Ухвала
від 15.04.2021 по справі 537/995/21
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 537/995/21

провадження №2-а/537/19/2021

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

15.04.2021 року м. Кременчук

Суддя Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області Мурашова Н.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Громадської організації Об`єднання садоводів та огородників-любителів Металург (місцезнаходження: 39625, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Чумацький шлях, буд.1, кв.51, адреса для листування: 39625, Полтавська обл., м. Кременчук, пров. Чернишевського, буд.1/12, кв.2) до Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (місцезнаходження: 39600, Полтавська обл., м. Кременчук, площа Перемоги, буд.2) про визнання протиправною та скасування постанови №11-П/2019 від 06.11.2019 року про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері містобудівної діяльності,

в с т а н о в и в:

15.03.2021 року до суду надійшов позов ГО Об`єднання садоводів та огородників-любителів Металург до Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, в якому просили визнати протиправною та скасувати постанову Управління ДАБК Кременчуцької міської ради Полтавської області №11-П/2019 від 06.11.2019 року по справі про адміністративне правопорушення у сфері містобудівної діяльності, якою накладено штраф на ГО ОСГЛ Металург . Позов направлений до суду поштовим зв`язком, переданий на пошту 19.02.2021 року, що підтверджено штампом пошти на конверті.

Крім того позивач просить поновити строк звернення до суду з даним адміністративним позовом, посилаючись на поважність причин пропуску строку оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення, оскільки про наявність постанови Управління ДАБК Кременчуцької міської ради Полтавської області №11-П/2019 від 06.11.2019 року їм стало відомо лише 09 лютого 2021 року, при отриманні її у відповідача.

Ухвалою Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 17.03.2021 року позовна заява залишена без руху в зв`язку з її невідповідністю вимогам ст. 161 КАС України та заявнику надано строк для усунення недоліків, який рахується з дня вручення ухвали.

01.04.2021 року від позивача надійшли документи на усунення недоліків позовної заяви.

Згідно ст. 289 КАС України , про адміністративні правопорушення, скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такої постанови. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Відповідно до ст. 121 КАС України , суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про поважність причин пропуску строку звернення до суду з підстав, зазначених в позовній заяві. Отже заява позивача про поновлення строку звернення до суду з позовом підлягає задоволенню. Причини несвоєчасного звернення до суду з адміністративним позовом Громадської організації Об`єднання садоводів та огородників-любителів Металург , а саме необізнаність про прийняте відповідачем рішення до моменту отримання оскаржуваної постанови про адміністративне правопорушення лише 09.02.2021 року, - слід визнати поважними.

Відповідно до вимог ч.1 ст.25 КАС України, позовна заява подана з дотриманням правил підсудності.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Підстав для залишення позову без руху, повернення позову, відмови у відкритті провадження, передбачених статтями 169, 170 КАС України, не виявлено.

У зв`язку з викладеним, дану позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження, призначити судове засідання, та запропонувати відповідачу надати до суду відзив на позов.

Керуючись статтями 160, 161, 171, 257, 263, 268 КАС України, суддя

п о с т а н о в и в :

Заяву Громадської організації Об`єднання садоводів та огородників-любителів Металург про поновлення строку звернення до суду з адміністративним позовом задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку звернення Громадської організації Об`єднання садоводів та огородників-любителів Металург до суду та поновити позивачу строк звернення до суду із цим позовом.

Адміністративний позов Громадської організації Об`єднання садоводів та огородників-любителів Металург до Управління Державного архітектурно-будівельного контролю Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області про визнання протиправною та скасування постанови №11-П/2019 від 06.11.2019 року про накладення адміністративного стягнення у справі про адміністративне правопорушення у сфері містобудівної діяльності - прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Призначити судове засідання на 26 квітня 2021 року о 10 год. 00 хв. в приміщенні Крюківського районного суду міста Кременчука Полтавської області за адресою: 39617, Полтавська область, місто Кременчук, вулиця Троїцька, будинок 37/49.

Викликати учасників справи в судове засідання на вищевказану дату.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення протягом строків, встановлених судом в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Роз`яснити відповідачу, що він має право у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття спрощеного провадження подати відзив на позов.

Роз`яснити відповідачу, що у відповідності до ч.2 ст.77 КАС України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Одночасно з надісланням (наданням) відзиву (пояснень) до суду, копія відзиву (пояснень) та доданих до нього документів, відповідачем, третьою особою повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Надати позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву та пояснень для подання відповіді на відзив та пояснення, а саме, міркувань та аргументів щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень та мотивів їх визнання або відхилення.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення.

Повідомити негайно щодо подання даної позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи учасників справи в порядку, передбаченому частиною 1 статті 268 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз`яснити учасникам справи, що вони мають право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; 2) подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; 3) подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; 4) ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; 5) оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; 6) користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Учасники справи зобов`язані: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; 4) подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Роз`яснити, що позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідач має право визнати позов повністю або частково, подати відзив на позовну заяву.

Сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених КАС України. Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: kr.pl.court.gov.ua/sud1615/.

Учасникам справи направити копії ухвали про відкриття провадження у справі, одночасно з копією ухвали відповідачу та третій особі направити копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Крюківського районного суду

м. Кременчука Полтавської області Мурашова Н.В.

СудКрюківський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення15.04.2021
Оприлюднено26.04.2021
Номер документу96449790
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —537/995/21

Рішення від 31.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 06.03.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 29.07.2021

Адміністративне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Мурашова Н. В.

Ухвала від 29.07.2021

Адміністративне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Мурашова Н. В.

Ухвала від 15.04.2021

Адміністративне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Мурашова Н. В.

Ухвала від 17.03.2021

Адміністративне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Мурашова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні