Ухвала
від 15.07.2021 по справі 203/2406/15-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

15 липня 2020 року

м. Київ

справа № 203/2406/15

провадження № 61-11423ск21

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

Ткачука О. С. (суддя-доповідач), Калараша А. А., Петрова Є. В.,

розглянув касаційну скаргу ОСОБА_1 , подану представником - ОСОБА_2 , на ухвалу Дніпровського апеляційного суду від 16 червня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , товариства з обмеженою відповідальністю Приватстройінвест , третя особа - Дніпропетровська міська рада, про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та знесення самовільної забудівлі,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2015 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до

ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , товариства з обмеженою відповідальністю Приватстройінвест (далі - ТОВ Приватстройінвест ), третя особа - Дніпропетровська міська рада, про зобов`язання відповідачів усунути їй перешкоди у користуванні земельною ділянкою, розташованою у

АДРЕСА_1 , шляхом знесення самочинно збудованого об`єкта незавершеного будівництва.

Рішенням Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 06 червня 2017 року позов ОСОБА_1 задоволено. Зобов`язано

ТОВ Приватстройінвест , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 усунути перешкоди ОСОБА_1 у користуванні земельною, розташованою у

АДРЕСА_1 , шляхом знесення самочинно збудованого об`єкту по АДРЕСА_2 . Вирішено питання розподілу судових витрат.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду першої інстанції,

ТОВ Приватстройінвест подало апеляційну скаргу.

В ході апеляційного розгляду справи, ТОВ Приватстройінвест подало до суду клопотання про призначення земельно-технічної експертизи.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 16 червня 2021 року призначено у вказаній справі земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. заслуженого професора М. С. Бокаріуса. Попереджено експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України. Надано для проведення експертизи матеріали цивільної справи №203/2406/15-ц. Роз`яснено сторонам про наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно до статті 109 ЦПК України. Оплату експертизи покладено на ТОВ Приватстройінвест . Встановлено строк проведення експертизи - два місяці з дня отримання експертною установою цивільної справи. Провадження у справі зупинено до закінчення проведення експертизи.

У липні 2021 року до Касаційного цивільного суду в складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , у якій, посилаючись на порушення судом норм процесуального права, просив скасувати ухвалу Дніпровського апеляційного суду від 16 червня 2021 року та ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні клопотання про призначення земельно-технічної експертизи.

Вивчивши касаційну скаргу та додані до неї матеріали, Верховний Суд дійшов наступного висновку.

Щодо оскарження ухвали Дніпровського апеляційного суду від 16 червня 2021 року в частині призначення у справі земельно-технічної експертизи .

Згідно зі статтею 129 Конституції України та статтями 2, 17 ЦПК України однією з основних засад цивільного судочинства є забезпечення апеляційного перегляду справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 389 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити у касаційному порядку ухвали суду апеляційної інстанції про відмову у відкритті або закриття апеляційного провадження, про повернення апеляційної скарги, про зупинення провадження, щодо забезпечення позову, заміни заходу забезпечення позову, щодо зустрічного забезпечення, про відмову ухвалити додаткове рішення, про роз`яснення рішення чи відмову у роз`ясненні рішення, про внесення або відмову у внесенні виправлень у рішення, про повернення заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову у відкритті провадження за нововиявленими або виключними обставинами, про відмову в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, про заміну сторони у справі, про накладення штрафу в порядку процесуального примусу, окремі ухвали..

Пунктом 1 частини другої статті 394 ЦПК України встановлено, що суд відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

Ураховуючи наведене, у відкритті касаційного провадження на ухвалу Дніпровського апеляційного суду від 16 червня 2021 року в частині призначення у справі земельно-технічної експертизи необхідно відмовити, оскільки оскарження ухвал суду апеляційної інстанції щодо призначення експертизи статтею 389 ЦПК України, яка є спеціальною нормою процесуального права та регламентує право касаційного оскарження судових рішень у касаційному порядку, не передбачено.

Щодо оскарження ухвали Дніпровського апеляційного суду від 16 червня 2021 року в частині зупинення провадження у справі.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи (пункт 9 частини першої статті 253 ЦПК України).

Зупинення провадження у справі на час проведення судової експертизи є правом суду, що зумовлене неможливістю вирішення спору по суті до з`ясування обставин, що мають значення для справи, які можуть бути встановлені лише експертом.

Оскільки оскарженою ухвалою суду апеляційної інстанції призначено судову експертизу, а для проведення експертизи матеріали справи направляються до експертної установи, і в цей період неможливо проводити відповідні процесуальні дії, апеляційний суд реалізував передбачене пунктом 5 частини першої статті 252 ЦПК України право зупинити провадження у справі, що не може вважатися порушенням норм процесуального права. Таким чином, суд апеляційної інстанції обґрунтовано зупинив провадження у справі на час проведення експертизи.

Відповідно до частини четвертої статті 394 ЦПК України у разі оскарження ухвали (крім ухвали, якою закінчено розгляд справи) суд може визнати касаційну скаргу необґрунтованою та відмовити у відкритті касаційного провадження, якщо правильне застосування норми права є очевидним і не викликає розумних сумнівів щодо її застосування чи тлумачення.

Згідно з частиною шостою статті 394 ЦПК України ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження повинна містити мотиви, з яких суд дійшов висновку про відсутність підстав для відкриття касаційного провадження.

Зі змісту касаційної скарги та оскаржуваного судового рішення убачається, що касаційна скарга в частині оскарження ухвали суду апеляційної інстанції щодо зупинення провадження у справі є необґрунтованою, правильне застосовування судом апеляційної інстанції норм процесуального права є очевидним і не викликає розумних сумнівів щодо їх застосування чи тлумачення, а наведені у скарзі доводи не дають підстав для висновків щодо незаконності та неправильності судового рішення.

Керуючись пунктом 3 частини першої статті 389, пунктом 1 частини другої, частинами четвертою, п`ятою та шостою статті 394 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 , поданою представником - ОСОБА_2 , на ухвалу Дніпровського апеляційного суду від 16 червня

2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , товариства з обмеженою відповідальністю Приватстройінвест , третя особа - Дніпропетровська міська рада, про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та знесення самовільної забудівлі.

Копію ухвали та додані до скарги матеріали направити особі, яка подала касаційну скаргу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: О. С. Ткачук

А. А. Калараш

Є. В. Петров

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення15.07.2021
Оприлюднено18.07.2021
Номер документу98368137
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —203/2406/15-ц

Постанова від 12.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 19.05.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 30.03.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Католікян М. О.

Постанова від 08.12.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Ухвала від 08.12.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Ухвала від 12.11.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Деркач Н. М.

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ткачук Олег Степанович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні