Ухвала
від 21.07.2021 по справі 2-561/11
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-561/11

Провадження № 6/161/433/21

У Х В А Л А

21 липня 2021 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

в складі:

головуючого - судді Рудської С.М.

при секретарі - Чигринюк В.С.

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду в м. Луцьку справу за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Ассісто про заміну стягувача в цивільні справі за позовом Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, зустрічним позовом ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк про припиненим договору поруки ,

В С Т А Н О В И В:

01.06.2021 року заявник ТзОВ ФК Ассісто через свого представника звернулося до суду з вищевказаною заявою на обгрунтування якої зазначила, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 15.03.2011 року в цивільній справі № 2-561/11, із ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк (далі - ПАТ ВіЕйБі Банк ) булостягнуто заборгованість за кредитним договором № 482/08-БС/КД. Разом з тим, 25.03.20200 року ПАТ ВіЕйБі Банк відступило ТзОВ ФК Ассісто право вимоги за кредитним договором № 482/08-БС/КД, про що було укладено відповідний Договір про відступлення прав вимоги № 616802.1435. Таким чином, на час звернення до суду із цією заявою ТзОВ ФК Ассісто є правонаступником ПАТ ВіЕйБі Банк у правовідносинах, які стали підставою розгляду цивільної справи № 2-561/11. Враховуючи наведене, просить суд замінити сторону стягувача ПАТ ВіЕйБі Банк на його правонаступника - ТзОВ ФК Ассісто , при виконанні судового рішення в цивільній справі № 2-561/11 за позовом ПАТ ВіЕйБі Банк до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 482/08-БС/КД.

Представник заявника ТзОВ ФК Ассісто в судове засідання не з`явився, у своїй вищевказаній заяві просив розгляд справи проводити у його відсутності (а.с. 157).

Представник стягувача ПАТ ВіЕйБі Банк , а також боржники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленими про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання повторно не з`явилися, причини неявки суду не повідомили, заяви, клопотання від них на адресу суду не надходили.

Абзацом 2 ч. 3 ст. 442 ЦПК України визначено, що неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З огляду на надані заявником докази, які містяться в матеріалах заяви, суд вважає за можливе розгляд справи провести у відсутності сторін.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 15.03.2011 року в цивільній справі № 2-561/11 за позовом ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, зустрічним позовом ОСОБА_2 до ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк про припиненим договору порукипервісні позовні вимоги було задоволено в повному обсязі; з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 стягнуто солідарно в користь ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк 38184,38 грн. заборгованості за кредитним договором № 482/08-БС/КД від 11.04.2008 року, а також судові витрати по справі. У задоволенні зустрічних позовних вимог було відмовлено у повному обсязі (а.с. 109-110).

Ухвалою Апеляційного суду Волинської області від 28.04.2011 року вищевказане судове рішення суду першої інстанції залишено без змін (а.с. 129-130).

Разом з тим, 25.03.2020 року на підставі укладеного між ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк та ТзОВ ФК Ассісто Договору про відступлення прав вимоги № 616802.1435, право вимоги за кредитним договором № 482/08-БС/КД від 11.04.2008 року, перейшло до ТзОВ ФК Ассісто (а.с. 162-170).

Таким чином ТзОВ ФК Ассісто є новим стягувачем у правовідносинах, які виникли між ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк , як кредитором, та ОСОБА_1 , ОСОБА_2 як боржниками, за кредитним договором № 482/08-БС/КД від 11.04.2008 року.

Згідно ст. 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених ст. 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі ст. 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України та ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

За таких обставин звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту ст. ст. 512, 514 ЦК України та ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження .

Під процесуальним правонаступництвом у виконавчому провадженні слід розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від правопопередників до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Підставами правонаступництва є смерть громадянина, що був стороною виконавчого провадження, оголошення його померлим, реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 ЦК України).

Отже, за змістом ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Виходячи із результатів системного аналізу цих норм, зокрема п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Аналогічна правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду України від 20.11.2013 року у справі № 6-122цс13.

У зв`язку заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, і її заміна новим кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження за заявою заінтересованої особи. Такою заінтересованою особою є новий кредитор (правонаступник).

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України, судове рішення є обов`язковим до виконання.

У п. 9 ст. 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду. Виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено ст. ст. 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У відповідності до ст. 1 ЗУ Про виконавче провадження , виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

У відповідності до ч. 1 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Частиною 2 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , передбачено, що стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Частиною 1 ст. 442 ЦПК України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

З наведених положень ст. 442 ЦПК України вбачається, що нею регламентовано порядок заміни сторони правонаступником на стадії виконання судового рішення.

Норма ст. 442 ЦПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

У відповідності до правової позиції, яка сформульована у постанові Верховного Суду від 16.05.2018 року у справі № 10/56-08, якщо заявник звернувся із заявою про заміну сторони виконавчого провадження - стягувача поза межами відкритого виконавчого провадження стосовно боржника, то це не позбавляє його права звернутись із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні та не є підставою для відмови судом у задоволенні такої заяви, у разі якщо судом не встановлено обставин закінчення виконавчого провадження у справі належним виконанням судового рішення. У протилежному ж випадку правонаступник стягувача - сторони виконавчого провадження, набувши таке право згідно з договором про відступлення права вимоги в порядку статті 512 ЦК України, позбавляється можливості та права реалізувати таке право у виконавчому провадженні у порядку, передбаченому Законом України "Про виконавче провадження".

Аналогічна позиція міститься і у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі від 21.03.2018 року по справі № 6-1355/10, провадження № 61-12076св18 (ЄДРСРУ № 73001190).

Враховуючи вищезазначене та позицію Верховного Суду, заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає заяву ТзОВ ФК Ассісто про заміну сторони виконавчого провадження в цивільні справі № 2-561/11 за позовом ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, зустрічним позовом ОСОБА_2 до ПАТ Всеукраїнський акціонерний банк про припиненим договору поруки обгрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

На підставі ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст.ст. 352, 354, 442 ЦПК України, Закону України Про виконавче провадження , суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Ассісто про заміну стягувача в цивільні справі за позовом Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, зустрічним позовом ОСОБА_2 до Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк про припиненим договору поруки - задовольнити.

Замінитистягувача Публічне акціонерне товариство Всеукраїнський акціонерний банк на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Ассісто (Код ЄРДРПОУ: 43426003, юридична адреса: 03035, м. Київ, вул. Сурикова, 3, кв. 8-Б) при виконанні судового рішення в цивільній справі № 2-561/11 за позовними вимогами Публічного акціонерного товариства Всеукраїнський акціонерний банк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором № 482/08-БС/КД від 11.04.2008 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а у разі складення ухвали відповідно до ч. 6 ст. 259 ЦПК України - з дня складення ухвали в повному обсязі.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на ухвалу суду. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала у повному обсязі складена 22 липня 2021 року.

Суддя Луцького міськрайонного

суду Волинської області С.М. Рудська

Дата ухвалення рішення21.07.2021
Оприлюднено22.07.2021
Номер документу98477636
СудочинствоЦивільне
Сутьприпиненим договору поруки

Судовий реєстр по справі —2-561/11

Ухвала від 03.08.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Крупінська С. С.

Ухвала від 29.05.2022

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Рішення від 04.01.2011

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Бортницька В. В.

Рішення від 04.01.2011

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Бортницька В. В.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

Ухвала від 21.07.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Федорончук В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні