Ухвала
від 22.06.2021 по справі 2-3347/11
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 2-3347/11

Провадження № 4-с/638/145/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2021 року Дзержинський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого Аркатової К.В.,

секретаря Рижикової В.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву директора ТОВ Компанія Земледар Смирнова С.О. про відвід судді по цивільній справі за скаргою стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Земледар , заінтересовані особи: Шевченківський відділ державної виконавчої служби м. Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області, ОСОБА_1 , в порядку судового контролю за виконанням судових рішень на бездіяльність державного виконавця за виконавчим листом № 2-3347/11 від 20.03.2012 року про повернення виконавчого документа, -

в с т а н о в и в:

В провадженні судді Дзержинського районного суду м.Харкова знаходиться вищевказана скарга.

Через канцелярію суду надійшла заява ОСОБА_2 про відвід судді Аркатової К.В. з підстав не можливості участі судді Аркатової К.В. в розгляді його справи, оскільки виникли сумніви в неупередженості та об`єктивності судді, а саме в ухвалі суду від 02.06.2021 року не визначено аналогію права, яка застосована судом. Також, 17.09.2003 року суддею Аркатовою К.В. винесено постанову про припинення кримінального провадження у відношенні ОСОБА_2 без участі останнього. Крім того. Надав копію ухвали суду від 26.03.2018 року, якою задоволено заяву ОСОБА_2 про відвід судді Аркатової К.В. у справі № 638/16491/17 за позовом ОСОБА_2 до прокуратури Харківської області, Головного управління державної казначейської служби України у Харківській області про стягнення шкоди, завданої незаконними діями органів прокуратури Харківської області.

Відповідно до частини восьмої статті 40 ЦПК України суд вирішує питання про відвід без повідомлення учасників справи.

Суд, вивчивши заяву про відвід судді та матеріали скарги, прийшов до наступного висновку.

Статтями 36,37 ЦПК України встановлений вичерпний перелік підстав для відводу судді, мотиви , які вказані у заяві про відвід судді до даного вичерпного переліку не входять.

Всі процесуальні дії вчинено судом з дотриманням норм цивільно-процесуального законодавства .

Дана справа за скаргою стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Земледар в порядку судового контролю за виконанням судових рішень на бездіяльність державного виконавця за виконавчим листом № 2-3347/11 від 20.03.2012 року про повернення виконавчого документа, не є такою, що пов?язана з кримінальною справою, яка розглянута по суті та цивільою справою про відшкодування шкоди, за якою задоволено заяву ОСОБА_2 про відвід судді Аркатової К.В.

Відповідно до частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод суд, який розглядає справу, має бути безстороннім і незалежним.

Згідно із практикою Європейського суду з прав людини, викладеною в рішеннях у справах Фей проти Австрії, Ветштайн проти Швейцарії, існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно визначатися на підставі суб`єктивного критерію, в контексті якого слід враховувати особисті переконання та поведінку певного судді, що означає необхідність встановити, чи мав суддя у певній справі будь-яку особисту зацікавленість або упередженість, а також на підставі об`єктивного критерію, в контексті якого необхідно встановити, чи забезпечував суд і, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії аби виключити будь-які обґрунтовані сумніви щодо його безсторонності.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини Білуха проти України особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного (про що зазначено у пунктом 43 рішення у справі Ветштайн проти Швейцарії).

Окрім того, у висновку № 3 Консультативної ради європейських суддів щодо принципів та правил, які регулюють професійну поведінку суддів, зокрема, питання етики, несумісної поведінки та безсторонності, зазначено, що за загальним принципом судді повинні персонально бути повністю звільненими від відповідальності стосовно претензій, що пред`являються їм у зв`язку з добросовісним здійсненням ними своїх функцій. Судові помилки щодо юрисдикції чи процедури судового розгляду і визначенні чи застосуванні закону, здійсненні оцінки свідчень повинні вирішуватися за допомогою апеляції.

Будь-яких доказів, які б підтверджували наявність обставин, що викликають сумнів у неупередженості та об`єктивності судді при розгляді даної справи, з матеріалів справи та доводів заяви про відвід не вбачається.

Згідно роз`яснення Пленуму Верховного Суду України в п.10 Постанови №8 від 13 червня 2007 року "Про незалежність судової влади", процесуальні дії судді, законність і обґрунтованість рішень суду можуть бути предметом розгляду лише в апеляційному та касаційному порядку, визначеному процесуальним законом, відповідно, незгода сторони з винесеним суддею судовим рішенням, а так само прийняття суддею процесуальних рішень, розгляд суддею клопотань сторін по справі, не може бути підставою для відводу судді, а має наслідком право сторони на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

При цьому, незгода особи, яка бере участь у справі, з процесуальними діями судді під час судового розгляду справи є підставою для оскарження прийнятих за результатами розгляду справи рішень в апеляційному чи касаційному порядку. Оцінку процесуальним діям суду можуть надавати лише суди вищих інстанції.

Натомість наведені у заяві про відвід судді обставини свідчать саме про незгоду заявника з процесуальним рішенням судді по цій справі.

Враховуючи викладене, доводи викладені у заяві про відвід судді є необґрунтованими і такими, що не можуть слугувати підставою для задоволення заяви про відвід.

Відповідно частин 2 та 3 ст. 40 Цивільного процесуального кодексу України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід. .

Керуючись ст.ст. 36, 37, 39, 40, 252 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

у х в а л и в :

Визнати заяву директора ТОВ Компанія Земледар Смирнова С.О. про відвід судді по цивільній справі за скаргою стягувача Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Земледар , заінтересовані особи: Шевченківський відділ державної виконавчої служби м. Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області, ОСОБА_1 , в порядку судового контролю за виконанням судових рішень на бездіяльність державного виконавця за виконавчим листом № 2-3347/11 від 20.03.2012 року про повернення виконавчого документа - необґрунтованою.

Передати заяву про відвід для вирішення в порядку ст. 33 ч.1 ЦПК України.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий:

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення22.06.2021
Оприлюднено23.06.2021
Номер документу97828539
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3347/11

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Гальонкін С. А.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Хіль Л. М.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

Ухвала від 08.12.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 29.06.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні