Ухвала
від 17.09.2021 по справі 210/6793/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/6793/20

Провадження № 1-кс/210/2069/21

"17" вересня 2021 р. слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувшиу відкритомусудовому засіданнів залісуду клопотання прокурора групипрокурорів укримінальному провадженні прокурораЦентральної окружноїпрокуратури містаДніпра ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020040630000743 від 24.03.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

17вересня 2021року прокурор групипрокурорів укримінальному провадженні прокурорЦентральної окружноїпрокуратури містаДніпра ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженню № 12020040630000743від 24.03.2020,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.191КК України до трьох місяців. Клопотання про продовження строку досудового розслідування надійшло до суду кур`єром «Нова пошта» 17.09.2021р., що підтверджується конвертом з відповідною відміткою, який знаходиться в матеріалах справи.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що в провадженні СВ відділення поліції № 2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12020040630000743 від 24.03.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Прокурор зазначає, що в ході досудового розслідування встановлено, що посадовими особами Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ 40605232, далі Департамент) розроблено злочинну схему по присвоєнню бюджетних коштів в особливо великих розмірах із залученням посадових осіб ТОВ «Пентагон-ЮА» (ЄДРПОУ 42098640) та інших суб`єктів господарювання, під час здійснення поточного ремонту люків у м. Дніпро.

Так, аналізом оголошених Департаментом публічних закупівель встановлено, що останнім протягом січня-лютого 2020 року двічі оголошено про проведення відкритих торгів із закупівлі послуг з «Поточного ремонту люків оглядових колодязів і камер підземних інженерних міських комунікацій» (UA-2020-01-17-003020-c; UA-2020-02-18-001167-a).

З метою реалізації попередньо розробленого плану із присвоєння бюджетних коштів, а також забезпечення перемоги учасника ТОВ «Петнагон-ЮА» у конкурсній процедурі, Департаментом у документації умисно встановлено ряд дискримінаційних умов, що в свою чергу призвело до унеможливлення забезпечення конкуренції та участі у зазначених процедурах інших суб`єктів господарювання.

На підставі цього, Департаментом зазначені дві процедури закупівлі, з урахуванням вимог п. 4 ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі» були відмінені через відсутність достатньої кількості учасників.

У подальшому, на виконання попередньо розробленого плану, у березні 2020 року Департаментом проведено переговорну процедуру із закупівлі послуг з «Поточного ремонту люків оглядових колодязів і камер підземних інженерних міських комунікацій».

Під час застосування переговорної процедури, єдиним учасником якої був ТОВ «Пентагон-ЮА», департаментом 30.03.2020 з останнім укладено договір про надання послуг № 30/03-5 із ціною 79902101, 18 гривень.

Так в ході виконання доручення співробітниками УСБУ в Дніпропетровській області встановлено, що генеральний підрядник ТОВ «Пентагон-ЮА» (юридична адреса: м. Дніпро, пр. Пушкіна, буд. 75-А, та м. Дніпро, вул. Героїв Крут (Фурманова), буд. 17) закуповує люки за завищеними у 2,5 рази цінами у підприємств - «прокладок» ТОВ «Респект полімер» (ЄДРПОУ 39802188, юридична адреса: м. Дніпро, ж/м Тополя-1, буд. 15, корп. 5, кв. 28) та ТОВ «Прайм полімер» (ЄДРПОУ 40279368, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Дніпросталівська, буд. 2), у яких відсутні виробничі потужності та відсутні офіційно працевлаштовані працівники, що в свою чергу свідчить про ознаки фіктивності зазначеної організації, директором яких є ОСОБА_4 , які за податковою звітністю, є кінцевими виробниками вказаних металургійних виробів.

Крім того встановлено, що ТОВ «Пентагон-ЮА» здійснює придбання у вищевказаних підприємствах люки типу «Люк каналізаційний важкий (с 250)» та люк типу «ТМЩ 400» вартість яких завищена більше ніж в 2,5 рази (ринкова вартість яких становить 2900 грн. та 3400 грн. відповідно, а за документацією кожен люк вказаного типу коштує 7200 грн. та 7400 грн.)

Згідно з аналізу податкової звітності, що сировину для виробництва люків, вказані підприємства закуповують у ТОВ «ЛОТОС» (ЄДРПОУ 24241659, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Вітчизняна, буд. 24-Б) і ТОВ «Дніпропетровська Енерго - Механічна Компанія» (ЄДРПОУ 356100055, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Богдана Хмельницького, буд. 16).

Поряд з тим, встановлено, що дані операції між вищевказаними контрагентами носять безтоварний характер та відображені виключно «на папері».

Так в ході проведення негласних слідчих (рохшукових) дій встановлено, що бухгалтерський облік TOB «Респект полімер» та TOB «Прайм полімер», здійснює ОСОБА_5 (зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), робоче місце останнього знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Фактичним керівником ТОВ «ЛОТОС» та ТОВ «Дніпропетровська Енерго-Механічна Компанія» є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ур. м. Дніпропетровськ, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ), яка здійснює діяльність від імені зазначених підприємств.

В подальшому, після перерахування коштів ТОВ «Респект полімер» та ТОВ «Прайм полімер» на рахунки зазначених підконтрольних ОСОБА_6 ТОВ «ЛОТОС» та ТОВ «Дніпропетровська Енерго-Механічна Компанія» остання, за допомогою конвертаційного центру «обготівковує» грошові кошти та передає їх ОСОБА_5 .

Додатково з`ясовано, що реальним постачальником та виробником вказаних люків є ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , ур. м. Дніпро, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 ), який отримує готівкові кошти від ОСОБА_5 та за них безпосередньо закуповує чавунні заготовки у ТОВ НВП «Про-Світ» (ЄДРПОУ 41227771, юридична адреса: м. Дніпро, просп. Б. Хмельницького, буд. 153-К, фактичне місце розташування офісу: м. Дніпро, вул. Тітова, буд. 36, 4 поверх, к. 14 та 15).

Також, з`ясовано, що керівництво підрядної організації та ОСОБА_7 , за домовленістю з посадовими особами департаменту благоустрою та інфраструктури ДМР, старі люки оглядових колодязів міських комунікацій, що демонтуюються в процесі робіт, нелегально доставляються до ливарних виробничих потужностях ТОВ НВП «Про-Світ» за адресою: м. Дніпро, вул. Молодогвардійська, буд. 2, та переплавляються на чавунні заготовки люків типу «Т» С250 та ТМІІІ (Д400), що використовуються під час виконання умов зазначених тендерних закупівель.

В подальшому ОСОБА_7 доставляє чавунні заготовки люків на промислову базу, яка розташована за адресою: АДРЕСА_5 , де оснащає їх шумоізоляційними комплектуючими та заповнює технологічні пустоти бетонною сумішшю .

Після всіх виробничих процесів, готова продукція постачається на промислову базу ТОВ «Пентагон-ЮА», що розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Заводська, буд. 84.

Крім того в ході досудового розслідування було встановлено, що відповідно до кошторисної документацій, на експлуатацію будівельних машин і механізмів становить 11 млн. 503 тис грн., в то же час вартість техніки що використовується становить 2, 7 млн. грн., що більше ніж у 4 рази перевищує вартість будівельних автомобілів та механізмів. Також встановлено, що для здійснення вказаних робіт ТОВ «Пентагон-ЮА» використовується автомобіль марки «МАН» на базі (TGM 18.90) д.н.з. НОМЕР_1 , який орендує за завищеними цінами у колишнього директора вищевказаного підприємства ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Пентагон-ЮА».

Так, в ході досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) дії:

-проведено ряд обшуків за місцем знаходження ТОВ «Пентагон-ЮА» та його основних контрагентів, за результатами яких вилучено речі та документи, які мають значення для кримінального провадження;

-проведено огляд вилучено майна;

-отримано ухвали слідчого судді про накладення арешту на вилучене в ході проведення обшуків майно;

-долучено до матеріалів кримінального провадження документи, щодо проведення Департаментом благоустрою та інфраструктури ДМР процедури закупівлі послуг з «Поточного ремонту люків оглядових колодязів і камер підземних інженерних міських комунікацій»;

-проведено ряд негласних слідчих (розшукових) дій, за результатами яких розсекречені протоколи долучено до матеріалів кримінального провадження;

-долучено до матеріалів провадження рішення виконкому міської ради щодо передачу люків м. Дніпра на баланс;

-здійснено виїмку тендерної та первинної виконавчої документації, яка перебувала у володіння Департаменту благоустрою та інфраструктури ДМР;

-допитано в якості свідків працівників ТОВ «Пентагон ЮА» та його контрагентів щодо надання останнім послуг з поточного ремонту люків;

-надано доручення оперативному підрозділу на встановлення та допит в якості свідків працівників Департаменту благоустрою та інфраструктури ДМР з приводу відомих їм обставин проведення закупівлі.

-

Прокурор зазначає, що строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні спливає 24.09.2021, разом з тим, слідство потребує додаткового часу та проведення наступних слідчих (розшукових) та процесуальних дій. Так, в ході досудового розслідування потребує вивчення питання щодо законності проведення Департаментом благоустрою та інфраструктури ДМР процедури закупівлі послуг з «Поточного ремонту люків оглядових колодязів і камер підземних інженерних міських комунікацій» а також фактичного виконання ТОВ «Пентагон ЮА» таких послуг. У зв`язку із цим виникає необхідність у допиті в якості свідків працівників такого департаменту, які відповідають за проведення публічних закупівель. Також, в ході досудового розслідування потребує ретельного вивчення питання подальшої долі демонтованих люків, а саме передачу їх на баланс міської ради та їх утилізація або перероблення. Для цього, необхідно провести виїмку зазначеної документації у Департаменті благоустрою та інфраструктури ДМР. Окрім того, ретельного вивчення потребує питання якості надання ТОВ«Пентагон ЮА» послуг з «Поточного ремонту люків оглядових колодязів і камер підземних інженерних міських комунікацій». З цією метою необхідно відібрати зразки люків, які розміщено останнім відповідно до умов договору та призначити відповідну експертизу щодо їх відповідності нормам та стандартам, а також тендерній документації.

Зазначені вище питання можливо дослідити виключно за рахунок проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій, отримання висновків експертів.

Закінчити досудове розслідування без проведення запланованих слідчих (розшукових) дій не можливо, оскільки це може негативно вплинути на всебічне, повне і неупереджене дослідження всіх обставин події.

Прокурор у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Перевіривши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Судовим розглядом встановлено, що слідчимпроведено ряд слідчих та розшукових заходів, спрямованих на встановлення всіх обставин скоєння вище зазначеного злочину.

Судовим розглядом встановлено, що провадженні СВ відділення поліції № 2 Криворізького районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12020040630000743 від 24.03.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

За результатами досудового розслідування, було проведено ряд слідчих, розшукових, процесуальних заходів спрямованих на встановлення всіх обставин скоєння вище зазначеного злочину, але завдання кримінального провадження у строки надані законом не виконані та встановити особу,яка причетнадо вчиненнязлочину не представилось можливим.

Прокурором, вмотивовано, що на даний час з метою завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні необхідно провести слідчі (розшукові) дії, які було неможливо провести через брак часу.

А тому, для проведення та завершення процесуальних дій у вказаному провадженні необхідний додатковий строк три місяці.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Крім того, кваліфікація кримінального правопорушення за ч. 5 ст.191 КК України у кримінальному провадженні № 12020040630000743 відноситься до тяжкого злочину.

Згідно з ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч. 4 ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

В поданому клопотанні прокурором доведено, що незважаючи на те, що досудовим розслідуванням у даному кримінальному провадженні достатніх доказів для повідомлення особі про підозру у достатній мірі не отримано, прийняти кінцеве процесуальне рішення у зв`язку із закінчення терміну досудового розслідування у строк до 24.09.2021 року, не надається можливим, тому виникла, необхідність у подовжені терміну досудового розслідування для можливості проведення необхідних слідчих (розшукових) дій.

Проведення слідчих (розшукових) дії у даному кримінальному провадженні, має значення для судового розгляду та прийняття кінцевого рішення в межах діючого законодавства, тому слідчий суддя приходить до висновку про необхідність продовження строку досудового розслідування до 3 (трьох) місяців, у зв`язку з чим клопотання прокурора є законним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора групипрокурорів укримінальному провадженні прокурораЦентральної окружноїпрокуратури містаДніпра ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12020040630000743 від 24.03.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України задовольнити.

Продовжити строкдосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні №12020040630000743 від 24.03.2020р. до 3 (трьох) місяців, тобто до 24.12.2021 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2021
Оприлюднено01.02.2023

Судовий реєстр по справі —210/6793/20

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 17.09.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 02.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 01.03.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 02.02.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 19.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні