Ухвала
від 12.08.2021 по справі 204/625/20
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

12 серпня 2021 року

м. Київ

справа № 204/625/20

провадження № 61-12739ск21

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Червинської М. Є. (суддя-доповідач), Бурлакова С. Ю.,

Коротуна В. М.,

розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Манівео швидка фінансова допомога на рішення Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська від 19 жовтня 2020 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 30 червня 2021 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Манівео швидка фінансова допомога , Товариства з обмеженою відповідальністю Росвен Інвест Україна , третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю Кредитекспрес Юкрейн ЕЛ.ЕЛ.СІ про захист прав споживача і стягнення моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вищевказаним позовом, в якому просив визнати кредитний договір № 810804762 від 23 травня 2018 року, укладений між ТОВ Манівео швидка фінансова допомога та

ОСОБА_1 про надання кредиту в сумі 3 500,00 грн недійсним з моменту його укладення, тобто з 23 травня 2018 року та стягнути з ТОВ Манівео Швидка фінансова допомога , ТОВ Росвен Інвест Україна та ТОВ Кредитекспрес Юкрейн ЕЛ.ЕЛ.СІ солідарно моральну шкоду у розмірі 50 000,00 грн.

Рішенням Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 19 жовтня 2020 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково.

Стягнуто з ТОВ Манівео швидка фінансова допомога моральну шкоду у розмірі 10 000,00 грн.

Додатковим рішенням Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 19 жовтня 2020 року вирішено питання розподілу судових витрат.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 30 червня 2021 року апеляційну скаргу ТОВ Манівео Швидка фінансова допомога залишено без задоволення.

Рішення Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 19 жовтня 2020 року залишено без змін.

28 липня 2021 року ТОВ Манівео швидка фінансова допомога звернулося засобами поштового зв`язку до Верховного Суду із касаційною скаргою на рішення Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська від 19 жовтня 2020 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 30 червня 2021 року.

Відповідно до частини третьої статті 3 Цивільного процесуального кодексу України провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною першою статті 394 ЦПК України передбачено, що одержавши касаційну скаргу, оформлену відповідно до вимог статті 392 цього Кодексу, колегія суддів у складі трьох суддів вирішує питання про відкриття касаційного провадження (про відмову у відкритті касаційного провадження).

Вивчивши касаційну скаргу та додані до неї матеріали, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті касаційного провадження з огляду на таке.

Згідно зі статтею 129 Конституції України та статтями 2, 17 ЦПК України однією з основних засад цивільного судочинства є забезпечення апеляційного перегляду справи та у визначених законом випадках -

на касаційне оскарження судового рішення.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, яка є джерелом права (стаття 17 Закону України Про виконання рішень

та застосування практики Європейського суду з прав людини ), умови прийнятності касаційної скарги, відповідно до норм законодавства, можуть бути суворішими, ніж для звичайної заяви.

Зважаючи на особливий статус суду касаційної інстанції, як суду права, процесуальні процедури у суді касаційної інстанції можуть бути більш формальними, враховуючи те, що провадження здійснюється судом після розгляду справи судом першої інстанції, а потім судом апеляційної інстанції.

Згідно з пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК України не підлягають касаційному оскарженню судові рішення у малозначних справах

та у справах з ціною позову, що не перевищує двохсот п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, зазначених

у цій же статті ЦПК України.

Відповідно до пункту 1 частини шостої статті 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами визнаються справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб вираховується станом

на 01 січня календарного року, в якому подається скарга (частина дев`ята статті 19 ЦПК України).

Предметом спору у цій справі є вимоги немайнового (визнання кредитного договору недійсним) та майнового характеру (стягнення моральної шкоди ).

Ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку (пункт 1 частини першої статті 176 ЦПК України).

Ціна позову в цій справі у частині вимог майнового характеру становить 50 000,00 грн , тобто суму, яка станом на 01 січня 2021 року не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2 270,00 грн х 100 = 227 000,00 грн).

Відповідно до пункту 2 частини шостої статті 19 ЦПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише

за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову

в яких перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму

для працездатних осіб.

Згідно частини четвертої статті 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах: 1) що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя;

2) щодо спадкування; 3) щодо приватизації державного житлового фонду;

4) щодо визнання необґрунтованими активів та їх витребування відповідно до глави 12 цього розділу; 5) в яких ціна позову перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 6) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 1-5 цієї частини.

Справа № 204/625/20 в частині позовних вимог немайнового характеру є незначної складності та не належить до виключень, передбачених пунктом 2 частини шостої статті 19 ЦПК України.

Зазначена справа є малозначною відповідно до вищенаведених приписів ЦПК України.

Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 389 ЦПК України не підлягають касаційному оскарженню: судові рішення у малозначних справах, крім випадків, якщо: а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики; б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи;

в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу; г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

Касаційна скарга заявника та додані до неї матеріали не містять випадків, передбачених пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК України, за наявності яких судові рішення у малозначній справі підлягають касаційному оскарженню.

Верховним Судом досліджено та взято до уваги: ціну позову, предмет позову, складність справи, а також значення справи для сторін і суспільства й також не встановлено випадків, передбачених пунктом 2 частини третьої статті 389 ЦПК України.

Малозначна справа є такою в силу своїх властивостей, тому незалежно від того, чи визнавав її такою суд першої чи апеляційної інстанції, ураховуючи, що частина шоста статті 19 ЦПК України належить до Загальних положень цього Кодексу, які поширюються й на касаційне провадження, Верховний Суд визнає за можливе, користуючись власними повноваженнями, визнати цю справу малозначною.

Відповідно до вимог пункту 1 частини другої статті 394 ЦПК України суд відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

З урахуванням наведеного, оскільки ТОВ Манівео швидка фінансова допомога подало касаційну скаргу на судові рішення, які не підлягають касаційному оскарженню, колегія суддів дійшла висновку про відмову у відкритті касаційного провадження.

Керуючись статтею 129 Конституції України, статтею 19, пунктом 2 частини третьої статті 389, частиною першою, пунктом 1 частини другої статті 394 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Манівео швидка фінансова допомога на рішення Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська від 19 жовтня 2020 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 30 червня 2021 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Манівео швидка фінансова допомога , Товариства з обмеженою відповідальністю Росвен Інвест Україна , третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю Кредитекспрес Юкрейн ЕЛ.ЕЛ.СІ про захист прав споживача і стягнення моральної шкоди .

Копію ухвали та додані до скарги матеріали направити заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:М. Є. Червинська С. Ю. Бурлаков В. М. Коротун

Дата ухвалення рішення12.08.2021
Оприлюднено17.08.2021
Номер документу99009765
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача і стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —204/625/20

Ухвала від 12.08.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Червинська Марина Євгенівна

Постанова від 30.06.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Куценко Т. Р.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Куценко Т. Р.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Куценко Т. Р.

Рішення від 24.02.2021

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Куценко Т. Р.

Рішення від 19.10.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Самсонова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні