1411/21

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 29.09.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 06.09.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 20.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 14.04.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 14.04.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 24.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні