Ухвала
від 24.05.2021 по справі 569/10288/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/10288/21

1-кс/569/3713/21

24 травня 2021 року

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання заступника начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , яке погоджене із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Заступник начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 , звернувся в суд із клопотанням, яке погоджено із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання зазначає, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів та інших підакцизних товарів, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.199, ч.1 ст.204 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що 04.09.2020 року до Здолбунівського ВПОстрозького ВП ГУНП в Рівненській області на лінію 102 надійшло повідомлення від працівників прикордонного оперативно-розшукового відділу Володимир-Волинського, про те, що у лісосмузі поблизу с. Здовбиця працівниками прикордонного оперативно-розшукового відділу Володимир-Волинського було затримано чотирьох громадян України при спробі завантаження тютюнових виробів у вантажний потяг, який в подальшому слідкує через державний кордон до Польщі.

В ході огляду місця події слідчо-оперативною групою Здолбунівського ВП Острозького ВП ГУНП в Рівненській області виявлено та вилучено 1863 пачки тютюнових виробів марки «COMPLIMET» та «LIFA» які обклеєні марками акцизного податку.

За результатами проведених слідчих (розшукових) дій (рапорт, протокол допиту оперативного працівника) встановлено та підтверджено наступне.

Житель Рівненської області ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) за допомогою близьких знайомих: жителя с. Дольськ, Любешівського р-ну., Волинської області громадянина ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , тел. НОМЕР_1 ) та громадянина ОСОБА_7 здійснюють реалізацію незаконно виготовлених тютюнових виробів із складських та гаражних приміщень, які знаходяться на території Рівненської та Волинської областей. Житель Республіки Білорусь на ім`я ОСОБА_8 , (тел. НОМЕР_2 ) постачає незаконно виготовлені тютюнові вироби на територію України для ОСОБА_5 через державний кордон України з Республікою Білорусь поза митним контролем, безпосереднє переміщення здійснюється громадянами ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Також ОСОБА_9 незаконно, без будь-яких дозвільних документів та сертифікатів якості, придбаває тютюнові вироби Українського виробництва відомих брендів, таких як: Compliment, Marvel, Pull, Marshall та інші, які в подальшому перепродає із власною націнкою для клієнтів.

Зберігання тютюнових виробів, які незаконно переміщені через державний кордон та в подальшому з яких здійснюється їх реалізація без будь-яких дозвільних документів, здійснюється у складських та гаражних приміщеннях за різними адресами, в тому числі і за адресою проживання ОСОБА_5 АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026. За вказаною адресою ОСОБА_9 разом зі своїми пособниками, налагодив підпільний процес фасування для подальшого незаконного переміщенням незаконно виготовлених тютюнові вироби за межи території України, а саме до Республіки Польща та інших країн Європи.

Згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 19.05.2021 право власності на земельну ділянку з кадастровим №5622280701:01:002:0026 зареєстроване за ОСОБА_5 .

Проведення саме обшуку, приміщень та території за адресою знаходження, як найбільшдоцільного таефективного способувідшукання тавилучення речейі документів,які маютьзначення длядосудового розслідування обумовлено тим, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, у добровільному порядку за допомогою інших слідчих та процесуальних дій, передбачених КПК України отримати неможливо, оскільки приховування фактичної злочинної діяльності у офіційних бухгалтерських та фінансово-господарських документах підприємства не фіксується, а ведуться чорнові записи та чорнова бухгалтерія, як у паперовому та і електронному (цифровому) вигляді та існує ризик, що вказані документи, предмети, речі у подальшому у разі зволікання з їх виявленням та вилученням можуть бути знищені. Також обшук планується провести з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення таких як незаконно виготовлених тютюнових виробів, які є предметом вчинення кримінального правопорушення, записи про осіб причетних до незаконної схеми з їх контактними даними, готівкові кошти які здобутті злочинним шляхом так і ті що використовуються для фінансування схеми виробництва та реалізації поза обліком тютюнових виробів (всі розрахунки проводяться у готівковій формі).

З метою забезпечення цілісності незаконно виготовлених тютюнових виробів документів, предметів, речей, які знаходяться за адресою АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026 забезпечення їх повного вилучення, огляду та подальшого використання таких доказами по кримінальному проваджені, є необхідність вилучити незаконно виготовлені тютюнові вироби, знаряддя вчинення злочину, предмети, документи, речі, оскільки інформація яка у них знаходиться, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема щодо осіб які можуть бути причетні до вчинення злочину, яким вчинено злочин, а відомості, що містяться в даних документах, предметах, речах будуть використані при допитах, при проведенні почеркознавчої, судово-хімічних, судово-технічних, інших експертизах, пред`явлення документів під час проведення слідчих дій, інших процесуальних дій, як речові докази та будуть мати доказове значення для підтвердження фактів незаконного придбання з метою збуту, зберігання, транспортування з цією метою, а також збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів.

Враховуючи викладене, а також те, що у слідства є достатні підстави вважати, що незаконно виготовлені тютюнові вироби та товарно-матеріальні цінності, які забезпечують роздрібну реалізацію тютюновими виробами, чорнові записи, знаходяться за адресою проживання ОСОБА_5 АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026.

Слідчий в судовому засідання клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали кримінального провадження судом встановлено, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 19.05.2021 право власності на земельну ділянку з кадастровим №5622280701:01:002:0026 зареєстроване за ОСОБА_5 .

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором. Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження.

З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку має право запросити спеціалістів. Слідчий, прокурор вживає належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені. Незалежно від стадії цієї слідчої дії слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов`язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката, повноваження якого підтверджуються згідно з положеннями статті 50 цього Кодексу.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування можуть знаходиться за адресою проживання ОСОБА_5 АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026 та мають значення для досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку: нежитлових приміщеннях, підвалах (в тому числі не завершених об`єктах будівництва): у сараї (хліві), літній кухні, гаражі, майстерні, навісі, прибудові (тамбур, веранд, кухня, комори, ванні кімнати, Мн мансарди, ганку, господарських будівлях), у житловому будинку, господарських приміщеннях, допоміжних, складських приміщеннях та території, за адресою проживання ОСОБА_5 АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026 (право власності зареєстровано за ОСОБА_5 ), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме:

- тютюнових виробів;

- товарно-матеріальні цінності, які забезпечують роздрібну реалізацію тютюновими виробами

- грошових коштів, одержаних злочинним шляхом, без належного документального підтвердження;

- документів щодо придбання, зберігання, транспортування, реалізація тютюнових виробів;

- інформації на паперових та електронних носіях в якій міститься інформація щодо вчинення злочину;

- чорнових записів та документів у яких міститься інформація, відомості щодо вчинення злочину, осіб які можуть бути причетні та вчинили злочин, їх дані;

- засоби та обладнання фіксації;

- копії документів, які містяться на електронних та технічних засобах зв`язку: комп`ютерній техніці, USB накопичувачах, флеш картах інше);

- документів, речей, предметів, які свідчать про вчинення злочину, про осіб якими вчинено злочин та які причетні до вчинення злочину, які мають істотне значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення24.05.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу97261584
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/10288/21

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні