Ухвала
від 08.07.2021 по справі 524/2145/20
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 524/2145/20 Номер провадження 11-сс/814/559/21Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2021 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Полтавської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з секретарем ОСОБА_5 ,

представників ТОВ

«Науково-виробниче підприємство

Укркомцентр» ОСОБА_6

ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали провадження за апеляційною скаргою представника ТОВ «НВП «Укркомцентр» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Автозаводського районного суду міста Кременчук від 19.05.2021,-

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання слідчого СВ Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_8 та надано тимчасовий доступ слідчому ОСОБА_8 до документів, що перебувають у розпорядженні ТОВ «НВП «Укркомцентр», а саме: договірної, виконавчої та первинної звітної документації на виконання робіт з будівництва об`єкта «9-поверховий житловий будинок, Полтавська обл., м.Кременчук, вул.Софіївська, 4» (договір, договірна ціна, акт приймання робіт, відомості ресурсів, розрахунки загальновиробничих витрат, акти на сховані роботи, журнали ведення робіт та ін..), кошторисної документації по об`єкту «9-поверховий житловий будинок, Полтавська обл.., м.Кременчук, вул.Софіївська, 4» в електронному та паперовому вигляді, з можливістю вилучення належним чином завірених копій.

Згідно з ухвалою слідчого судді та відповідно до клопотання, службовими особами управління містобудування та архітектури виконавчого комітету Кременчуцької міської ради та іншими невстановленими особами внесено недостовірні відомості в містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки та до містобудівної документації «Детальний план території центральної частини міста Кременчука зі змінами» щодо намірів забудови земельної ділянки, розташованої за адресою: Полтавська область, м.Кременчук, вул.Софіївка, 4, кадастровий номер 5310436100:08:005:0790, за фактом якого проводиться досудове розслідування у кримінальному провадження №42020171090000043 від 17.03.2020.

Так, позаплановою перевіркою департаменту ДАБІ у Полтавській області встановлено, у тому числі, невідповідність затвердженій містобудівній документації на місцевому рівні (плану зонування території м.Кременчука) проекту забудови «9-поверховий житловий будинок, Полтавська обл.., м.Кременчук, вул.Софіївська, 4».

16.03.2021 року призначено будівельно-технічну та економічну експертизу для вирішення питання відповідності проектної документації вимогам чинного законодавства, ДБН, виконання якої доручено експертам ННЦ «Інститут судових експертиз ім.. засл. проф.. Бокаріуса».

27.04.2021 року надійшло клопотання від експертів про надання додаткових матеріалів необхідних для проведення експертизи, серед яких виникла необхідність надати документи щодо договірної, виконавчої та первинної звітної документації на виконання робіт з будівництва об`єкта «9-поверховий житловий будинок, Полтавська обл.., м.Кременчук, вул.Софіївська, 4» (договір, договірна ціна, акт приймання робіт, відомості ресурсів, розрахунки загальновиробничих витрат, акти на сховані роботи, журнали ведення робіт та ін..), кошторисної документації по об`єкту «9-поверховий житловий будинок, Полтавська обл.., м.Кременчук, вул.Софіївська, 4» в електронному та паперовому вигляді.

Враховуючи, що зазначені документи знаходяться у володільця ТОВ «НВП «Укркомцентр» за адресою Полтавська область, м.Кременчук, вул. Макаренка, 5 та відсутність відповідей на запити СВ Кременчуцького РУП ГУНП в Полтавській області з боку вказаної юридичної особи, слідчий звернувся з клопотання до слідчого судді з огляду на неможливість отримати вказані відомості іншим шляхом.

Слідчий суддя дійшов висновку про доцільність надання доступу до вказаних документів слідчому ОСОБА_8 , врахувавши існування підстав, передбачених ст..132, ч.ч. 5-7 ст.163 КПК Україн для задоволення клопотання та з огляду на здійснення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Не погоджуючись з рішенням слідчого судді, до апеляційного суду з апеляційною скаргою звернувся представник ТОВ «НВП «Укркомцентр» ОСОБА_7 .

В апеляційній скарзі просить ухвалу слідчого судді скасувати, та ухвалити нову, якою у задоволенні клопотання слідчого відмовити.

Зазначає, що будівництво 9-поверхового житлового будинку здійснюється ТОВ «НВП «Укркомцентр» на законних підставах, що підтверджується наданими суду першої інстанції по цій справі документами.

Зазначає, що вказаний будинок введено в експлуатацію, що підтверджується сертифікатом про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів № ПТ122210322500 від 30.03.2021 року (копію прикладаю).

Посилається на ухвалу слідчого судді Атвозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 12.06.2020, в якій зазначені підстави для забудови та вказано на недоведеність слідчим та прокурором факту будівництва з порушеннями щодо поверховості житлового будинку, оскільки з наявної проектно-будівельної, дозвільної документації та фотографічних знімків постає, що збудовано саме 9-ть поверхів житлового характеру з технічним поверхом.

Вказує, що слідчому вже надавалися план зонування території (зонінг) м. Кременчука зі змінами, рішення про його затвердження та внесення змін, договори на його розроблення та внесення змін; детальний план територій центральної частини міста Кременчука зі змінами, рішення про його затвердження та внесення змін, договори на його розроблення та внесення змін; МУО №7 від 04.02.2015 та МУО №7 А від 28.08.2015 та документи на підставі яких їх видано, а також проект на будівництво об`єкту «9-поверховий житловий будинок: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Софіївська. 4» розробленого ТОВ «НВП Укркомцентр» та інформація про внесення змін до нього; декларація про початок будівельних робіт ПТ 083 162641275 та інформація про внесення до неї змін, рішення сесії Кременчуцької міської ради про надання в оренду, зміну цільового призначення, договори оренди з додатковими угодами на земельну ділянку кадастровий номер 5310436100:08:005:0790.

Окрім цього, вказує на порушення слідчим суддею кримінального процесуального закону, оскільки не було забезпечено ТОВ «НВП «Укркомцентр» участь представника ТОВ «НВП «Укркомцентр» під час розгляду клопотання слідчого про надання доступу до речей і документів, а також надано дозвіл до речей і документів, які стосуються господарської діяльності ТОВ «НВП «Укркомцентр» та містять охоронювану законом комерційну таємницю, за умови недоведеності слідчим можливості використання, як доказів, відомостей, що містяться у цих речах і документах у кримінальному провадженні № 42020171090000043 від 17.03.2020 року.

Вказує на відсутність в ухвалі слідчого судді вичерпного переліку документів щодо здійснення фінансово-господарської діяльності юридичної особи і відповідно до якої слідчий може їх вилучити.

Вважає, що подавши вказане клопотання, слідчий намагається перебрати на себе повноваження органів архітектурно-будівельного контролю чи податкової служби і повторно провести незаконну перевірку господарської діяльності ТОВ «НВП «Укркомцентр», що не є його дискреційними повноваженнями.

До початку судового розгляду від прокурора Кременчуцької окружної прокуратури ОСОБА_9 надійшла заява про розгляд апеляційної скарги без його участі, тому колегія суддів вважає за можливе апеляційний розгляд проводити без участі прокурора.

Заслухавши доповідьсудді апеляційногосуду, представників ТОВ «НВП «Укркомцентр» на підтримку поданої апеляційної скарги, перевіривши матеріали провадження та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів апеляційного суду дійшла наступного висновку.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України на досудовому розслідуванні можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді, зокрема, про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Відповідно до матеріалів провадження, ухвалою слідчого судді надано тимчасовий доступ слідчому ОСОБА_8 до документів в паперовій та електронній формі з можливістю вилучення лише їх копій, що перебувають у розпорядженні ТОВ «НВП «Укркомцентр». При цьому зазначено перелік документів, що підлягають вилученню, обмеживши їх приналежністю до будівництва конкретизованого об`єкта «9-поверховий житловий будинок».

Залишення оригіналів документів у розпорядженні підприємства та вилучення їх копій підтверджується і долученими прокурором до матеріалів справи копіями протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 17.06.2021, а також опису речей і документів, які були вилучені на підставі ухвали слідчого судді від 17.06.2021, відповідно до яких з оригіналів документів, що стосуються об`єкта будівництва «9-поверховий житловий будинок», виготовлено паперові копії, які були вилучені у ТОВ «Укркомцентр» із наданням володільцю опису вилучених речей.

Вилучення копій вказаних в ухвалі документів, попри твердження апелянта, ніяким чином не може впливати на можливість підприємством здійснювати свою господарську діяльність, оскільки оригінали цих документів залишаються у підприємства, а отже, ухвала слідчого судді Автозаводського районного суду міста Кременчук від 19.05.2021, враховуючи положення ст. 309 КПК України, оскарженню не підлягає.

Оскільки після відкриття апеляційного провадження колегія суддів встановила, що воно відкрите за апеляційною скаргою на рішення, яке не підлягає апеляційному оскарженню, необхідно постановити ухвалу про закриття апеляційного провадження.

Таке рішення за своїм змістом не буде суперечити вимогам кримінального процесуального закону і виходити за межі повноважень апеляційного суду за наслідками апеляційного розгляду, передбачених ст. 407 КПК України, а також узгоджується з правовою позицією Верховного Суду, викладеною в постановах від 23 жовтня 2018 року у справі № 180/210/17 та від 08 квітня 2020 року у справі № 760/21807/18.

За такихобставин,колегія суддіввважає,що апеляційнепровадження підлягаєзакриттю.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника ТОВ «НВП «Укркомцентр» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Автозаводського районного суду міста Кременчук від 19.05.2021 закрити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку.

СУДДІ:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення08.07.2021
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу98313579
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —524/2145/20

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Погрібняк О. М.

Ухвала від 25.10.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 25.10.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 07.09.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Нізельковська Л. В.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 29.07.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 08.07.2021

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Герасименко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні