Ухвала
від 31.03.2021 по справі 761/23941/16-ц
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 761/23941/16-ц Головуючий у суді І інстанції Рибак М.А.

Провадження № 22-ц/824/3391/2021 Доповідач у суді ІІ інстанції Ігнатченко Н.В.

У Х В А Л А

31 березня 2021 року м. Київ

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Ігнатченко Н.В.,

суддів: Приходька К.П., Таргоній Д.О.,

за участю секретаря судового засідання - Войтенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Київського апеляційного суду у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за апеляційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Білд Буд на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 3 грудня 2020 року у справі за заявою ОСОБА_1 про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання та приведення виконавчого документа у відповідність до вимог закону, заінтересована особа - товариство з обмеженою відповідальністю Білд Буд ,

в с т а н о в и в:

У провадженні Київського апеляційного суду перебуває цивільна справа за апеляційною скаргою ТОВ Білд Буд на ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 3 грудня 2020 року у справі за заявою ОСОБА_1 про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання та приведення виконавчого документа у відповідність до вимог закону, заінтересована особа - ТОВ Білд Буд .

26 березня 2021 року на електронну адресу апеляційного суду надійшло клопотання представника заявника - адвоката Льовочкіної В.М., підписане її електронним цифровим підписом, про зупинення провадження у справі 761/23941/16-цдо залучення до участі у справі правонаступника заявника.

На обґрунтування клопотання зазначено, що заявник ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок чого відкрилась спадщина, до складу якої увійшли права стягувача з приводу виконання ухвали суду від 15 травня 2017 року про затвердження та визнання мирової угоди, що належали йому на момент смерті, тому спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Заслухавши пояснення учасників справи, що з`явилися в судове засідання, та дослідивши обставини справи, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом вчинення процесуальних дій під час судового розгляду із визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і щодо яких неможливо передбачити їх усунення.

Статтею 251 ЦПК України передбачено підстави, за наявності яких суд зобов`язаний зупинити провадження у справі, однією з яких є смерть або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво (пункт 1).

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктами 1 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до залучення до участі у справі правонаступника.

Згідно із наданою суду копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 3 березня 2021 року Київським міським відділом державної реєстрації смерті Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), заявник ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 58 років, про що 3 березня 2021 року складено відповідний актовий запис № 5058.

Встановлено, що спірні правовідносини у справі допускають правонаступництво.

Згідно з нормою статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені у статті 1219 ЦК України (статті 1218 ЦК України).

За змістом зазначених норм у разі смерті фізичної особи, стягувача за зобов`язаннями у правовідносинах, що допускають правонаступництво в порядку спадкування, обов`язки померлої особи за загальним правилом переходять до іншої особи - її спадкоємця, таким чином, відбувається передбачена законом заміна стягувача за зобов`язанням.

Відповідно до частини першої статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (частина перша статі 1220 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Таким чином, оскільки правовідносини, з яких виник спір, допускають правонаступництво, то апеляційне провадження у справі слід зупинити до залучення до участі у справі всіх можливих спадкоємців заявника.

На підставі викладеного та керуючись статтями 55, 251, 253, 368, 381 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Льовочкіної Валерії Михайлівни про зупинення провадження у справізадовольнити.

Апеляційне провадження у цивільній справі за апеляційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Білд Буд на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 3 грудня 2020 року у справі за заявою ОСОБА_1 про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання та приведення виконавчого документа у відповідність до вимог закону, заінтересована особа - товариство з обмеженою відповідальністю Білд Буд зупинити до залучення до участі у справі № 761/23941/16-ц правонаступників ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її постановлення та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів до Верховного Суду виключно у випадках, передбачених у частині другій статті 389 ЦПК України.

Головуючий Н.В. Ігнатченко

Судді: К.П. Приходько

Д.О. Таргоній

Дата ухвалення рішення31.03.2021
Оприлюднено06.04.2021
Номер документу96029988
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/23941/16-ц

Постанова від 21.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 27.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Ігнатченко Ніна Володимирівна

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 15.05.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні