Ухвала
від 07.09.2021 по справі 448/860/21
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 448/860/21

Провадження № 2-о/448/21/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.09.2021 року м.Мостиська

Мостиський районний суд Львівської області в складі:

головуючої судді - Гіряк С.І.,

та присяжних: Куцериб В.В., Сціри І.В .,

за участю секретаря судового засідання - Рушеляк Г.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Мостиська цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Шегинівської сільської ради Львівської області про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки ,

учасники справи:

заявник - ОСОБА_1 ,

представник заявника - ОСОБА_2 ,

представник заінтересованої особи - ОСОБА_3

встановив:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про визнання фізичної особи - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановлення йому опіки. В обгрунтування заяви, покликається на те, що ОСОБА_4 є особою з інвалідністю другої групи внаслідок психічного захворювання, а тому не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

В судовому засіданні представник заявника заявив клопотання, в якому просить призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_4 , для встановлення: чи хворіє такий на психічну хворобу та, чи може усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними.

Заявник в судовому засіданні підтримав заявлене клопотання.

Представник заінтересованої особи в судовому засіданні не заперечила проти задоволення клопотання та призначення судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до вимог ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.21 Закону України Про психіатричну допомогу судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Згідно ст.7 Закону України Про судову експертизу виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п.4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972р. №3 Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним , судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Проаналізувавши матеріали справи, суд приходить до висновку, що оскільки в матеріалах справи є достатньо даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_4 , і для з`ясування його психічного стану необхідні спеціальні знання в галузі психіатрії, у справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Беручи до уваги, що для проведення зазначеної експертизи потрібен значний проміжок часу, на час проведення такої провадження у справі відповідно до ст.252 ЦПК України слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 252, 253, 293, 294, 298 ЦПК України, суд

постановив:

Клопотання представника заявника ОСОБА_2 - задовольнити.

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Шегинівської сільської ради Львівської області про визнання фізичної особи ОСОБА_4 недієздатною та встановлення опіки - судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити такі питання:

1) Чи страждає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 , на психічне захворювання?

2) Чи є захворювання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним і стійким?

3) Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Комунального закладу Львівської обласної ради Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня (вул. Кульпарківська, 95, м.Львів, 79021), попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи 448/860/21 (провадження №2-о/448/21/21).

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 з`явитись у визначений експертом день та час разом з ОСОБА_4 для проведення експертного дослідження.

Роз`яснити заявнику положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі: - у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції, однак з врахуванням п. 15.5 розділу ХIII "Перехідні положення" ЦПК України, тобто до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до Львівського апеляційного суду через Мостиський районний суд Львівської області.

Ухвала суду виготовлена в нарадчій кімнаті, підписана та проголошена 07.09.2021 року.

Суддя С.І. Гіряк

Присяжні В.В. Куцериб

І.В. Сціра

Дата ухвалення рішення07.09.2021
Оприлюднено09.09.2021
Номер документу99467801
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки , учасники справи: заявник - ОСОБА_1 , представник заявника - ОСОБА_2 , представник заінтересованої особи - ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —448/860/21

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Рішення від 05.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Рішення від 05.04.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Гіряк С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні