Ухвала
від 01.09.2009 по справі 10-256/09
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИР СЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ухвала

Іменем України

1 вересня 2009 року Апеляцій ний суд Житомирської області в

складі:

головуючої - судді Мельнич ук Н.М.,

суддів: Шеніна П.О. та Фомі на Ю.В.

з участю прокурора Лук'янчу ка Ю.М.,

адвоката ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м. Житомирі

апеляцію адвоката ОСОБА_ 1 в інтересах підозрюваного ОСОБА_2

на постанову Богунського р айонного суду м. Житомира від 5 серпня 2009 року,

якою щодо

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ур одженця та жителя м. Києва , -

обраний запобіжний захід у вигляді взяття під варту з 29 л ипня 2009 року, -

встановив:

В постанові суду зазначен о, що, згідно подання слідчого , 29 травня 2009 року було порушено кримінальну справу за ознак ами злочину, передбаченого с т. 212 ч.3 КК України, за фактом уми сного ухилення від сплати по датків в особливо великих ро змірах, вчиненого службовими особами ТОВ „Компанія „Терр а ПП Плюс", які діяли за попере дньою змовою з невстановлени ми досудовим слідством особа ми, які представляли інтерес и фіктивного підприємства ТО В „Леголенд Білдінг".

В ході проведення досудово го слідства по даній криміна льній справі було встановлен о, що службові особи ТОВ „Комп анія „Терра ПП Плюс" в період з 01.09.2008 року по 31.10.2008 року, діючи уми сно, протиправно, за попередн ьою змовою з невстановленими досудовим слідством особами , які діяли від імені фіктивно го підприємства ТОВ „Леголен д Білдінг", що було ними створе но з метою прикриття незакон ної діяльності, в порушення в имог п. п. 7.4.5., п. 7.4 ст. 7 Закону Укра їни від 03.04.1997 року № 168 /97 ВР „Про по даток на додану вартість" (зі з мінами та доповненнями), шлях ом завищення

Справа №10-256/09 Головуюча у су ді 1-ї інстанції Чішман Л.М.

Категорія ст. 165 - 2 КПК України Доповідач Фомін Ю.В.

суми податкового кредиту з податку на додану вартість, в наслідок незаконного формув ання сум податкового кредиту з ПДВ, умисно ухилились від сп лати до державного бюджету П ДВ в сумі 1 млн. 993 тис. 822 грн., в том у числі за вересень 2008 року в су мі 1 млн. 185 тис. 793 грн., за жовтень 2008 року в сумі 808 тис. 29 грн., що при звело до тяжких наслідків у в игляді фактичного ненадходж ення до бюджетів коштів в осо бливо великих розмірах.

Дане порушення виникло вна слідок незаконного відображ ення в податковій звітності з податку на додану вартість ТОВ «Компанія «Терра ПП Плюс » сум податкового кредиту по неіснуючим фінансово-господ арським операціям з придбанн я товарів(робіт, послуг) у ТОВ «Леголенд Білдінг».

Досудовим слідством по дан ій кримінальній справі встан овлено, що безпосереднє відн ошення до протиправної діяль ності по незаконному формува нню податкового кредиту з по датку на додану вартість маю ть ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОС ОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, який являвся засно вником та директором даного товариства.

Згідно попередньо розподі лених злочинних функцій:

ОСОБА_9 - будучи членом угр упування, безпосередньо займ ається підготовкою вчинених злочинів, контролює та коорд инує діяльність інших членів угрупування, погоджує рішен ня на проведення певних фіна нсових операцій по перерахув анню коштів між суб'єктами го сподарювання, у т.ч. з використ анням рахунків підконтрольн их фіктивних підприємств, да є вказівки щодо оформлення д окументів, а також вказівки і ншим учасникам угрупування щ одо переховування від праців ників правоохоронних органі в;

ОСОБА_2 (свояк ОСОБА_4) - б удучи членом угрупування має ключі доступу до віддаленог о керування рахунками підкон трольних фіктивних підприєм ств типа „клієнт-банк", відкри тих в приміщенні ФКД ВАТ „Інп ромбанк", ВАТ КБ „Володимирсь кий", забезпечує своєчасний т а безперебійний рух коштів;

ОСОБА_6 - будучи членом угр упування забезпечує складан ня необхідних первинних бухг алтерських та інших документ ів, для створення видимості н ачебто проведених господарс ьких операцій, підписання їх від імені директорів підкон трольних фіктивних підприєм ств,

ОСОБА_10 - будучи членом угр упування забезпечує складан ня податкової звітності від імені керівників підконтрол ьних фіктивних підприємств, забезпечує своєчасну її пода чу до податкових органів за м ісцем реєстрації підконтрол ьних фіктивних підприємств;

ОСОБА_5 - будучи членом угр упування, являючись колишнім заступником Голови Правлінн я АБ „Андріївський", яке в пода льшому було реорганізовано в ФКД ВАТ „Інпромбанк", через ка су вказаної банківської уста нови одержує кошти, які попер едньо були „конвертовані", то бто переведені з безготівков ої форми у готівку, здійснює в идачу коштів представникам п ідприємств, які користувалис ь „послугами з конвертації" т а мінімізації зобов'язань, сп ільно з ОСОБА_9, ОСОБА_2 обговорює плани спільних ді й по досягненню злочинного р езультату.

Під час вчинення злочинів, було придбано фіктивні суб'є кти господарювання - ТОВ „Лег оленд Білдінг", ТОВ „Компанія „Інвест СБК", ТОВ „Протрейд - П Т", ТОВ „Спецбуд-ІнвестБі", ТОВ „Альт-Пост Лтд", які були вико ристані для мінімізації пода ткових зобов'язань.

Зокрема, за результатами ді яльності в період вересня-жо втня 2008 року у підприємства ТО В «Компанія «Терра ПП Плюс» в иникли зобов'язання по сплат і до державного бюджету пода тку на додану вартість в сумі 1 млн. 993 тис. 822 грн.

Згідно довідки-висновку №331 /23-6 від 13.05.09 року, складеної ревіз орами-інспекторами, щодо пор ушень вимог податкового зако нодавства виявлених при пров еденні перевірки фінансово-г осподарської діяльності ТОВ «Компанія «Терра ПП Плюс» (ко д ЄДРПОУ 34965177) за період з 01.09.08 рок у по 31.10.08 року службовими особа ми товариства в порушення ви мог п.п.7.4.5. п.7.4 ст. 7 Закону Україн и від 03.04.1997 року № 168/97-ВР «Про пода ток на додану вартість» (зі зм інами та доповненнями) завищ ено суму податкового кредиту з податку на додану вартість в сумі 1 млн. 993 тис. 822 грн., в тому ч ислі за вересень 2008 року в сумі 1 млн. 185 тис. 793 грн., за жовтень 2008 р оку в сумі 808 тис. 29 грн., що стано вить особливо великі розміри .

29.07.2009 року щодо ОСОБА_2 пор ушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, пе редбачених ст.ст. 28 ч. 2, 205 ч. 2, 212 ч.3, 358 ч. 2, 358 ч.3 КК України.

29.07.2009 року ОСОБА_2 затриман о в порядку ст. 115 КПК України за підозрою у вчиненні злочину .

Проведеним 29.07.2009 року медични м освідуванням затриманого ОСОБА_2 встановлено, що ост анній може утримуватись в ум овах ІТТ та СІЗО.

В поданні слідчий зазначає докази, якими доводиться вин а ОСОБА_2 у інкримінованих йому злочинах:

• - показаннями допит аного в якості підозрюваного ОСОБА_8 ;

• - показаннями свідка ОСОБА_11 ;

• - довідкою-висновком № 331/23-6 від 13.05.09 року, складеної реві зорами-інспекторами, щодо по рушень вимог податкового зак онодавства виявлених при про веденні перевірки фінанансо во-господарської діяльності ТОВ «Компанія «Терра ПП Плюс » ;

- легалізованими в устан овленому законом порядку мат еріалами проведення операти вно-технічних заходів, з яких знято гриф секретності, які м істять відео та аудіо записи розмов ОСОБА_9, ОСОБА_2 , ОСОБА_10, ОСОБА_12, ОСОБ А_8 та ОСОБА_5;

- іншими зібраними в ході с лідства доказами.

Враховуючи вищевикладені факти та приймаючи до уваги, щ о ОСОБА_2 вчинив ряд умисн их злочинів, за які передбаче но покарання у вигляді позба влення волі на строк до 10 рокі в позбавлення волі, в результ аті його злочинних дій держа ві завдано збитків на суму 1 мл н. 993 тис. 822 грн., які не відшкодов ано, при перебуванні на волі о станній може здійснювати тис к на свідків і впливати на хід досудового слідства, а також може переховуватись від орг анів досудового слідства та суду, органом досудового слі дства сплановано ряд першоче ргових слідчих дій, проведен ня яких не можливо на даний ча с з об'єктивних причин і, переб уваючи на волі, ОСОБА_2 мож е зашкодити встановленню іст ини по справі, слідчий просит ь обрати останньому міру зап обіжного заходу - тримання пі д вартою.

Дослідивши матеріали спра ви, з урахуванням думки проку рора, суд вважав, що є підстави для обрання міри запобіжног о заходу - взяття під варту, ос кільки підозрюваний, перебув аючи на волі, може здійснюват и тиск на свідків: і впливати н а хід досудового слідства, а т акож може переховуватись від органів досудового слідства та суду, може зашкодити встан овленню істини по справі.

В апеляції адвокат ОСОБА _1 в інтересах підозрюваног о ОСОБА_2 просить скасуват и постанову суду першої інст анції із-за невідповідності висновків суду, викладених в постанові, фактичним обстав инам справи та обрати ОСОБА _2 запобіжний захід-підписк у про невиїзд. Вказує на те, що судом в недостатній мірі вра ховано, що ОСОБА_2 раніше н е судимий, за місцем проживан ня характеризується позитив но, має на утриманні неповнол ітню дитину, вагітну дружину , хвору матір та сам страждає н а ряд хвороб. Крім того зазнач ає, що у слідства немає достат ніх даних вважати, що перебув аючи на волі, ОСОБА_2 може п ерешкодити встановленню іст ини по справі, ухилитись від с лідства і суду чи продовжити злочинну діяльність.

Заслухавши доповідача, дум ку адвоката ОСОБА_1, який п ідтримав доводи апеляції, мі ркування прокурора, який зап еречував проти апеляції, поя снення старшого слідчого Анд рійчука Р.Б., обговоривши викл адені в апеляції доводи, пере віривши матеріали справи та кримінальної справи, яка бул а надана слідчим, апеляційни й суд вважає, що апеляція задо воленню не підлягає з таких п ідстав.

Приймаючи рішення про обра ння запобіжного заходу у виг ляді взяття під варту віднос но підозрюваного ОСОБА_2, судом першої інстанції в пов ній мірі враховано вимоги ст . ст. 148, 150 КПК України.

Постанова суду містить обґ рунтування такого рішення, з окрема суд першої інстанції послався на те, що підозрюван ий ОСОБА_2, перебуваючи на волі, може ухилятися від слід ства та суду, перешкоджати їм у виконанні процесуальних д ій, може здійснювати тиск на с відків та зашкодити встановл енню істини по справі, врахув ав те, що в результаті злочинн их дій державі завдано збитк ів на суму біля двох мільйоні в гривень.

З матеріалів кримінальної справи вбачається, що 4 серпня 2009 року ОСОБА_2 притягнуто як обвинуваченого та пред'яв лено обвинувачення в скоєнні злочинів, передбачених ст. ст . 28 ч. 2, 205 ч. 2, 212 ч.3 КК України.

Апеляційний суд відмічає, щ о ОСОБА_2 обвинувачується у вчинені у складі злочинног о угрупування тяжких злочині в, по справі необхідно провес ти великий обсяг слідчо-опер ативних заходів, з пояснень с таршого слідчого Андрійчука Р.Б. слідує, що вже встановлен о причетність до справи біля 400 осіб, підозрюваний ОСОБА_ 2, після порушення кримінал ьної справи, не будучи ізольо ваним від суспільства, продо вжував займатися злочинною д іяльністю, а тому обрана щодо нього міра запобіжного захо ду буде перешкоджати скоєнню нових злочинів, забезпечить його явку до органів досудов ого слідства та суду, виконан ня процесуальних рішень по к римінальній справі. Суду не н адано переконливих даних про те, що наявні захворювання пе решкоджають його утриманню в місцях позбавлення волі.

За наведених обставин апел яційний суд не вбачає підста в для зміни постанови щодо ОСОБА_2 та обрання йому запо біжного заходу, не пов'язаног о з взяттям під варту.

Постанова суду, яка відпові дає вимогам кримінально - про цесуального закону, є законн ою та обґрунтованою.

Керуючись ст.ст. 165 - 2 365, 366 КПК Ук раїни, апеляційний суд, -

ухвалив:

Апеляцію захисника ОСОБ А_1 залишити без задоволенн я.

Постанову Богунського рай онного суду м. Житомира від 5 с ерпня 2009 року, якою задоволено подання старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Житомирській о бласті про обрання ОСОБА_2 запобіжного заходу у вигляд і взяття під варту, залишити б ез зміни.

Дата ухвалення рішення01.09.2009
Оприлюднено23.06.2010
Номер документу9856157
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —10-256/09

Ухвала від 01.09.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Фомін Ю.В.

Ухвала від 01.09.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Житомирської області

Фомін Ю.В.

Ухвала від 02.10.2009

Кримінальне

Апеляційний суд міста Севастополя

Андрейченко А.А.

Ухвала від 11.08.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Марчук О.П.

Ухвала від 18.08.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Закарпатської області

Марчук О.П.

Ухвала від 10.07.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Фідря О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні