Рішення
від 01.06.2010 по справі 2-908-10
ОРІХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 2-908/2010р.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2010 року м. Оріхі в

Оріхівський районний суд З апорізької області в складі головуючої судді Фісун Н.В., пр и секретарі Безштанківській О.Д., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріал и цивільної справи за позово м ОСОБА_1 до Управління пе нсійного фонду України в Орі хівському районі Запорізько ї області про зобов' язання вчинити певні дії та визнанн я бездіяльності неправомірн ою, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Орі хівського районного суду Зап орізької області з позовом д о управління Пенсійного фонд у України в Оріхівському рай оні Запорізької області, в як ому вказує, що він нале жить до соціальної категорії «Дитина війни» та відповідн о до ст. 6 Закону України «Про с оціальний захист дітей війни » розмір пенсії підвищується на тридцять відсотків мінім альної пенсії за віком. Відпо відач всупереч Рішення Конст итуційного Суду України № 6-рп /2007 від 09 липня 2007 р., яким були виз нані неконституційними окре мі положення Закону України «Про державний бюджет Україн и на 2006 рік» та Закону України « Про державний бюджет України на 2007 рік» в тому числі й щодо з упинення ст. 6 Закону України « Про соціальний захист дітей війни», не здійснив нарахува ння та виплату відповідного підвищення до пенсії.

Просить суд визнати пр отиправною бездіяльність Уп равління пенсійного фонду Ук раїни в Оріхівському районі Запорізької області, що приз вела до порушення права на 30% п ідвищення пенсії з 09.07.2007 року по 31.12.2007 рік та з 22.05.2008 року по час роз гляду справи, передбаченого ст. 6 Закону України „Про соціа льний захист дітей війни”. Зо бов' язати відповідача пров ести перерахунок пенсії з 09.07.20 07 року по 31.12.2007 рік та з 22.05.2008 року до часу розгляду позову, з ураху ванням підвищення її на 30 % від мінімальної пенсії за віком як дитині війни, зобов' язав ши сплатити недоплачену суму за строк з 09.07.2007 року по 31.12.2007 рік т а з 22.05.2008 року до часу розгляду п озову, з урахуванням індекса ції інфляції щомісячних сум боргу за весь час прострочен ня.

Позивач у судове засіда ння не з' явилася, надав заяв у, у якій просить розглянути с праву у його відсутність.

Відповідач у судове зас ідання не з' явився надав кл опотання, у якому прохає розг лянути справу без участі упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Оріхівському районі. Т акож від відповідача до суду надійшло заперечення до цив ільного позову в якому проси ть суд в задоволенні позову в ідмовити. Також в обґрунтува ння своїх доводів зазначив, щ о позивач у відповідності до вимог Закону України „Про со ціальний захист дітей війни" має статус дитини війни. У від повідності до ст. 6 Закону Укра їни „Про соціальний захист д ітей війни" позивач має право на отримання з 01 січня 2006 р. щомі сячної державної соціальної допомоги у розмірі 30% мінімал ьної пенсії за віком.

Оскільки Законом Україн и „Про соціальний захист діт ей війни" передбачено, що фіна нсування виплат по даному За кону проводиться із Державно го бюджету України, який затв ерджує Верховна Рада України , а не із бюджету Пенсійного фо нду України, який затверджує Кабінет Міністрів України, д ії відповідача щодо відмови у виплаті підвищення пенсії дітям війни за період з 09.07.2007 ро ку по 01.01.2008 рік не порушують дію че законодавство. Крім того, з аконодавством до 01.01.2008 року не б уло встановлено величини, з я кої мало обчислюватися вказа не підвищення, що не давало мо жливості визначити його розм ір.

Що стосується надбавки дітям війни на 2008 -2010 роки: відпо відно ч.1ст. 6 Закону України „П ро соціальний захист дітей в ійни” дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Закону України „Про статус ветеран ів війни, гарантії їх соціаль ного захисту”) до пенсії або щ омісячного довічного грошов ого утримання чи державної с оціальної допомоги, що випла чується замість пенсії, випл ачується підвищення у розмір і надбавки, встановленої для учасників війни.

Відповідно п. 20 ч.1 ст. 14 За кону України „Про статус вет еранів війни, гарантії їх соц іального захисту”, щомісячне грошове утримання чи держав на соціальна допомога, що вип лачується замість пенсії, пі двищується на 15 % прожиткового мінімуму для осіб, які втрати ли працездатність, іншим уча сникам війни - на 10 % прожитко вого мінімуму для осіб, які вт ратили працездатність. Отже, починаючи з січня 2008 року по те перішній час позивач отримує всі належні йому як дитині ві йни надбавки до пенсії, а саме 10 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездат ність.

Суд, дослідивши матеріа ли справи, вважає що позов під лягає частковому задо воленню за таких обставин:

Позивач має статус «Дитини війни», підтвердженням чого є посвідчення, що міститься в матеріалах справи.

Враховуючи зазначений ста тус позивача, він відповідно до ст. 6 Закону України „ Про соціальний захист дітей війни" має право на отримання державної соціальної підтри мки, а саме підвищення до пенс ії в розмірі 30% мінімальної пе нсії за віком.

Із заперечень УПФУ в Оріхів ському районі Запорізької об ласті, встановлено, що відпов ідач не здійснює позивачу за значених виплат, посилаючись на невизначеність розрахунк ової величини (мінімальної п енсії за віком) для розрахунк у підвищень до пенсії катего рії громадян, які мають стату с дітей війни.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни «Про соціальний захист дітей війни», дітям війни пен сії або щомісячне довічне гр ошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищується на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Згідно ст. 7 Закону України « Про соціальний захист дітей війни», фінансове забезпечен ня державних соціальних гара нтій, передбачених цим Закон ом, здійснюється за рахунок к оштів Державного бюджету Укр аїни.

Відповідно до п. 12 ст. 71 Закону України «Про Державний бюдж ет на 2007 рік», дію статті 6 Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни», з урахуван ням ст. 111 цього Закону, було зуп инено.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2007 р. за №6-рп/ 2007 року, у справі за поданням 46 н ародних депутатів України що до відповідності Конституці ї України (конституційності) положень статей 29, 36 ч. 2 ст. 56, ч, 2 с т. 62, ч. 1 ст. 66, п.п. 7, 9, 12, 13, 14, 23, 29, 30, 39, 41, 43, 44, 45, 46, с т., 73, ст., ст., 98, 101, 103, 111 Закону Україн и «Про Державний бюджет Укра їни на 2007 рік» (справа про соціа льні гарантії громадян), визн ано таким, що не відповідає Ко нституції України (є неконст итуційним) положення п. 12 ст.71 Закону України «Про Державн ий бюджет на 2007 рік», яким зупин ено дію ст. 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни», з урахуванням ст. 111 вказ аного Закону.

Рішення Конституційного С уду України у цій справі має п реюдиціальне значення для су дів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв'яз ку з правовідносинами, які ви никли внаслідок дії положень статей зазначеного закону, щ о визнані неконституційними . Рішення Конституційного Су ду України є обов'язковим до в иконання на території Україн и, остаточним і не може бути ос каржене.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Консти туції України закони, інші пр авові акти або їх окремі поло ження, що визнані неконститу ційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційн им Судом України рішення про їх неконституційність,

Виходячи з приписів ч. 2 ст., 152 Конституції України та дати ухвалення рішення Конституц ійним Судом України, УПФУ в Ор іхівському районі Запорізьк ої області повинен був нарах овувати та сплачувати позива чу доплату до пенсії, передба чену ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війн и" з 09.07.2007 р., оскільки з моменту у хвалення Конституційним Суд ом України рішення щодо неко нституційності пункту 12 стат ті 71 Закону України „Про Держа вний бюджет України", ця норма втратила чинність та не підл ягала застосуванню. Отже, від повідач з 09.07.2007 р. мав діяти у від повідності з приписами діючо ї норми ст. 6 Закону Укра їни „Про соціальний захист д ітей війни", нараховувати та з дійснювати позивачу відпові дні доплати.

Стосовно позовних вимог що до здійснення позивачці допл ати до пенсії за 2008 рік, суд вва жає їх підлягаючими задоволе нню, з таких підстав.

Відповідно до п.п.41 розділу 2 Закону України „Про Державни й бюджет на 2008 рік та про внесен ня змін до деяких законодавч их актів України" текст статт і 6 Закону України "Про соціаль ний захист дітей війни" викла дено в наступній редакції. Ді тям війни (крім тих на яких пош ирюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, г арантії їх соціального захис ту") до пенсії або щомісячного довічного грошового утриман ня чи державної соціальної д опомоги, що виплачується зам ість пенсії, виплачується пі двищення у розмірі надбавки. встановленої для учасників війни. Ветеранам війни, які ма ють право на отримання підви щення до пенсії або щомісячн ого довічного грошового утри мання чи державної соціально ї допомоги, що виплачується з амість пенсії, відповідно до цього Закону та Закону Украї ни „Про статус ветеранів вій ни, гарантії їх соціального з ахисту" дане підвищення пров адиться за їх вибором з гідно з одним із законів.

Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 за №10-рп/2008 року, у справі за конституцій ними поданнями Верховного Су ду України щодо відповідност і Конституції України (конст итуційності) окремих положен ь ст.65 розділу 1, пунктів 61, 62, 63, 66 ро зділу 2, пункту З розділу 3 Зако ну України „Про Державний бю джет України на 2008 рік та. про в несення змін до деяких закон одавчих актів України" і 101 нар одних депутатів України щодо відповідності Конституції У країни (конституційності) по ложень ст. 67 розділу 1, п.п. 14, 6-22. 24-100 р озділу 2 Закону України „Про Д ержавний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до де яких законодавчих актів Укра їни" (справа щодо предмета та З місту закону про Державний б юджет України), визнано таким , що не відповідає Конституці ї України (є неконституційни м) положення п.п.41 розділу 2 Зако ну України „Про Державний бю джет на 2008 рік та про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України".

Рішення Конституційного С уду України у цій справі має п реюдиціальне значення для су дів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв'яз ку з правовідносинами, які ви никли внаслідок дії положень статей зазначеного закону, щ о визнані неконституційними . Рішення Конституційного Су ду України є обов'язковим до в иконання на території Україн и, остаточним і не може бути ос каржене.

Виходячи із системного ана лізу зазначених норм законод авства, рішення Конституційн ого Суду України від 22.05.2008 року та приписів ч.2 ст. 152 Конституці ї України, суд дійшов висновк у, що з 22.05.2008 року УПФУ в Оріхівсь кому районі Запорізької обла сті повинен був нараховувати та сплачувати позивачу допл ату до пенсії, передбач ену ст.6 Закону України „Про со ціальний захист дітей війни" в редакції; яка діяла до 01.01.2008 ро ку, оскільки з моменту ухвале ння Конституційним Судом Укр аїни рішення щодо неконститу ційності пп.41 розділу 2 Закону України „Про Державний бюдж ет на 2008 рік та про внесення змі н до деяких законодавчих акт ів України", ця норма втратила чинність та не підлягала зас тосуванню. Отже, відповідач з 22.05.2008 року мав діяти у відповід ності з приписами діючої нор ми ст.6 Закону України „Про соц іальний захист дітей війни", н араховувати та здійснювати п озивачу доплату до пенсії у р озмірі 30% мінімальної пенсії з а віком.

Між тим, до 22.05.2008 року, тобто до ухвалення зазначеного рішен ня Конституційним Судом Укра їни, відповідач, здійснюючи п озивачу доплати, передбачені ст.6 Закону України „Про соціа льний захист дітей війни" в р едакції від 01.01.2008 року, з урахув анням п.п.41 розділу 2 Закону Укр аїни „Про Державний бюджет н а 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів У країни», діяв на підставі та у відповідності з діючою норм ою зазначених законів, а тому позовні вимоги, щодо стягнен ня доплати до пенсії у розмір і 30 % мінімальної пенсії за вік ом з 01.01.2008 рок у по 21.05.2008 року задо воленню не підлягають.

Законом України „Про держа вний бюджет на 2009 рік” дія ст.6 З акону України „Про соціальни й захист дітей війни” не зупи нялася, тому у 2009 році підвищен ня пенсії на 30 % „дітям війни” п овинно нараховуватися з 01.01.2009 р .

Відповідно до статті 64 Конс титуції України, конституцій ні права і свободи людини і гр омадянина не можуть бути обм ежені, крім випадків, передба чених Конституцією України.

Таким чином, доводи відпові дача, в частині неврегульова ності на законодавчому рівні порядку здійснення доплат о собам, які мають статус дітей війни не може бути підставою для їх не здійснення або відм ови в задоволенні позову.

Статтею 46 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування», п ередбачено, що нараховані су ми пенсії, не отримані з вини о ргану, що призначає і виплачу є пенсію, виплачуються за мин улий час без обмеження будь-я ким строком з нарахування ко мпенсації втрати частини дох одів, однак доплата до пенсії УПФУ не була нарахована, а том у і не підлягає індексації, ти м більш що законодавчо нарах ування індексу інфляції пере дбачено по грошовому зобов' язанню, а не соціальним випла там.

Суд також вважає, що не зас луговують на увагу доводи ві дповідача щодо не визначенос ті на законодавчому рівні пи тання відносно органу на яки й покладено обов'язок здійсн ення виплат підвищення до пе нсії особам, які мають статус дитини війни.

Пенсійний фонд України діє у відповідності до Положенн я „Про Пенсійний фонд Україн и" і здійснює свої повноважен ня на підставі п. 15 зазначеног о положення через створені в установленому порядку його територіальні управління. Ві дповідно до Закону України „ Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування" р ішення про призначення та пе рерахунок пенсій приймаютьс я районними управліннями Пен сійного фонду України за міс цем проживання пенсіонерів.

Таким чином, обов'язок по на рахуванню та виплаті доплати до пенсії позивача, передбач еної ст. 6 Закону України „Про соціальний захист дітей війн и" покладено на УПФУ в Оріхів ському районі Запорізької об ласті, за місцем проживання п озивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 64, 124, 152 Конституці ї України, ст.ст. 3 , б Закон у України «Про соціальний за хист дітей війни», ст.15 Цивіль ного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІ ШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Управлі ння пенсійного фонду України в Оріхівському районі Запор ізької області про зобов' яз ання вчинити певні дії та виз нання бездіяльності неправо мірною - задовольнити частко во.

Визнати протиправною безд іяльність Управління пенсій ного фонду України в Оріхівс ькому районі Запорізької об ласті.

Зобов'язати Управління пен сійного фонду України в Оріх івському районі Запорізької області здійснити перерахун ок пенсії ОСОБА_1 з пі двищенням її на 30% мінімальної пенсії за віком з розміру, вст ановленого ч. 1 ст. 28 Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування" та про вести відповідні виплати за 2007 рік - з 09.07.07 р. по 31.12.07 р., за 2008 рік - з 2 2.05.08 р. по 31.12.2008 р., за 2009 рік - з 01.01.2009 р. по 31.12.2009 рік, за 2010 рік - з 01.01.2010 року по 19.05.2010 рік.

В іншій частині позовних ви мог ОСОБА_1 відмовит и.

На дане рішення може бут и подано заяву на оскаржене п ротягом 10 діб та апеляційна ск арга протягом 20 діб після пода ння заяви на оскарження ріше ння до апеляційного суду Зап орізької області через Оріхі вський районний суд Запорізь кої області.

Суддя Оріхівсько го районного суду: Н.В. Фісун

№ 2- 908 /2010р.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(резолютивна частин а)

01 червня 2010 року м. Оріхів

Оріхівський районний суд З апорізької області в складі головуючої судді Фісун Н.В., пр и секретарі Безштанківській О.Д., розглянувши в судовому з асіданні матеріали цивільно ї справи за позовом ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Оріхівському районі Запорізької області про зобов' язання вчинити пе вні дії та визнання бездіяль ності неправомірною, -

На підставі викладеного, ке руючись ст. 64, 124, 152 Конституції У країни, ст.ст. 3 , б Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни», ст.15 Цивільног о процесуального кодексу Укр аїни, суд -

ВИРІ ШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Управлі ння пенсійного фонду України в Оріхівському районі Запор ізької області про зобов' яз ання вчинити певні дії та виз нання бездіяльності неправо мірною - задовольнити частко во.

Визнати протиправною безд іяльність Управління пенсій ного фонду України в Оріхівс ькому районі Запорізької об ласті.

Зобов'язати Управління пен сійного фонду України в Оріх івському районі Запорізької області здійснити перерахун ок пенсії ОСОБА_1 з підвищенням її на 30% мінімальн ої пенсії за віком з розміру, в становленого ч. 1 ст. 28 Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве пенсійне страхування" та п ровести відповідні виплати з а 2007 рік - з 09.07.07 р. по 31.12.07 р., за 2008 рік - з 22.05.08 р. по 31.12.2008 р., за 2009 рік - з 01.01.2009 р. по 31.12.2009 рік, за 2010 рік - з 01.01.2010 року по 19.05.2010 рік.

В іншій частині позовних ви мог ОСОБА_1 - відмови ти.

На дане рішення може бут и подано заяву на оскаржене п ротягом 10 діб та апеляційна ск арга протягом 20 діб після пода ння заяви на оскарження ріше ння до апеляційного суду Зап орізької області через Оріхі вський районний суд Запорізь кої області.

З повним текстом рішення ос оби, що приймали участь у спра ві можуть ознайомитися з 0 4.06.2010 року.

Суддя Оріхівсько го районного суду: Н.В. Фісун

СудОріхівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення01.06.2010
Оприлюднено25.02.2011
Номер документу9691137
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-908-10

Ухвала від 20.12.2010

Цивільне

Любашівський районний суд Одеської області

Споришева Надія Іванівна

Ухвала від 27.10.2010

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов Віталій Васильович

Ухвала від 18.10.2010

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Рішення від 26.07.2010

Цивільне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Пахоменко Олег Геннадійович

Ухвала від 16.09.2010

Цивільне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Пономаренко Іван Петрович

Рішення від 25.08.2010

Цивільне

Веселівський районний суд Запорізької області

Нагорний Анатолій Олександрович

Рішення від 20.08.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Ломейко Віталій Валерійович

Рішення від 15.06.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Донецька

Анісімова Наталя Дмитрівна

Рішення від 25.06.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Куліш Юрій Вікторович

Рішення від 01.06.2010

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Фісун Неоніла Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні