Ухвала
від 18.06.2021 по справі 569/10288/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/10288/21

1-кс/569/4347/21

18 червня 2021 року Рівненський міський суд Рівненської області

у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

власника майна ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне клопотання старшого слідчого 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органа и фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про арешт майна, а саме: один картонний ящик який обклеєний плівкою чорного кольору, в середині ящика знаходиться 50 блоків тютюнових виробів марки «CREDO», які обклеєні марками акцизного податку Республіки Білорусь, в кожному блоці знаходиться по 10 пачок, всього вилучено 500 пачок; мисливську рушницю (карабін) яка має наявне маркування «Haenel Jalger 10» та серійний номер НОМЕР_1 . Дана рушниця (карабін) додатково обладнана оптичним прицілом який має маркування «PHANTOM» з серійним номером « НОМЕР_2 », також на рушниці (карабіні) знаходився пристрій для безшумної стрільби який немає жодних маркувань та серійних номерів; дозвіл № НОМЕР_3 якій дійсний до 15.05.2021 року який виданий на ОСОБА_4 ; мисливську рушницю на якій наявні наступні маркування на стволовій частині, з одної сторони «READ OWNER'S MANUAL BEFORE USE ATA ARMS, MADE IN TURKEY» з іншої сторони «12 GA. 3"-76mm FOR -2 3/4"OR 3" SHELLS»; мисливську рушницю яка немає жодних маркувань та серійних номерів, та зі слів ОСОБА_4 це гладкоствольна рушниця ИЖ-5; 18 патронів на яких наявне наступне маркування «Мagnum», футлярна частина патронів має синій колір; 4 патрони на яких наявне наступне маркування MCN Express, футлярна частина патронів має темно-синій колір, 2 патрони на яких наявне наступне маркування «Rio» футлярна частина патронів має зелений колір, патрони в кількості 14 шт. які зі слів ОСОБА_4 мають 308 калібр і призначені для мисливських карабінів.

В обґрунтування клопотання вказав, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020180130000531 від 04.09.2020 за фактом незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, невстановленими особами, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.199, ч.1 ст.204 КК України.

Із матеріалів клопотання вбачається, що 04.09.2020 року до Здолбунівського ВПОстрозького ВП ГУНП в Рівненській області на лінію 102 надійшло повідомлення від працівників прикордонного оперативно-розшукового відділу ІНФОРМАЦІЯ_1 , про те, що у лісосмузі поблизу с. Здовбиця працівниками прикордонного оперативно-розшукового відділу Володимир-Волинського було затримано чотирьох громадян України при спробі завантаження тютюнових виробів у вантажний потяг, який в подальшому слідкує через державний кордон до Польщі.

В ході огляду місця події слідчо-оперативною групою Здолбунівського ВП Острозького ВП ГУНП в Рівненській області виявлено та вилучено 1863 пачки тютюнових виробів марки «COMPLIMET» та «LIFA» які обклеєні марками акцизного податку.

За результатами проведених слідчих (розшукових) дій (рапорт, протокол допиту оперативного працівника) встановлено та підтверджено наступне.

Житель Рівненської області ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) за допомогою близьких знайомих: жителя с. Дольськ, Любешівського р-ну., Волинської області громадянина ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , тел. НОМЕР_4 ) та громадянина ОСОБА_7 здійснюють реалізацію незаконно виготовлених тютюнових виробів із складських та гаражних приміщень, які знаходяться на території Рівненської та Волинської областей. Житель Республіки Білорусь на ім`я ОСОБА_8 , (тел. НОМЕР_5 ) постачає незаконно виготовлені тютюнові вироби на територію України для ОСОБА_4 через державний кордон України з Республікою Білорусь поза митним контролем, безпосереднє переміщення здійснюється громадянами ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Працівниками податкової міліції ГУ ДФС у Рівненській області 15.06.2021 на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду від 24.05.2021 Рівненської області від 24.05.2021 за адресою проживання ОСОБА_4 АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026, проведено обшук приміщень, за результатами якого виявлено та вилучено наступне: один картонний ящик який обклеєний плівкою чорного кольору, в середині ящика виявлено 50 блоків тютюнових виробів марки «CREDO» які обклеєні марками акцизного податку Республіки Білорусь, в кожному блоці знаходиться по 10 пачок, всього вилучено 500 пачок тютюнових виробів; мисливську рушницю (карабін) яка має наявне маркування «Haenel Jalger 10» та серійний номер НОМЕР_1 . Дана рушниця (карабін) додатково обладнана оптичним прицілом який також має маркування «PHANTOM» з серійним номером « НОМЕР_2 », також на рушниці (карабіні) знаходився пристрій для безшумної стрільби без жодних маркувань та серійних номерів. До даної рушниці (карабіна) на момент проведення обшуку надано дозвіл № НОМЕР_3 якій дійсний до 15.05.2021 року і виданий ОСОБА_4 який теж вилучений; мисливську рушницю на якій наявні наступні маркування на стволовій частині, з одної сторони «READ OWNER'S MANUAL BEFORE USE ATA ARMS, MADE IN TURKEY» з іншої сторони «12 GA. 3"-76mm FOR -2 3/4"OR 3" SHELLS», на момент проведення обшуку дозвільних документів на користування даною рушницею ненадана; мисливську рушницю яка немала жодних маркувань та серійних номерів, зі слів ОСОБА_4 це гладкоствольна рушниця ИЖ-5, на момент проведення обшуку дозвільних документів на користування даною рушницею ненадана; також вилучено патрони в кількості 18 патронів на яких наявне наступне маркування «Мagnum», футлярна частина патронів має синій колір, 4 патрони на яких наявне наступне маркування MCN Express, футлярна частина патронів має темно-синій колір, 2 патрони на яких наявне наступне маркування «Rio» футлярна частина патронів має зелений колір. Зі слів ОСОБА_4 вони мають 12 калібр і призначені для гладкоствольної рушниці; та мисливські патрони в кількості 14 шт. які зі слів ОСОБА_4 мають 308 калібр і призначені для мисливських карабінів.

У ході обшуку будь-яких товарно-супровідних документів, накладних, видаткових, податкових накладних, ліцензій, дозволів, сертифікатів, якості, відповідності, інших документів, що підтверджують якість, походження тютюнових виробів не виявлено та не представлено.

Вилучені тютюнові вироби, зброя та патрони, визнано речовими доказами та приєднано до матеріалів кримінального провадження.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав просив задоволити.

Власник майна у судовому засіданні ен заперечував проти задоволення клоптання.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, оцінивши їх у сукупності з іншими доказами, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

За змістомст. 170 КПК Україниарешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його. Частиною другою даної норми закону передбачена можливість накладення слідчим суддею арешту на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у частині другійстатті 167 КПК України.

Відповідно до ч.2 ст.167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо якихє достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України регламентовано, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як убачається із п.7 ч. 2 ст.131 КПК України, що заходом забезпечення кримінального провадження для досягнення його дієвості є арешт майна.

Враховуючи, те що слідчим доведено, що майно, яке було вилучено в ході обшуку за адресою проживання ОСОБА_4 . АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026, проведено обшук приміщень, відповідає критеріям, зазначеним устатті 98, 167 КПК України, тому з метою збереження речових доказів, запобігання знищення,втрати майна, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення даного клопотання та накладення арешту.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 98, 131-132, 167, 170-173, 174, 175 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно, а саме: один картонний ящик який обклеєний плівкою чорного кольору, в середині ящика знаходиться 50 блоків тютюнових виробів марки «CREDO», які обклеєні марками акцизного податку Республіки Білорусь, в кожному блоці знаходиться по 10 пачок, всього вилучено 500 пачок; мисливську рушницю (карабін) яка має наявне маркування «Haenel Jalger 10» та серійний номер НОМЕР_1 . Дана рушниця (карабін) додатково обладнана оптичним прицілом який має маркування «PHANTOM» з серійним номером « НОМЕР_2 », також на рушниці (карабіні) знаходився пристрій для безшумної стрільби який немає жодних маркувань та серійних номерів; дозвіл № НОМЕР_3 якій дійсний до 15.05.2021 року який виданий на ОСОБА_4 ; мисливську рушницю на якій наявні наступні маркування на стволовій частині, з одної сторони «READ OWNER'S MANUAL BEFORE USE ATA ARMS, MADE IN TURKEY» з іншої сторони «12 GA. 3"-76mm FOR -2 3/4"OR 3" SHELLS»; мисливську рушницю яка немає жодних маркувань та серійних номерів, та зі слів ОСОБА_4 це гладкоствольна рушниця ИЖ-5; 18 патронів на яких наявне наступне маркування «Мagnum», футлярна частина патронів має синій колір; 4 патрони на яких наявне наступне маркування MCN Express, футлярна частина патронів має темно-синій колір, 2 патрони на яких наявне наступне маркування «Rio» футлярна частина патронів має зелений колір, патрони в кількості 14 шт. які зі слів ОСОБА_4 мають 308 калібр і призначені для мисливських карабінів.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Рівненського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення18.06.2021
Оприлюднено27.05.2024
Номер документу97878459
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —569/10288/21

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні