Ухвала
від 12.03.2021 по справі 554/1631/15-ц
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.03.2021 Справа № 554/1631/15-ц

Провадження № 6/554/114/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2021 року Октябрський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді - Савченко Л.І.

при секретарі - Пащенко Д.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтави цивільну справу за заявою Головного державного виконавця Київського ВДВС у м.Полтаві Північно- східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Гречківської Ю.В. про надання дозволу на звернення стягнення на грошові кошти, що належать іншим особам,-

В С Т А Н О В И В:

Головний державний виконавець Київського ВДВС у м.Полтаві Північно- східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Гречківська Ю.В. звернулась до суду із заявою про надання дозволу на звернення стягнення на грошові кошти у сумі 120 257, 61 грн. шляхом списання з всіх рахунків відкритих у банківських установах Приватним підприємством Елеваторгазбуд , код ЄДРОПУ 36293397, які будуть виявлені головним державним виконавцем у процесі виконання, для забезпечення своєчасного і в повному обсязі виконання виконавчого листа № 554/1631/15-ц виданого 08.02.2018 Октябрським районним судом м.Полтави про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 заборгованості у розмірі 195 976 грн.

В обґрунтування заяви вказувала, що на виконанні у Київському ВДВС у м.Полтаві Північно- східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) знаходиться виконавче провадження № 56478604 з примусового виконання виконавчого лист № 554/1631/15-ц виданого 08.02.2018 року Октябрським районним судом м.Полтави про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 заборгованості у розмірі 195 976 грн. Згідно Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ОСОБА_1 (боржник) є засновником та кінцевим бенефіціарним власником (контролер), підписант - Приватного підприємства Елеваторгазбуд , код ЄДРОПУ 36293397. Державним виконавцем 24.05.2018 року відкрито виконавче провадження за № 56478604 та направлено постанову про відкриття виконавчого провадження сторонам, яку боржником отримано особисто 20.07.2018 року, про що він розписався про отримання. Боржник рішення суду не виконує, лише примусово стягується із заробітної плати боржника щомісячно. Іншого майна, за рахунок якого можливо задовольнити вимоги стягувача, також не виявлено. ОСОБА_1 отримує дохід від ПП Елеваторгазбуд , код ЄДРОПУ 36293397, що підтверджується відомостями з Пенсійного фонду України від 20.01.2021 року про осіб - боржників, які працюють за трудовим та цивільно-правовим договорами, про останнє місце роботи, дані відомості додано до матеріалів. Враховуючи, що боржник є засновником, кінцевим бенефіціарним (контролером) власником Приватного підприємства Елеваторгазбуд , код ЄДРОПУ 36293397, отримує дохід, що підтверджується податковою декларацією про майновий стан і доходи за 2018 рік, дохід склав 566 136, 99 грн., що свідчить ухилення від виконання рішення суду, виникла пряма необхідність у зверненні до суду про надання дозволу на арешт коштів ПП Елеваторгазбуд , код ЄДРОПУ 36293397, власником якого є ОСОБА_1 .

Головний державний виконавець у судове засідання не з`явилася.

Стягувач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, до суду надіслав заяву про розгляд заяви без його участі, прохав задовольнити заяву державного виконавця (а.с.25).

Боржник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, до суду надіслав заяву про відкладення судового засідання, про причини неявки суд не повідомив (а.с. 33).

Відповідно до ч. 4 ст. 440 ЦПК України неявка сторін та інших осіб не перешкоджає розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява не підлягає задоволенню виходячи із наступного.

Відповідно до ст.13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст.1 Закону України Про виконавче провадження (далі по тексту Закон) виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до ч. 1 ст. 440 ЦПК України суд, що розглядав справу як суд першої інстанції, може за заявою стягувача або державного чи приватного виконавця звернути стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником, яка не оспорюється зазначеною особою або підтверджена судовим рішенням, що набрало законної сили.

Відповідно до вимогст. 53 Закону України Про виконавче провадження , виконавець має право звернути стягнення на майно боржника, що перебуває в інших осіб, а також на майно та кошти, що належать боржнику від інших осіб. На належні боржникові у разі передачі від інших осіб кошти, що перебувають на рахунках у банках та інших фінансових установах, стягнення звертається виконавцем на підставі ухвали суду в порядку, встановленому цим Законом.

Зазначені особи зобов`язані подати на запит виконавця у визначений ним строк відомості про належне боржнику майно, що перебуває у них, та майно чи кошти, які вони повинні передати боржнику.

Після надходження відомостей про наявність майна боржника виконавець проводить опис такого майна, накладає на нього арешт, вилучає його і реалізує в установленому цим Законом порядку. Якщо особа, в якої перебуває майно боржника, перешкоджає виконавцю у вилученні такого майна, воно вилучається виконавцем у примусовому порядку.

Готівка та майно, що належать боржнику від інших осіб, вилучаються виконавцем у таких осіб у присутності понятих.

На належні боржникові у разі передачі від інших осіб кошти, що перебувають на рахунках у банках та інших фінансових установах, стягнення звертається виконавцем на підставі ухвали суду в порядку, встановленому цим Законом.

За ухилення від виконання розпоряджень виконавця особа, в якої перебуває майно боржника, несе відповідальність відповідно до закону.

Отже, Законом прямо визначений порядок звернення стягнення на готівкові кошти, що належать боржнику від інших осіб і на такі дії дозвіл суду не передбачений, за винятком коштів належних боржникові, що перебувають на рахунках у банках та інших фінансових установах.

Слід наголосити, що зазначене положення врегульовує питання звернення стягнення на грошові кошти, що належать особі, яка має заборгованість перед боржником, а не безпосередньо боржнику, за умови, що ця заборгованість не оспорюється зазначеною особою або підтверджена судовим рішенням, що набрало законної сили.

Крім того, слід зазначити, що до матеріалів заяви про звернення стягнення на грошові кошти не додано жодного доказу, яким би підтверджував обставини, викладені у заяві, зокрема, наявність на виконання у Київському ВДВС у м.Полтаві Північно- східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) виконавчого провадження № 56478604 з примусового виконання виконавчого листа № 554/1631/15-ц виданого 08.02.2018 року Октябрським районним судом м.Полтави про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 заборгованості у розмірі 195 976 грн., постанови про відкриття виконавчого провадження та доказів отримання її боржником. Із відповідей на запити до Пенсійного фонду повної інформації по ВП № 56478604 необхідної та достатньої для розгляду вказаної заяви не вбачається.

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає підстав для задоволення заяви приватного виконавця.

Керуючись ст. 440 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви Головного державного виконавця Київського ВДВС у м.Полтаві Північно- східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Гречківської Ю.В. про надання дозволу на звернення стягнення на грошові кошти, що належать іншим особам - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м.Полтави протягом 15 днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повної ухвали суду.

Суддя Л.І.Савченко

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення12.03.2021
Оприлюднено15.03.2021
Номер документу95497131
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/1631/15-ц

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 12.03.2021

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 02.08.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 02.08.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 03.08.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Постанова від 23.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Бондаревська С. М.

Ухвала від 05.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Бондаревська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні