Ухвала
від 15.03.2021 по справі 753/14313/20
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/14313/20

провадження № 1-кс/753/930/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" березня 2021 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання дізнавача відділу дізнання Дарницького УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №12020105020000147 від 11.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1971 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2021 року дізнавач відділу дізнання Дарницького УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_3 , за погодження із прокурором Київської місцевої прокуратури № 2 звернулась до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а наказів, розпоряджень, протоколів загальних зборів щодо призначення чи зміни посадових осіб, які виконують організаційно розпорядчі та адміністративно господарські функції в оригіналах, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення належним чином завірених копій вказаних документів.

З клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що відділом дізнання Дарницького УП ГУ НП у м. Києвіздійснюєтьсядосудоверозслідування у кримінальномупровадженні№12020105020000147 від 11.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 1971 КК України.

В обґрунтування вимог вказаного клопотання дізнавач вказує на наступні обставин в становлені у ході проведення у вказаному кримінальному провадженні.

Досудовим розслідування встановлено, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у часовий період з серпня 2019 року (більш точної дати в ході досудового розслідування не встановлено) по теперішній час, здійснюютьгосподарську діяльність автомобільного газозаправного пункту « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_2 , яка перебуває у власності територіальної громади міста Києва.

Згідно акту обстеження земельної ділянки №19-0596-02 від 20.08.2019 проведеного спеціалістами ІНФОРМАЦІЯ_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) вбачається, що за поданням Департаменту земельних ресурсів рішення про передачу земельної ділянки в користування (власність) ІНФОРМАЦІЯ_7 не приймала, в міському земельному кадастрі інформація щодо державної реєстрації речових прав на вказану земельну ділянку відсутня.

Під час обстеження встановлено, що земельна ділянка орієнтовною площею 0,05 га самовільно зайнята та використовується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для експлуатації автомобільного газозаправного пункту модульного типу та тимчасової споруди операторської.

Вказане також вбачається з акту обстеження земельної ділянки №20-0439-02 від 16.07.2020 ІНФОРМАЦІЯ_5 (КМДА).

Так, дізнавач вказує на те, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з метою здійснення господарської діяльності, за відсутності будь-яких правовстановлюючих документів, самовільно зайняли частину земельної ділянки площею 0,05 га по АДРЕСА_2 , нормативно грошова оцінка якої становить 2091440 гривень 00 копійок, шляхом зведення на ній автомобільного газозаправного пункту модульного типу та тимчасової споруди операторської, порушивши права власника земельної ділянки та унеможливили її використання останнім, а відтак завдали значну шкоду власнику земельної ділянки.

З листа ІНФОРМАЦІЯ_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 ) № 05708-12589 від 15.07.2020 року, вбачається, що шкода, завдана самовільним зайняттям вказаної земельної ділянки становить 205 221 грн. 31 коп.

Також, директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 надано копію договору оренди частини земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:90:291:0012, укладеного з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » для розміщення на ній автомобільного газозаправного пункту та договір оренди нежитлового приміщення №09-04/1 від 09.04.2019.

Цей же договір надавався до ІНФОРМАЦІЯ_10 для отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним.

З публічної карти МІАС ЗМД « ІНФОРМАЦІЯ_11 » встановлено, що автозаправний комплекс знаходиться поза межами орендованої земельної ділянки.

Таким чином,дізнавач вказує на на те, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » можуть бути причетними до вчинення вищевказаногокримінального правопорушення.

У свою чергу, до 2019 року за вказаною адресою свою господарську діяльність з продажу пального здійснювало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що вбачається з акту обстеження земельної ділянки від 20.08.2019 №19-0596-02, складеного спеціалістами ІНФОРМАЦІЯ_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ).

За даними Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань реєстраційні справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Дізнавач вказує на те, що у реєстраційних справах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) знаходяться статутні та реєстраційні документи підприємства, в яких зазначено ідентифікаційні дані засновників (учасників) юридичної особи, директорів, осіб, які обираються (призначаються) до органів управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи. Ідентифікаційні дані вказаних осіб необхідні для встановлення їх місця реєстрації та забезпечення проведення подальших слідчих дій органом досудового розслідування, що мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, та відомості, які в них містяться, можуть бути використані в якості доказів.

Клопотання дізнавачем обґрунтовано тим, що для перевірки обставин кримінального правопорушення виникла необхідність у тимчасовому доступі до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: накази, розпорядження, протоколи загальних зборів щодо призначення чи зміни посадових осіб, які виконують організаційно розпорядчі та адміністративно господарські функції в оригіналах, оскільки наявні в них відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як докази.

Крім цього, на даний час неможливо іншим способом встановити дані обставини.

У слідства є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей і документів, та слідчий просив клопотання розглядати без виклику особи у володінні якої знаходяться документи.

У судове засідання дізнавач не з`явився, проте надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги якого підтримав просив задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_3 , у володінні якого знаходяться документи, у судове засідання не з`явився, про розгляд клопотання повідомлений у встановленому законом порядку, протей його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Приписами ч. 4ст. 107 КПК України визначено, що у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутністю осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Перевіривши клопотання дізнавача на дотримання вимогКримінального процесуального Кодексу України,вивчивши матеріали клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост. 84 КПК Українидоказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченомуКПКпорядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

У відповідності до ч.ч. 1, 2ст. 93 КПК Українизбирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно дост. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, сторона кримінального провадження має право, згідно положеньст. 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Такий доступ здійснюється у порядку визначеному законом, а саме, на підставі ухвали слідчого судді (ч. 1 ст.132, ч. 2 ст.159, ст.164 КПК України).

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Документи, до яких дізнавач просить надати тимчасовий доступ, не є документами, до яких заборонено доступ, але вони містять охоронювану законом таємницю, у відповідно до приписів ст.ст.161,162КПК України.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Реєстраційні справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) до яких дізнавач просить надати тимчасовий доступ, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Звертаючись до суду зі згаданим клопотанням дізнавачем у повній мірі доведено існування потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права юридичних осіб, про яких йдеться в клопотанні.

Частиною 7 ст. 163 КПК України, визначено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя з метою повного, всебічного та неупередженого розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, приходить до висновку, про задоволення клопотання та надання тимчасового доступу до документів з можливим вилученням їх копій, оскільки дзнавачем у клопотанні достатньо доведено та надано ґрунтовні докази до клопотання, які дають змогу дійти висновку про неможливість іншим способом, на даному етапі, довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів та наявність достатніх підстав для отримання вказаних документів, оскільки згадана інформація, може мати суттєве значення для встановлення важливих обставин, а витребувані документи можуть бути використані як доказ у вказаному кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ч. 4ст. 107, ст.ст.159, 160,162,163,164,166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити.

Надати начальнику сектору ВД відділу Дарницького УП ГУНП у м. Києві капітану поліції ОСОБА_3 , та групі дізнавачів ВД Дарницького УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 , ОСОБА_6 тимчасовий доступ до реєстраційних справ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) таТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(Код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), а саме: наказів, розпоряджень, протоколів загальних зборів щодо призначення чи зміни посадових осіб, які виконують організаційно розпорядчі та адміністративно господарські функції в оригіналах, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення належним чином завірених копій вказаних документів.

Роз`яснити посадовим особам ІНФОРМАЦІЯ_3 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів (ч. 1ст. 166 КПК України).

Строк дії даної ухвали складає один місяць з дня її постановлення, а саме до 15.04.2021.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95585646
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —753/14313/20

Ухвала від 20.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 12.05.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 03.11.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 02.10.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Сирбул О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні