Ухвала
від 03.03.2021 по справі 552/3539/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/3539/20

Провадження № 1-кс/552/376/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.03.2021 Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

Клопотання обґрунтоване тим, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32020170000000024 від 03.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, в межах якого встановлено, що протягом 2017-2020 років ОСОБА_5 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , під час здійснення фінансово-господарської діяльності, шляхом приховування об`єкту оподаткування ухилився від сплати податків на суму понад 7500 тис. грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , в період 2017-2020 років, будучи зареєстрованим як фізична особа підприємець, являючись платником єдиного податку ІІ групи, здійснював діяльність, пов`язану із реалізацією алкогольних, слабоалкогольних напоїв та продуктів харчування через мережу магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташовані у м. Полтава, при цьому не відображав указані господарські операції по бухгалтерському та податковому обліках.

Слідча вказувала, що до мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у м. Полтава входить 25 торгівельних об`єктів, в яких здійснюється реалізація алкогольних, слабоалкогольних напоїв та продуктів харчування без державної реєстрації, ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (пивом) та ліцензій на зберігання, за готівку та без використання реєстраторів розрахункових операцій, які б відповідали вимогам діючого законодавства. До організації протиправної діяльності мережі « ІНФОРМАЦІЯ_2 » причетний ФОП ОСОБА_5 , який під час проведення фінансово-господарської діяльності в період 2017-2019 років приховував достовірні відомості про фактичні обсяги реалізації алкогольних напоїв та продуктів харчування, а також інші особи, яких ОСОБА_5 залучив для забезпечення організованої ним незаконної та протиправної діяльності, направленої на ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, в тому числі ОСОБА_6 , який фактично працював продавцем-консультантом у мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та на банківську картку якого здійснювалось зарахування безготівкових коштів з магазинів за реалізовані пиво, сидр та іншу продукцію, ОСОБА_7 , яка проживає разом із ОСОБА_5 та сприяє йому своїми діями у забезпеченні функціонування схеми незаконної діяльності магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », спрямованої на ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та інших осіб. ОСОБА_5 у своїй господарській діяльності використовує банківські рахунки та особисті банківські карткові рахунки з метою отримання та зняття готівкових грошових коштів для здійснення господарської діяльності без відображення вказаних операцій по бухгалтерському та податкового обліках.

Просила надати дозвіл на проведення обшуку квартири у якій фактично проживає ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), а саме за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_14 .

Розглянувши матеріали клопотання та заслухавши обґрунтування слідчої, слідчий суддя приходить до таких висновків.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також місцезнаходження розшукуваних осіб.

З матеріалів клопотання встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32020170000000024 від 03.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України, за фактом того, що протягом 2017-2020 років ОСОБА_5 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 , під час здійснення фінансово-господарської діяльності, шляхом приховування об`єкту оподаткування ухилився від сплати податків на суму понад 7500 тис. грн, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах.

З матеріалів клопотання вбачається достатньо підстав вважати, що було дійсно вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст.212 КК України, інформація про яке внесена до ЄРДР за №32020170000000024 від 03.08.2020.

Також з наданих матеріалів клопотання вбачається достатньо підстав вважати, що до організації протиправної діяльності мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » причетний ФОП ОСОБА_5 , який під час проведення фінансово-господарської діяльності в період 2017-2020 років, приховував достовірні відомості про фактичні обсяги реалізації алкогольних напоїв та продуктів харчування, а також інші особи.

Наданими до слідчого судді матеріалами підтверджено ту обставину, що до організації протиправної діяльності мережі магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » причетний ФОП ОСОБА_5 , який під час проведення фінансово-господарської діяльності в період 2017-2020 років, приховував достовірні відомості про фактичні обсяги реалізації алкогольних напоїв та продуктів харчування, а також інші особи.

Наданими до слідчого судді матеріалами підтверджено ту обставину, що ОСОБА_5 у своїй господарській діяльності використовує банківські рахунки та особисті банківські карткові рахунки з метою отримання та зняття готівкових грошових коштів для здійснення господарської діяльності без відображення вказаних операцій по бухгалтерському та податкового обліках.

Зокрема, допитані в кримінальному провадженні свідки повідомили, що були зареєстровані в якості фізичної особи-підприємця за пропозицією ОСОБА_5 , рахунки в АТ КБ «Приватбанк» були відкриті ними у присутності ОСОБА_5 , та отримані банківські картки одразу після відкриття ОСОБА_5 забирав собі, не пояснюючи ніяких причин таких дій. У подальшому з таких рахунків здійснювалось перерахування грошових коштів на рахунки ОСОБА_5 або в присутності ОСОБА_5 знімались у відділенні АТ КБ «Приватбанк» та передавались йому.

Під час досудового розслідування проведено тимчасовий доступ та вилучено документи по відкриттю та обслуговуванню банківських рахунків, та інформацію про рух коштів по рахунках ОСОБА_5 , які відкрито в АТ КБ «Приватбанк». Проведеним оглядом виписок із рухом коштів по вказаних рахунках встановлено, що на вказані рахунки здійснювались перерахування грошових коштів у значних сумах з рахунків, які належать ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_13 та іншим особам, які також є причетними до діяльності магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Також в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_13 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яка відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №245987584 належить на праві приватної власності ОСОБА_14 .

Матеріалами клопотання підтверджено наявність достатніх підстав вважати, що в квартирі за місцем фактичного проживання ОСОБА_13 , а саме за адресою: АДРЕСА_1 , можуть зберігаються предмети, речі та документи, які свідчать про протиправну діяльність ОСОБА_5 , ОСОБА_17 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_13 ; документи по придбанню та реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та продуктів харчування за період з 01.01.2017 року; чорнові записи по оприбуткуванню та реалізації товарів (алкогольних, слабоалкогольних напоїв, продуктів харчування); товарно-матеріальні цінності, що використовуються для забезпечення функціонування незаконної та протиправної діяльності схеми по ухиленню від сплати податків у особливо великих розмірах; комп`ютерна техніка, мобільні телефони і носії інформації, які містять дані про вчинення злочинної діяльності; набуті кримінально протиправним шляхом готівкові кошти.

Комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, мобільні телефони є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, оскільки на них містяться програми бухгалтерського обліку, за допомогою яких складались бухгалтерські, фінансові документи, податкова звітність; певні контакти та дані щодо перемовин зі співучасниками злочинної діяльності щодо придбання, зберігання та реалізації алкогольних та слабоалкогольних напоїв. Доступ до них може бути обмежений їх власниками, володільцями, утримувачами та пов`язаний з подоланням системи логічного захисту. Крім цього, комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, мобільні телефони будуть необхідні для проведення комп`ютерно-технічної та інших експертиз.

Грошові кошти, одержані внаслідок вчинення злочину, підлягають вилученню з метою забезпечення збереження речових доказів та можливої подальшої спеціальної конфіскації.

В матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи та речі є джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом, а їх вилучення можливе лише на підставі ухвали суду.

Отже, додані до клопотання докази в їх сукупності надають підстави вважати, що відшукувані речі та предмети мають значення для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, та вони перебувають у вказаному у клопотанні володінні особи.

Окрім того, за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Спроба вилучення вищезазначених документів та предметів у спосіб відмінний від обшуку може призвести до їх знищення, переховування або втрати.

Тому клопотання про проведення обшуку є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

Враховуючи, що проведення обшуку не вимагає тривалої підготовки та дана слідча дія може бути здійснена в найкоротші строки, необхідно встановити строк дії даної ухвали п`ятнадцять днів.

Керуючись ст.234 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку квартири у якій фактично проживає ОСОБА_13 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ), а саме за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_14 , з метою виявлення та вилучення предметів, речей та документів, які свідчать про незаконну та протиправну діяльність ОСОБА_5 , ОСОБА_17 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_13 та інших осіб, в тому числі документи фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 , за період з 01.01.2017 року по теперішній час, ФОП ОСОБА_6 , ФОП ОСОБА_11 , ФОП ОСОБА_10 , ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_12 , ФОП ОСОБА_15 , ФОП ОСОБА_16 , ФОП ОСОБА_13 , документів по придбанню та реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та продуктів харчування за період з 01.01.2017 року по теперішній час; чорнових записів (зошитів, блокнотів, записних книг, окремих аркушів паперу тощо) по оприбуткуванню та реалізації товарів (алкогольних, слабоалкогольних напоїв, продуктів харчування), документів чорнової бухгалтерії по оприбуткуванню та реалізації товарів (алкогольних, слабоалкогольних напоїв, продуктів харчування); первинних бухгалтерських документів та договорів в роздрукованому та електронному вигляді; печаток, штампів, бланків з відбитками печаток; комп`ютерної техніки (системних блоків ПК, жорстких дисків, планшетів); USB-флеш накопичувачів; електронних носіїв інформації; відеореєстраторів та серверів, мобільних телефонів і носії інформації, які містять дані про вчинення злочинної діяльності; готівкових коштів, в тому числі в іноземній валюті, здобутих злочинним шляхом, інших документів та носіїв інформації, що мають значення речових доказів у кримінальному провадженні та підтверджують факти незаконної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_17 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_13 та інших осіб, щодо реалізації алкогольних та слабоалкогольних напоїв.

Дозвіл на проведення обшуку надати заступнику начальника управління начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_18 , заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_19 ; старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_20 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_21 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_22 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_23 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_24 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_25 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_26 , начальнику третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_27 , заступнику начальника третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_28 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_29 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_30 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_31 , слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_32 , із залученням співробітників управління оперативно-розшукової діяльності ГУ ДФС у Полтавській області, понятих та спеціалістів.

Строк дії ухвали п`ятнадцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95280340
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —552/3539/20

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 19.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні