Ухвала
від 22.04.2021 по справі 120/246/21-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

22 квітня 2021 р. Справа № 120/246/21-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Комара П.А.,

суддів: Дончика В.В.

Богоноса М.Б.

за участю:

секретаря судового засідання: Дмитрука М.Б.

представника позивача: не з`явився

представника відповідача: Никонюка О.В.

розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи

за позовом: Громадської організації "Автомайдан "Вінниччина", ОСОБА_1

до: Виконавчого комітету Вінницької міської ради

про: визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення №2918 від 30.12.2020

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом Громадської організації "Автомайдан "Вінниччина", ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Вінницької міської ради про визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення №2918 від 30.12.2020.

Ухвалою суду від 27.01.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі. Постановлено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Громадською організацією "Автомайдан "Вінниччина" подано клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, а саме:

- ВА "Асоціація ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО";

- ГО "Брат за брата України";

- ГО "Спілка учасників АТО Бершадського району";

- ГО "Спілка учасників АТО м. Вінниці та Вінницької області";

- ГО "Вінницька обласна організація інвалідів "А-ВЕСТА";

- ГО "Українська Асоціація інвалідів АТО";

- ГО "Єдина родина Вінниччини";

- ОСОБА_2 ;

- ГО "Спілка учасників АТО м. Хмільника та Хмільницького району"

- ГО "Воїнів - учасників АТО";

- ГО "Учасників АТО "Патріот";

- ГО "Українське об`єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Вінницькій області".

Клопотання мотивовані тим, що ОСОБА_2 є учасником бойових дій, а громадські організації здійснюють захист прав та інтересів учасників бойових дій та сімей загиблих воїнів бойових дій, крім того керівники громадських організацій є учасниками бойових дій, а тому скасування оскаржуваного рішення вплине на права цих осіб, зокрема, матимуть пільги на безоплатний проїзд у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування, який працює в звичайному режимі руху, окремим категоріям громадян Вінницької міської територіальної громади.

Крім того, 19.01.2021 до канцелярії суду від ОСОБА_3 надійшло клопотання про залучення її в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача. Обґрунтовуючи вказане клопотання ОСОБА_3 зазначає, що рішення у дані справі може вплинути на її права, свободи, інтереси або обов`язки, як члена сім`ї загиблого, на яку поширюється положення Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту. Тому просить залучити її до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

19.02.2021 Комунальним підприємством "Вінницякартсервіс" також подано клопотання про залучення його в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. Мотивуючи дане клопотання КП "Вінницякартсервіс" зазначає, що відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті" від 17.01.2017 №1812-VIII Вінницька міська рада прийняла рішення від 27.06.2018 №1254 "Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському електричному та автомобільному транспорті загального користування у м. Вінниці" та уповноважила КП "Вінницякартсервіс" здійснювати справляння плати за транспортні послуги. Пунктом 3 оскаржуваного рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради №2918 від 30.12.2020 КП "Вінницякартсервіс" зобов`язане забезпечити виготовлення, видачу та облік персоналізованих карток, призначених для реєстрації проїзду пільговими категоріями громадян, які мають право на безоплатний проїзд (муніципальна картка вінничанина (пільгова). Відтак, КП "Вінницякартсервіс" вважає, що рішення у даній справі може вплинути на його права та обов`язки.

09.03.2021 від представника відповідача надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Комунальне підприємство "Вінницька транспортна компанія". Представник зазначає, що оскаржуваним рішенням затверджено Порядок надання пільг на проїзд у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування, який працює в звичайному режимі руху, окремим категоріям громадян Вінницької міської територіальної громади. Вказаним Порядком визначено механізм надання пільг на проїзд у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування, який працює в звичайному режимі руху, окремим категоріям громадян Вінницької міської територіальної громади та механізм здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян комунальному підприємству "Вінницька транспортна компанія" за рахунок коштів бюджету Вінницької міської територіальної громади. З огляду на викладене, представник зазначає, що рішення суду впливатиме на права та обов`язки КП "Вінницька транспортна компанія".

У підготовче засідання Громадська організація "Автомайдан "Вінниччина" та ОСОБА_1 не прибули, хоча про судове засідання повідомлялися завчасно та належним чином, що підтверджується матеріалами справи. Натомість Громадська організація "Автомайдан "Вінниччина" подала до суду клопотання про відкладення розгляду справи, оскільки адвокат прийматиме участь у іншому судовому засіданні.

Протокольною ухвалою суду, занесеною до протоколу судового засідання від 22.04.2021, відмовлено у задоволенні клопотання Громадської організації "Автомайдан "Вінниччина" про відкладення розгляду справи.

Щодо клопотань про залучення третіх осіб представник відповідача заперечував.

Колегія суддів, визначаючись щодо доцільності залучення до участі у справі третіх осіб, виходить з наступного.

Так, предметом оскарження у даній справі, зокрема є п. 3.1 Порядку надання пільг на проїзд у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування, який працює в звичайному режимі руху, окремим категоріям громадян Вінницької міської територіальної громади, затверджений рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради від 30.12.2020 №2918, в частині, що стосується безоплатного проїзду у муніципальному транспорті, в кількості не більше 60 безоплатних поїздок на місяць мають визначені в Додатку 1 до даного Порядку категорії громадян, які зареєстровані та/або проживають на території населених пунктів Вінницької міської територіальної громади.

Відповідно до ч.ч. 2, 5 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Так, суд враховує, що рішення прийняте у даній може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , оскільки ОСОБА_2 є інвалідом 2 групи і має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - інвалідів війни, а ОСОБА_3 має право на пільги, встановлені законодавством України для сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, що підтверджується відповідними посвідченнями. Відтак, наявні підстави для залучення останніх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Щодо залучення громадських організацій в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, то суд звертає увагу, що згідно матеріалів адміністративної справи рішення прийняте у даній може вплинути на права та обов`язки таких громадських організацій: ГО "Брат за брата України"; ГО "Українське об`єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Вінницькій області"; ГО "Українська асоціація інвалідів АТО"; ГО "Єдина родина Вінниччини"; ГО "Вінницька обласна організація інвалідів "А-ВЕСТА", що підтверджується заявами членів громадських організацій до вищевказаних громадських організацій про звернення до Вінницького окружного адміністративного суду із позовною заявою про скасування рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 30.12.2020 №2918, оскільки воно обмежує їх права на безоплатний проїзд як учасників бойових дій.

Таким чином, колегія суддів вважає, що наявні підстави для залучення вищевказаних громадських організацій до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Водночас, у задоволенні клопотання Громадської організації "Автомайдан "Вінниччина" щодо залучення інших громадських організацій в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, а саме: ВА "Асоціація ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО"; ГО "Спілка учасників АТО Бершадського району"; ГО "Спілка учасників АТО м. Вінниці та Вінницької області"; ГО "Спілка учасників АТО м. Хмільника та Хмільницького району"; ГО "Воїнів - учасників АТО"; ГО "Учасників АТО "Патріот", слід відмовити, оскільки Громадською організацією "Автомайдан "Вінниччина" не надано до суду належних доказів того, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки цих організацій, зокрема: статути відповідних організацій; протоколи щодо прийняття осіб в спілку, що звернулись за захистом своїх прав; заяви членів громадських організації щодо захисту їхніх прав, які порушені в частині обмеження пільгового проїзду.

За таких обставин, суд не вбачає достатніх підстав для залучення до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача цих громадських організацій.

Щодо залучення Комунального підприємства "Вінницякартсервіс" до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, то суд зазначає, що пунктом 3 оскаржуваного рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради №2918 від 30.12.2020 КП "Вінницякартсервіс" зобов`язане забезпечити виготовлення, видачу та облік персоналізованих карток, призначених для реєстрації проїзду пільговими категоріями громадян, які мають право на безоплатний проїзд (муніципальна картка вінничанина (пільгова). Порядком надання пільг на проїзд у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування, який працює в звичайному режимі руху, окремим категоріям громадян Вінницької міської територіальної громади, зокрема пунктом 7, передбачено, що щомісячно на пільгову муніципальну картку КП "Вінницякартсервіс" зараховується 60 безоплатних поїздок, а на картку особи з інвалідністю І групи та дитини з інвалідністю щомісячно зараховується 120 безоплатних поїздок (з урахуванням поїздок супроводжуючих осіб).

Відтак, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин справи, суд дійшов висновку про доцільність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Комунального підприємства "Вінницякартсервіс".

Крім того, суд враховує, що рішення прийняте у даній справі може також вплинути на права та обов`язки Комунального підприємства "Вінницька транспортна компанія", оскільки оскаржуваним рішенням затверджено Порядок надання пільг на проїзд у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування, який працює в звичайному режимі руху, окремим категоріям громадян Вінницької міської територіальної громади. Цей Порядок визначає механізм надання пільг на проїзд у міському електричному та автомобільному транспорті загального користування, який працює в звичайному режимі руху, окремим категоріям громадян Вінницької міської територіальної громади та механізм здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян комунальному підприємству "Вінницька транспортна компанія" за рахунок коштів бюджету Вінницької міської територіальної громади, тому, наявні підстави для залучення останнього до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, мають права та обов`язки, визначені у ст. 44 цього Кодексу.

Згідно ч. 2 ст. 159 КАС України, треті особи вправі подати пояснення щодо позову або відзиву у порядку передбаченому ст. 165 КАС України у строки встановлені судом.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 181 КАС України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

З огляду на залучення до участі у справі третіх осіб, суд керуючись положеннями ст. 181 КАС України, доходить висновку про наявність підстав для відкладення підготовчого засідання.

Крім того, слід зазначити, що ч. 4 ст. 173 КАС України визначено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Враховуючи, що справа знаходиться на стадії підготовчого провадження та строк визначений ч. 4 ст. 173 КАС України спливає, суд приходить до висновку про продовження строку підготовчого провадження на тридцять днів.

Керуючись ст.ст. 49, 181, 248, 256 КАС України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Громадської організації "Автомайдан "Вінниччина" про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача задовольнити частково.

Залучити до участі у справі у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

- ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 );

- Громадську організацію "Брат за брата України" (вул. Ватутіна, 30, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 40152391);

- Громадську організацію "Українське об`єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у Вінницькій області" (вул. Соборна, 72, оф. 113, м. Вінниця, 21050, код ЄДРПОУ 39530987);

- Громадську організацію "Українська асоціація інвалідів АТО" (вул. Круглоуніверситетська, 14, м. Київ, 01024, код ЄДРПОУ 39892905);

- Громадську організацію "Єдина родина Вінниччини" (вул. Єрусалими, 8, м. Вінниця, код ЄДРПОУ 43361308);

- Громадську організацію "Вінницька обласна організація інвалідів "А-ВЕСТА" (вул. Козицького, 93-95, м. Вінниця, 21050, код ЄДРПОУ 35527360).

В задоволенні клопотання Громадської організації "Автомайдан "Вінниччина" щодо залучення інших третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - відмовити.

Клопотання ОСОБА_3 про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача задовольнити.

Залучити до участі у справі у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ).

Клопотання відповідача про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача задовольнити.

Залучити до участі у справі у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Комунальне підприємство "Вінницька транспортна компанія" (вул. Хмельницьке шосе, 29, м. Вінниця, 21100, код ЄДРПОУ 03327925).

Клопотання Комунального підприємства "Вінницякартсервіс" про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача задовольнити.

Залучити до участі у справі у процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Комунальне підприємство "Вінницякартсервіс" (вул. Соборна, 36, м. Вінниця, 21050, код ЄДРПОУ 39547113).

Встановити третім особам строк для надання пояснень щодо позову або відзиву тривалістю 5 днів з моменту отримання копії цієї ухвали суду.

Продовжити строк підготовчого провадження на 30 (тридцять) днів.

Відкласти підготовче засідання у справі на 12 травня 2021 року о 13:00 год. в залі судового засідання № 1 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Головуючий суддя Комар Павло Анатолійович

Судді Дончик Віталій Володимирович

Богоніс Михайло Богданович

Дата ухвалення рішення22.04.2021
Оприлюднено29.04.2021
Номер документу96575326
СудочинствоАдміністративне
Суть: визнання протиправними дій, визнання протиправним та скасування рішення №2918 від 30.12.2020

Судовий реєстр по справі —120/246/21-а

Ухвала від 09.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Постанова від 29.09.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Постанова від 29.09.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 15.09.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Ухвала від 29.07.2021

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Граб Л.С.

Рішення від 14.06.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 22.04.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

Ухвала від 17.03.2021

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Комар Павло Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні