Ухвала
від 22.07.2021 по справі 569/10288/21
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Рівненський апеляційний суд


У Х В А Л А

Іменем України

22 липня 2021 року м. Рівне

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Рівненського апеляційного суду у складі:

судді-доповідача - ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5 , слідчого ОСОБА_6

власника майна ОСОБА_7 , представника ОСОБА_8

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Рівне матеріали клопотання про арешт майна у кримінальному провадженні № 12020180130000531 від 04 вересня 2020 року за ознаками злочинів, передбачених ч.1ст.199, ч.1 ст.204 КК України, за апеляційною скаргою власника майна ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 18 червня 2021 року,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 18 червня 2021 року накладено арешт на майно, а саме:

- один картонний ящик який обклеєний плівкою чорного кольору, в середині ящика знаходиться 50 блоків тютюнових виробів марки «CREDO», які обклеєні марками акцизного податку Республіки Білорусь, в кожному блоці знаходиться по 10 пачок, всього вилучено 500 пачок;

- мисливську рушницю (карабін) яка має наявне маркування «Haenel Jalger 10» та серійний номер НОМЕР_1 . Дана рушниця (карабін) додатково обладнана оптичним прицілом який має маркування «PHANTOM» з серійним номером «0022305551», також на рушниці (карабіну) знаходився пристрій для безшумної стрільби без жодних маркувань та серійних номерів;

- дозвіл № НОМЕР_2 якій дійсний до 15.05.2021 року і виданий ОСОБА_7 ;

- мисливську рушницю на якій наявні наступні маркування на стволовій частині, з одної сторони «READ OWNER'S MANUAL BEFORE USE ATA ARMS, MADE IN TURKEY» з іншої сторони «12 GA. 3"-76mm FOR НОМЕР_3 »;

- мисливську рушницю яка немала жодних маркувань та серійних номерів, зі слів ОСОБА_7 це гладкоствольна рушниця ИЖ-5;

- 18 патронів на яких наявне наступне маркування «Magnum», футлярна частина патронів має синій колір;

- 4 патрони на яких наявне наступне маркування MCN Express, футлярна частина патронів має темно-синій колір;

- 2 патрони на яких наявне наступне маркування «Rio» футлярна частина патронів має зелений колір;

- патрони в кількості 14 шт. які зі слів ОСОБА_9 мають 308 калібр і призначені для мисливських карабінів.

В апеляційній скарзі ОСОБА_7 просить частково скасувати оскаржувану ухвалу та ухвалити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про арешт майна в частині накладення арешту на:

- мисливську рушницю (карабін) яка має наявне маркування «Haenel Jalger 10» та серійний номер НОМЕР_1 , яка додатково обладнана оптичним прицілом який має маркування « ОСОБА_10 » з серійним номером « НОМЕР_4 », на якому також знаходився пристрій для безшумної стрільби, який не має маркувань та серійних номерів; дозвіл № НОМЕР_2 якій дійсний до 15.05.2021 року і виданий ОСОБА_7 ;

- мисливську рушницю на якій наявні наступні маркування на стволовій частині, з одної сторони «READ OWNER'S MANUAL BEFORE USE ATA ARMS, MADE IN TURKEY» з іншої сторони «12 GA. 3"-76mm FOR -2 3/4"OR 3" SHELLS»;

- 18 патронів на яких наявне наступне маркування «Magnum», футлярна частина патронів має синій колір;

- 4 патрони на яких наявне наступне маркування MCN Express, футлярна частина патронів має темно-синій колір;

- 2 патрони на яких наявне наступне маркування «Rio» футлярна частина патронів має зелений колір;

- патрони в кількості 14 шт. які зі слів ОСОБА_9 мають 308 калібр і призначені для мисливських карабінів.

Зазначає, що слідчий не надав суду належних доказів щодо необхідності застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт вказаного у клопотанні майна. Доводить, що під час проведення обшуку вказував на те, що перереєстрація вилученої зброї була проведена належним чином, а зазначена в дозволі дата є помилкою, яка зроблена з вини працівників дозвільної системи.

Заслухавши суддю-доповідача, доводи ОСОБА_7 та його представника ОСОБА_8 , які підтримали апеляційну скаргу, думку прокурора ОСОБА_5 про задоволенняапеляційної скаргив частиніскасування накладенняарешту назареєстровану зброю,дозвіл танабої донеї, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає до часткового задоволення з таких підстав.

Відповідно до ст. 404 КПК України, суд апеляційної інстанції переглядає судові рішення суду першої інстанції в межах апеляційної скарги.

Відповідно до ч. 1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому КПК порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Із матеріалів справи слідує, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування з метою збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, невстановленими особами, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.199, ч.1 ст.204 КК України.

15 червня 2021 року працівниками податкової міліції ГУ ДФС у Рівненській області на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду від 24.05.2021 року за адресою проживання ОСОБА_7 АДРЕСА_1 , яка розташована на земельній ділянці з кадастровим №5622280701:01:002:0026, було проведено обшук приміщень, за результатами якого виявлено та вилучено наступне: один картонний ящик який обклеєний плівкою чорного кольору, в середині ящика виявлено 50 блоків тютюнових виробів марки «CREDO» які обклеєні марками акцизного податку Республіки Білорусь, в кожному блоці знаходиться по 10 пачок, всього вилучено 500 пачок тютюнових виробів; мисливську рушницю (карабін) яка має наявне маркування «Haenel Jalger 10» та серійний номер НОМЕР_1 . Дана рушниця (карабін) додатково обладнана оптичним прицілом який також має маркування «PHANTOM» з серійним номером « НОМЕР_4 », також на рушниці (карабіну) знаходився пристрій для безшумної стрільби без жодних маркувань та серійних номерів. До рушниці (карабіна) на момент проведення обшуку надано дозвіл № НОМЕР_2 якій дійсний до 15.05.2021 року і виданий ОСОБА_7 , який теж вилучений; мисливську рушницю на якій наявні наступні маркування на стволовій частині, з одної сторони «READ OWNERS MANUAL BEFORE USE АТА ARMS, MADE IN TURKEY» з іншої сторони «12 GA. 3"-76mm FOR -2 3/4"OR 3" SHELLS», на момент проведення обшуку дозвільних документів на користування даною рушницею ненадано; мисливську рушницю яка немала жодних маркувань та серійних номерів, зі слів ОСОБА_7 це гладкоствольна рушниця ИЖ-5, на момент проведення обшуку дозвільних документів на користування даною рушницею ненадана; також вилучено патрони в кількості 18 патронів на яких наявне наступне маркування «Magnum», футлярна частина патронів має синій колір, 4 патрони на яких наявне наступне маркування MCN Express, футлярна частина патронів має темно-синій колір, 2 патрони на яких наявне наступне маркування «Rio» футлярна частина патронів має зелений колір. Зі слів ОСОБА_7 вони мають 12 калібр і призначені для гладкоствольної рушниці; та мисливські патрони в кількості 14 шт. які зі слів ОСОБА_7 мають 308 калібр і призначені для мисливських карабінів.

Постановою старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ТУ ДФС у Рівненській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_6 від 15 червня 2021 року вилучене під час обшуку майно визнано речовими доказами та приєднано до матеріалів кримінального провадження.

В судовому засіданні було встановлено, що у ОСОБА_7 є дозвільний документ № НОМЕР_2 від 15.04.2019 року (дійсний строком до 15.04.2022 року) на карабін маркиHAENELJAGER10,серійний номер НОМЕР_1 ,а такождозвіл № НОМЕР_5 від 15.05.2015року (дійснийстроком до21.05.2024року)на рушницюATAARMS,серійний НОМЕР_6 , який дійсний строком до 21.05.2024 року.

Таким чином доказів того, що вказані вище карабін, рушниця та набої до них на які просить накласти арешт слідчий, здобуті злочинним шляхом чи були об`єктом кримінального правопорушення не надано, а відтак таке майно не має ознак речового доказу в розумінні ст. 98 КПК України.

Відповідно до вимог ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, щодо встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Вказане майно, на яке слідчим суддею накладено арешт, не підпадає під критерії положень ч.1 ст.98 КПК України, оскільки не містить слідів злочину, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Таким чином, слідчий суддя без належного доведення стороною обвинувачення обставин, викладених в клопотанні, зробив передчасний висновок щодо його обґрунтованості в частині накладення арешту на дозвіл на зброю, зареєстровані карабін, рушницю та набої до них.

Враховуючи наведене, ухвала слідчого судді не може залишатись чинною та підлягає скасуванню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів,

УХВАЛИЛА :

Апеляційну скаргу власника майна ОСОБА_7 задовольнити.

Скасувати ухвалу слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 18 червня 2021 року.

Постановити нову ухвалу, якою частково задовольнити клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ТУ ДФС у Рівненській області лейтенанта податкової міліції ОСОБА_6 , яке погоджено з прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_11 .

Накласти арешт на майно, а саме: 50 блоків тютюнових виробів марки «CREDO», які обклеєні марками акцизного податку Республіки Білорусь, в кожному блоці знаходиться по 10 пачок, загальною кількістю 500 пачок; мисливську рушницю «ИЖ-5».

В частині накладення арешту на: мисливську рушницю (карабін) яка має наявне маркування «Haenel Jalger 10» та серійний номер НОМЕР_1 . Дана рушниця (карабін) додатково обладнана оптичним прицілом який має маркування «PHANTOM» з серійним номером « НОМЕР_4 », також на рушниці (карабіну) знаходився пристрій для безшумної стрільби без жодних маркувань та серійних номерів; дозвіл № НОМЕР_2 якій дійсний до 15.05.2021 року і виданий ОСОБА_7 ; мисливську рушницю на якій наявні наступні маркування на стволовій частині, з одної сторони «READ OWNER'S MANUAL BEFORE USE ATA ARMS, MADE IN TURKEY» з іншої сторони «12 GA. 3"-76mm FOR -2 3/4"OR 3" SHELLS»; 18 патронів на яких наявне наступне маркування «Magnum», футлярна частина патронів має синій колір; 4 патрони на яких наявне наступне маркування MCN Express, футлярна частина патронів має темно-синій колір; 2 патрони на яких наявне наступне маркування «Rio» футлярна частина патронів має зелений колір; патрони в кількості 14 шт. які зі слів ОСОБА_9 мають 308 калібр і призначені для мисливських карабінів відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_3 ОСОБА_2

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення22.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98588300
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —569/10288/21

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 18.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 08.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні