Ухвала
від 22.07.2021 по справі 635/2660/20
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/2660/20

Провадження № 1-кс/635/838/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2021 року селище Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області в складі:

слідчий суддя ОСОБА_1

секретар судового засіданні ОСОБА_2

заявник ОСОБА_3

представник заявника адвокат ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОКОРМ» в особі керівника ОСОБА_3 на постанову слідчого СВ ВП № 3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 від 10 травня 2021 року про відмову у визнанні потерпілим у кримінальному провадженні №12020220430000518 від 26 березня 2020 року,

УСТАНОВИВ:

до суду подана скарга керівника ТОВ «ЕКОКОРМ» ОСОБА_3 , вимоги за якою уточнені та просить визнати постанову від 10 травня 2021 року слідчого СВ ВП № 3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 про відмову у визнанні потерпілим невмотивованою та такою, що не відповідає вимогам кримінального процесуального закону, скасувати її, зобов`язати слідчого повторно розглянути клопотання про залучення ТОВ «ЕКОКОРМ» у якості потерпілого у кримінальному провадженні №12020220430000518 від 26.03.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення за ч.2 ст.194 КК України та зобов`язати слідчого визнати ТОВ «ЕКОКОРМ» потерпілою особою у даному кримінальному провадженні.

На обґрунтування скарги посилається на те, що в провадженні Харківського відділу поліції ГУНП перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за №12020220430000518 від 26.03.2020 року за заявою ТОВ «ЕКОКОРМ» про вчинення злочину від 25.11.2020 року. 12.03.2021 року керівником ТОВ «ЕКОКОРМ» було подане клопотання про залучення у якості потерпілого у даному кримінальному провадженні, оскільки ТОВ «ЕКОКОРМ» надані докази на підтвердження розміру заподіяної шкоди щодо знищеного товару та документи, що підтверджують витрати на відновлення будівлі. Постановою від 15.03.2021 року слідчим СВ ВП №3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 було відмовлено в задоволенні клопотання про визнання потерпілим. Ухвалою слідчого судді Харківського районного суду Харківської області від 13 квітня 2021 року постанову слідчого скасовано та зобов`язано слідчого повторно розглянути клопотання про залучення потерпілим ТОВ «ЕКОКОРМ». 06 травня 2021 року ухвала слідчого судді надійшла на виконання до СВ ВП № 3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області. 10 травня 2021 року слідчим винесена постанова про відмову у визнанні ТОВ «ЕКОКОРМ» потерпілим. Вказана постанова не відповідає вимогам ч. 5 ст. 55 КПК України, оскільки слідчим не зазначено підстави для відмови, тобто відсутнє належне мотивування прийнятого рішення, тому підлягає скасуванню.

В судовому засіданні заявник та представник заявника - адвокат ОСОБА_4 підтримали заявлені вимоги, просили їх задовольнити з підстав, вказаних у скарзі.

Слідчий будучи належним чином повідомленим про дату та час розгляду скарги у судове засідання не з`явився, у відповідності до ч.3 ст.306 КПК України це не є перешкодою для розгляду скарги.

Заслухавши доводи заявника та її представника, дослідивши матеріали скарги та матеріали кримінального провадження слідчий суддя приходить до наступного.

Слідчим СВ ВП №3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12020220430000518 від 26.03.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення за ч.2 ст.194 КК України.

За матеріалами кримінального провадження встановлено, що ухвалою слідчого судді Харківського районного суду Харківської області від 30.12.2020 року зобов`язано уповноважену особу Харківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області внести відомості до ЄРДР за заявою керівника ТОВ «ЕКОКОРМ» від 25.11.2020 року.

12.03.2021 року до Харківського ВП ГУНП в Харківській області надійшло клопотання керівника ТОВ «ЕКОКОРМ» про залучення ТОВ «ЕКОКОРМ» в якості потерпілого у кримінальному провадженні №12020220430000518 від 26.03.2020 року.

Постановою слідчого СВ ВП № 3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 від 15.03.2021 відмовлено у задоволенні поданого клопотання щодо визнання потерпілим, з тих підстав, що докази надані ТОВ «ЕКОКОРМ» не підтверджують розмір матеріальної шкоди, і для її підтвердження потрібно провести судово-економічну експертизу.

Ухвалою слідчого судді Харківського районного суду Харківської області від 13 квітня 2021 року постанову слідчого скасовано та зобов`язано слідчого повторно розглянути клопотання про залучення потерпілим ТОВ «ЕКОКОРМ».

06 травня 2021 року ухвала слідчого судді надійшла на виконання до СВ ВП № 3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області.

10 травня 2021 року постановою слідчого СВ ВП № 3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 ТОВ «ЕКОКОРМ» відмовлено у визнанні потерпілим.

Відповідно до ст. 2 КПК України визначено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим - особою, якій відмовлено у визнанні потерпілою.

Відповідно до ч. 2 ст. 55 КПК України, права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого. Потерпілому вручається пам`ятка про процесуальні права та обов`язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 5 ст. 55 КПК України, за наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій цієї статті, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді.

Разом з тим, у разі встановлення факту неможливості визнання потерпілим конкретної особи, виходячи з кримінально-правової характеристики кримінального правопорушення особа, яка приймає відповідне процесуальне рішення у будь-якому випадку має сформувати свої висновки у такий спосіб, що б вони кореспондували нормам ч. 5 ст. 55 КПК України, оскільки таке процесуальне рішення є кінцевим фактично для особи у кримінальному провадженні, відповідно має бути вмотивованим та зрозумілим, тобто відповідати критеріям законності, обґрунтованості і вмотивованості.

Як вбачається з постанови слідчого від 10 травня 2021 року, в обґрунтування прийнятого рішення про відмову у визнанні потерпілим слідчий посилається на те, що не встановлено підстав для визнання ТОВ «ЕКОКОРМ» потерпілим.

Враховуючи, що у постанові від 10 травня 2021 року про відмову у визнанні потерпілим ТОВ «ЕКОКОРМ» слідчий не вказав обставини за яких він дійшов висновку про відсутність таких підстав та не вказав чому він не приймає до уваги доводи ТОВ «ЕКОКОРМ», що викладені у заяві про визнання потерпілим, слідчий суддя вважає, що постанова слідчого підлягає скасуванню, як така, що не відповідає нормам кримінального процесуального закону.

Стосовно вимог про зобов`язання слідчого СВ ВП №3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області визнати ТОВ «ЕКОКОРМ» у вказаному кримінальному провадженні потерпілим слід відмовити, оскільки це є дискреційними (виключними) повноваженнями слідчого.

Відповідно до ч.5 ст.40 КПК України слідчий, здійснюючи свої повноваження відповідно до вимог цього Кодексу, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, що не мають на те законних повноважень, забороняється. Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, службові особи, інші фізичні особи зобов`язані виконувати законні вимоги та процесуальні рішення слідчого.

Згідно з положеннями глави 19 КПК України, усі питання, пов`язані із здійсненням кримінального провадження, вирішує слідчий в провадженні якого таке знаходиться та/або процесуальний прокурор.

Згідно з ч.3 ст.26 КПК України, слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Також чинним КПК України не передбачена можливість визнання або невизнання особи потерпілою у кримінальному провадженні слідчим суддею, так само як до повноважень слідчого судді не віднесено право зобов`язувати слідчого визнати особу потерпілою у кримінальному провадженні, в зв`язку з чим скарга ТОВ «ЕКОКОРМ» у цій частині задоволенню не підлягає, що не позбавляє останнього можливості, у випадку прийняття слідчим рішення про відмову у визнанні потерпілим, оскаржувати таке рішення, при цьому слідчий суддя також звертає увагу заявника на те, що нормами п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України не передбачено оскарження в судовому порядку недотримання процесуальних строків прийнятого слідчим рішення і провадження за вказаною вимогою, що була викладена у поданому заявником доповненні до скарги - не відкривалось.

За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування, у відповідності до ст. 307 КПК України, слідчим суддею постановляється ухвала про: 1) скасування рішення слідчого чи прокурора; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги.

Керуючись ст. ст. 55, 93,94,303, 305-307,309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОКОРМ» задовольнити частково.

Постанову слідчого СВ ВП №3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 від 10 травня 2021 року про відмову у визнанні потерпілим у кримінальному провадженні №12020220430000518 від 26 березня 2020 року скасувати.

Зобов`язати слідчого СВ ВП №3 Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 повторно розглянути клопотання ТОВ «ЕКОКОРМ» про залучення у якості потерпілого у кримінальному провадженні №12020220430000518 від 26 березня 2020 року.

В задоволенні іншої частини вимог скарги - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.07.2021
Оприлюднено01.02.2023
Номер документу98597679
СудочинствоКримінальне
Сутьвідмову у визнанні потерпілим у кримінальному провадженні №12020220430000518 від 26 березня 2020 року

Судовий реєстр по справі —635/2660/20

Ухвала від 24.09.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 22.07.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 01.04.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні