Ухвала
від 16.09.2021 по справі 910/2475/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

16 вересня 2021 року

м. Київ

Справа № 910/2475/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Колос І.Б. - (головуючий), Булгакової І.В., Малашенкової Т.М.,

розглянувши матеріали касаційної скарги комунального некомерційного підприємства "Київська міська клінічна лікарня № 3" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 19.07.2021

у справі № 910/2475/21

за позовом комунального некомерційного підприємства "Київська міська клінічна лікарня № 3" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

до товариства з обмеженою відповідальністю "Укрбудінжинірінг"

про стягнення 25 777,76 грн,

ВСТАНОВИВ:

Комунальне некомерційне підприємство "Київська міська клінічна лікарня №3" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - Лікарня) 10.08.2021 (відповідно до відмітки на поштовому конверті) звернулася безпосередньо до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 19.07.2021 у справі № 910/2475/21, справу направити до апеляційного господарського суду для продовження розгляду на стадію вирішення питання щодо відкриття апеляційного провадження.

Перевіривши матеріали касаційної скарги, Касаційний господарський суд дійшов висновку про залишення її без руху, з огляду на таке.

Статтею 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачені вимоги до форми і змісту касаційної скарги.

Відповідно до пункту 7 частини другої, пункту 1 частини четвертої статті 290 ГПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено дату отримання копії судового рішення суду апеляційної інстанції, що оскаржується; до касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, за наявності.

Відповідно до статті 288 ГПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення. Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині четвертій статті 293 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Таким чином, вирішення Судом питання щодо поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження за змістом статей 119 та 288 ГПК України можливе за наявності обґрунтованого клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, доводи якого підтверджено відповідними доказами.

Ухвала Північного апеляційного господарського суду про відмову у відкритті апеляційного провадження постановлена 19.07.2021, отже строк на її оскарження закінчився 09.08.2021 з урахуванням частини четвертої статті 116 ГПК України.

Із касаційною скаргою Лікарня звернулася до Касаційного господарського суду 10.08.2021, тобто із пропуском зазначеного процесуального строку.

У касаційній скарзі викладено клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження, в якому Лікарня зазначає про те, що повний текст оскаржуваної ухвали скаржником було отримано поштовим відправленням 23.07.2021, тому останнім днем для подання апеляційної скарги є 12.08.2021. Проте Лікарня, порушуючи питання про поновлення строку на касаційне оскарження, не додала доказів, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваної ухвали суду апеляційної інстанції.

З доданих до касаційної скарги матеріалів убачається, що скаржником додано копію ухвали Північного апеляційного господарського суду від 19.07.2021 у справі № 910/2475/21 із зазначенням на першому аркуші вхідного номера та дати її отримання скаржником 23.07.2021, проте вхідний номер та дата проставлена скаржником не може вважатися доказом отримання оскаржуваної ухвали саме в цей день, оскільки проставляються самим скаржником. Інших підстав та належних доказів, що могли б свідчити про поважність причин пропуску строку на касаційне оскарження ухвали, скаржником до Суду не надано.

Частиною третьою статті 292 ГПК України визначено, що касаційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 288 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.

З урахуванням зазначеного, для усунення недоліків касаційної скарги скаржнику необхідно надати до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду належні докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваної ухвали суду апеляційної інстанції (належним чином засвідчені копії поштового конверту та/або рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, тощо) або навести інші підстави для поновлення строку.

Враховуючи викладене, касаційна скарга скаржника визнається поданою без додержання відповідних вимог процесуального законодавства і підлягає залишенню без руху на підставі частини третьої статті 292 ГПК України.

Суд також вважає за необхідне звернути увагу Лікарні на те, що неусунення названих недоліків протягом установленого строку матиме наслідком відмову у відкритті касаційного провадження відповідно до пункту 4 частини першої статті 293 ГПК України.

Керуючись статтями 174, 234, 288, 292 ГПК України, Касаційний господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Касаційну скаргу комунального некомерційного підприємства "Київська міська клінічна лікарня № 3" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на ухвалу Північного апеляційного господарського суду від 19.07.2021 у справі № 910/2475/21 залишити без руху.

2. Надати комунальному некомерційному підприємству "Київська міська клінічна лікарня № 3" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) строк для усунення недоліків касаційної скарги тривалістю 10 днів з дня вручення копії цієї ухвали. Документи про усунення недоліків надсилати за адресою: 01016, м. Київ, вул. О. Копиленка, 6.

3. Роз`яснити комунальному некомерційному підприємству "Київська міська клінічна лікарня № 3" виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), що у разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали буде відмовлено у відкритті касаційного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Суддя І. Колос

Суддя І. Булгакова

Суддя Т. Малашенкова

Дата ухвалення рішення16.09.2021
Оприлюднено17.09.2021
Номер документу99647866
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 25 777,76 грн

Судовий реєстр по справі —910/2475/21

Постанова від 18.11.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 16.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 05.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 14.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 11.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 22.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні