Ухвала
від 28.05.2021 по справі 2-556/10
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-556/10

Провадження № 6/161/400/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 травня 2021 року Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Олексюка А.В.,

при секретарі - Самсонюк Ю.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку заяву Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Еліт Фінанс про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання,

В С Т А Н О В И В :

12.05.2021 ТзОВ ФК Еліт Фінанс через свого представника Семченкової Н.С. звернулося в суд із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

На обґрунтування вказаної заяви зазначено, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27.01.2010 позовні вимоги ТзОВ Український промисловий банк задоволено повністю, стягнуто зі ОСОБА_1 на користь ТзОВ Український промисловий банк заборгованість за кредитним договором №579/ФКВ-07, вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Рішення суду не оскаржувалось та набрало законної сили. З метою здійснення примусових заходів щодо виконання рішення судом стягувачу видано виконавчий лист.

На примусове виконання вказаного рішення за виконавчим листом відкрито виконавче провадження №18824805 у Другому ВДВС у м. Луцьку ЗМУМЮ (м. Львів).

30.06.2010 між ТзОВ Український промисловий банк та ПАТ Дельта Банк укладено Договір про передачу активів та кредитних зобов`язань на користь ПАТ Дельта Банк , згідно якого право вимоги до позичальника за зобов`язаннями передбаченими кредитним договором №579/ФВК-07 від 17.08.2007 перейшло до АТ Дельта Банк .

02.07.2020 між ПАТ Дельта Банк та ТзОВ ФК Еліт Фінанс укладено Договір про відступлення права вимоги №2273/К, відповідно до умов якого право вимоги до позичальника за зобов`язаннями, передбаченими кредитним договором №579/ФВК-07 від 17.08.2007, перейшло то ТзОВ ФК Еліт Фінанс .

Разом з тим, заявником виявлено факт втрати оригіналу виконавчого листа. Заявник вказує, що з даних Автоматизованої системи виконавчих проваджень вбачається що виконавче провадження №18824805 завершено, а згідно Акту приймання-передачі оригіналів документів до договору відступлення прав вимоги, оригінали виконавчих листів передані Банком до ТзОВ ФК Еліт Фінанс не були, що підтверджується відсутністю відповідного запису в зазначеному акті. Таким чином у первісного та нового стягувача виконавчий документ у даній справі відсутній, а станом на день звернення до суду із даною заявою, заборгованість за кредитним договором не погашена.

Вказує, що строк пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання завершився до укладення договору про відступлення прав вимоги між банком та ТзОВ ФК Еліт Фінанс , про що останньому відомо не було, та було виявлено після прийняття таких документів.

Окрім того, наголошено на тому, що в процесі ліквідації первісного кредитора, останнім здійснювалась підготовка та передача великої кількості документів, тому вважає, що втрата та пропущення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання відбулись з вищеописаних причин, які не залежали від волі нового стягувача.

На підставі наведеного заявник просить замінити вибулого стягувача на нового, поновити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання та видати дублікат виконавчого документа на виконання рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27.01.2010 у справі №2-556/10.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, оскільки попередньо подав заяву про розгляд справи без його участі.

Боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Суд встановив, що заочним рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27.01.2010 позовні вимоги TзOB Укрпромбанк , в особі Волинської філії TOB Укрпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задоволено, стягнуто зі ОСОБА_1 прострочену заборгованість по кредиту, що становить 145 117,65 грн., сплачене державне мито в сумі 1451, 18 грн. та кошти, сплачені за інформаційно-технічне забезпечення в сумі 30 грн.

На підставі вищевказаного рішення суду представнику позивача судом видано виконавчий лист.

30.06.2010 між ПАТ Дельта Банк та ТзОВ Укрпромбанк укладено Договір про передачу активів та кредитних зобов`язань Укрпромбанку на користь Дельта Банку (р.н.2258), відповідно до Додатку №1 якого, права вимоги за кредитним договором №579/ФВК-07 укладеним 17.08.2007 між ТзОВ Український промисловий банк та ОСОБА_1 , перейшли до ПАТ Дельта Банк .

Окрім того, 02.07.2020 між ПАТ Дельта Банк та ТзОВ ФК Еліт Фінанс укладено Договір №2273/К про відступлення прав вимоги, відповідно до якого ПАТ Дельта Банк відступило ТзОВ ФК Еліт Фінанс , а ФК Еліт Фінанс набуло права вимоги по заборгованості за договорами кредиту, в тому числі (згідно Додатку №1 до Договору) за кредитним договором №579/ФВК-07 укладеним 17.08.2007 між ТзОВ Український промисловий банк та ОСОБА_1 .

З даних Автоматизованої системи виконавчих проваджень судом встановлено, що виконавче провадження №18824805 з примусового виконання виконання виконавчого листа, виданого справі №2-556/10 про стягнення з ОСОБА_1 на користь АТ Дельта Банк заборгованості за кредитним договором №579/ФВК-07 укладеним 17.08.2007 завершено.

Окрім того, згідно Акту приймання-передачі оригіналів документів до договору відступлення прав вимоги, оригінали виконавчих листів передані ПАТ Дельта Банк до ТзОВ ФК Еліт Фінанс не були, що підтверджується відсутністю відповідного запису в зазначеному акті. Таким чином у первісного та нового стягувача виконавчий документ у даній справі відсутній, а станом на день звернення до суду із даною заявою, заборгованість за кредитним договором не погашена.

Вказує, що строк пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання завершився до укладення договору про відступлення прав вимоги між банком та ТзОВ ФК Еліт Фінанс , про що останньому відомо не було, та було виявлено після прийняття таких документів.

Положеннями п. 1 ч. 2 ст.11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можлива на будь-якій стадії процесу.

Так, за положеннями ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Відповідно ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Виходячи із норм пунктів 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

У зв`язку з заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є особа, що отримала від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

З досліджених матеріалів заяви та справи вбачається, що права вимоги за кредитним договором №2273/К від 17.08.2007, укладеним між ТзОВ Український промисловий банк та ОСОБА_1 , перейшло до ТзОВ ФК Еліт Фінанс .

Згідно з пунктом 17.4 розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Аналізуючи пункт 17.4 розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України, єдиною підставою для видачі судом дубліката виконавчого листа є його втрата.

Дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документу. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання.

Відповідні правові висновки викладені у постановах Верховного Суду від 15 листопада 2018 року у справі № 474/783/17, провадження № 61-29св17, від 10 жовтня 2018 року у справі № 2-504/11, провадження № 61-41846св18.

Дублікат виконавчого документа видається замість втраченого оригіналу, лише за наявності достатніх доказів того, що виконавчий документ дійсно втрачено.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен подати докази на підтвердження втрати виконавчого листа, а суд має обов`язково перевірити, чи не було виконано рішення суду на підставі якого його видано та чи не втратило судове рішення законної сили.

Відповідний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 22 жовтня 2018 року у справі № 2-824/2009, провадження № 61-5388св18.

За результатами пошуку виконавчих проваджень в Автоматизованій системі виконавчих проваджень судом встановлено, що виконавчий лист, виданий судом на підставі рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 04.02.2010 в справі №2-806/10, на виконанні не перебував.

Крім того, однією з підстав можливості видачі дубліката виконавчого документа, є подання відповідної заяви протягом строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України Про виконавче провадження (в редакції, чинній на час видачі судом виконавчого листа) виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Суд встановив, що строк пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання в цій справі закінчився.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України Про виконавче провадження стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Частиною першою ст. 433 ЦПК України в разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Поважність причин пропуску пред`явлення виконавчого документа до стягнення заявник зазначає ту обставину, що згідно Акту приймання-передачі оригіналів документів до договору відступлення прав вимоги, оригінали виконавчих листів передані ПАТ Дельта Банк до ТзОВ ФК Еліт Фінанс не були, що підтверджується відсутністю відповідного запису в зазначеному акті. Таким чином у первісного та нового стягувача виконавчий документ у даній справі відсутній, а строк пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання завершився до укладення договору про відступлення прав вимоги між банком та ТзОВ ФК Еліт Фінанс , про що останньому відомо не було, та було виявлено після прийняття таких документів.

Рішенням Конституційного Суду України від 15 травня 2019 року положення ч.2 ст.26 Закону України Про виконавче провадження від 2 червня 2016 року визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними).

Конституційний Суд України наголосив, що держава має позитивний обов`язок забезпечувати виконання судового рішення, проте визначеними положеннями ч.2 ст.26 Закону України Про виконавче провадження правовим регулюванням щодо обов`язкового авансування початку примусового виконання судового рішення особою, на користь якої ухвалене це рішення, такий обов`язок держави перекладено на вказану особу, що нівелює сутність її конституційного права на судовий захист та суперечить положенням ст.3, 8 ч. 1, ч.2 ст.55, ч.1, ч.2 ст.129-1 Конституції України.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, , суд вважає, що з метою забезпечення реалізації права заявника на справедливий суд заява про заміну стягувача, поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання та видачу дубліката виконавчого листа підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 433 ЦПК України, п. 17.4 розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України, Законом України Про виконавче провадження , с у д, -

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Замінити стягувача а саме: Товариство з обмеженою відповідальністю Український промисловий банк на Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Еліт Фінанс (ЄДРПОУ 40340222, адреса: 03035, м. Київ, вул. м. Київ, Солом`янська площа,2), у правовідносинах з виконання заочного рішення суду від 27 січня 2010 року у справі №2-556/10, яким ухвалено стягнути зі ОСОБА_1 на користь Tовариства з обмеженою відповідальністю Укрпромбанк , в особі Волинської філії TOB Укрпромбанк прострочену заборгованість по кредиту, що становить 145 117,65 грн., сплачене державне мито в сумі 1451, 18 грн. та кошти, сплачені за інформаційно-технічне забезпечення в сумі 30 грн.

Поновити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання та видати дублікат виконавчого документа на виконання рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 27 січня 2010 року у справі №2-556/10 Tовариства з обмеженою відповідальністю Укрпромбанк , в особі Волинської філії TOB Укрпромбанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повна ухвала суду складена 01.06.2021.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області А.В. Олексюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення28.05.2021
Оприлюднено03.06.2021
Номер документу97371045
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-556/10

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 29.12.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Саламон О. Б.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Владимирська І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні