Ухвала
від 02.04.2021 по справі 143/1359/20
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/1359/20

УХВАЛА

Іменем України

02.04.2021 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого - судді Сича С.М.,

за участю секретаря Огородник Н.А.,

розглянувши у підготовчому засіданні в м. Погребище Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення факту спільного проживання та визнання права власності на спадкове майно , -

Встановив:

В провадженні Погребищенського районного суду Вінницької області знаходиться цивільна справа за позовомОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення факту спільного проживання та визнання права власності на спадкове майно.

В позовній заяві позивачка просить встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом зі своєю бабою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Озерна, Погребищенського району, Вінницької області, та визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 право на спадкове майно, а саме право на земельну частку (пай) розміром 4,32 в умовних кадастрових гектарах, яка належала ОСОБА_4 згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВН № 077755, виданого Погребищенською районною державною адміністрацією 04.11.2003 року, яке було прийнято у спадщину ОСОБА_3 на підставі рішення Погребищенського районного суду Вінницької області від 03.07.2007 року.

Разом із цим, просить витребувати від Погребищенської державної нотаріальної контори відомості про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Озерна, Погребищенського району, Вінницької області.

Крім того, 08.02.2021 року через канцелярію суду надійшла зустрічна позовна заява ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, хоча про час і місце розгляду справи була повідомлена завчасно, у встановленому законом порядку, про причини неявки не повідомила (а.с.47).

Представник позивача - адвокат Матяш Д.Ю. в судове засідання не з`явився, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений завчасно, у встановленому законом порядку, про причини неявки не повідомив (а.с. 44).

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася , проте через канцелярію суду подала заяву, в якій просить розгляд цивільної справи провести у її відсутності, не заперечує проти призначення справи до судового розгляду (а.с. 45).

В силу ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши матеріали зустрічного позову приходить до наступних висновків.

Згідно ст.193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Як вбачається із матеріалів справи відповідачем ОСОБА_2 у встановлений в ухвалі суду строк подано зустрічний позов, дослідивши який, суд приходить до висновку про необхідністьоб`єднання його в одне провадження з первісним позовом, оскільки він відповідає вимогам ст. 193 ЦПК України, а також обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним.

Разом із тим, вивчивши клопотання позивачки, суд вважає за необхідне витребувати зазначені нею докази, оскільки інформація, яка міститься в них може мати суттєве значення для правильного та об`єктивного розгляду справи.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 189 ЦПК України завданням підготовчого провадження є, зокрема, зібрання відповідних доказів.

Відповідно до частин 1, 6, 7 ст. 84 ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Враховуючи необхідність дослідження в судовому засіданні матеріалів спадкової справи для повного, всебічного та об`єктивного встановлення обставин, що мають значення для розгляду справи, а також з метою дотримання принципу розумності строків розгляду справи, суд приходить до висновку про витребування в межах підготовчого провадження від Погребищенської державної нотаріальної контори належним чином засвідчених копій матеріалів спадкової справи щодо майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст. ст. 84, 189, 193, 194, 197, 258-260 ЦПК України суд,-

У хвалив:

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом об`єднати в одне провадження з первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення факту спільного проживання та визнання права власності на спадкове майно.

Копію зустрічної позовної заяви з додатками вручити відповідачу за зустрічним позовом ОСОБА_1 .

Встановити строк для подання відповідачем за зустрічним позовом ОСОБА_1 відзиву на позовну заяву - п`ятнадцять днів з дня отримання копії ухвали.

Клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати від Погребищенської державної нотаріальної контори (м. Погребище, Вінницька область, вул. Б. Хмельницького, 83а) належним чином засвідчені копії матеріалів спадкової справи щодо майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витребувані судом докази надати суду у строк до 11.05.2021 року.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Оголосити перерву в підготовчому засіданні до 15 год. 00 хв. 11.05.2021 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.04.2021
Оприлюднено05.04.2021
Номер документу95984272
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —143/1359/20

Рішення від 20.12.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 10.08.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 02.04.2021

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні