Півтора року живе пересічний фоп у сфері кафе та ресторанів в Україні

Українці ходять у кафе рідше, але залишають там більше грошей

12 листопада 2025

Джерело: Опендатабот

Понад 13,3 тисячі нових фопів, що працюють у сфері громадського харчування, відкрилось в Україні цьогоріч за даними Єдиного державного реєстру. Водночас понад 10,6 тисячі фопів припинили свою діяльність. Цьогоріч приріст нових кафе та ресторанів скоротився більш ніж вдвічі. Половина кафе та ресторанів, що закрились цьогоріч, проіснували менше ніж півтора року.

13 373 нових фопів, що працюють у сфері громадського харчування, відкрилось в Україні цьогоріч. Це на 5% менше, ніж за аналогічний період торік. Найактивнішим був вересень — тоді відкрилося 1 699 нових закладів.

Водночас за той самий період свою роботу припинили 10 645 фопів у сфері кафе та ресторанів. Загалом цьогоріч приріст нових підприємців склав +2 728 заклади. До порівняння, торік приріст склав 6 004 нових справ.

Динаміка фопів у HoReCa
МісяцьСічень 2024ЛютийБерезеньКвітеньТравеньЧервеньЛипеньСерпеньВересеньЖовтеньЛистопадГруденьСічень 2025ЛютийБерезеньКвітеньТравеньЧервеньЛипеньСерпеньВересеньЖовтень
Відкриття1 0401 0211 2001 5641 3961 2741 5041 6181 8031 6481 1723981 0788841 2081 2791 3581 3911 5371 4791 6991 460
Закриття8187246736577657449337539401 0578225692 1621 0469098757698439548301 1671 090

Найбільше нових фопів у HoReCa цьогоріч відкрили в Києві (1 693), на Дніпропетровщині (1 323), Львівщині (1 136), Одещині (1 113) та Київщині (1 054).

Ресторанний бізнес в Україні — це наразі, переважно, жіноча справа: 66% нових фопів зареєстрували жінки. У деяких областях цей показник перевищує 70% — зокрема, у Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській. У жодному регіоні чоловіки не переважають за кількістю нових відкриттів.

Чверть закритих цьогоріч фопів пропрацювала менш ніж пів року. Загалом медіана життя малого та середнього бізнесу у HoReCa — 17 місяців. Найстаріший ресторанний фоп, який припинив діяльність цьогоріч, працював ще з 1992-го.

Попри зменшення приросту нових закладів, за даними українського сервісу Poster виторг закладів громадського харчування зріс на 6%, але назвати це значним успіхом не можна. Відвідуваність зменшилася на 9%, тож зростання відбувається радше завдяки подорожчанню, ніж збільшенню клієнтів. Середній чек в закладах від початку року виріс на 11%.

«Зростання виторгу на 6% — це не реальний заробіток, а наздоганяння інфляції. Середній чек виріс через подорожчання продуктів та операційних витрат на оренду та фонд оплати праці. Проблеми галузі посилює відтік працівників після законодавчих змін щодо віку 18-22 років і зменшення купівельної спроможності населення.

Попри виклики, наразі в Poster ми не бачимо масового відтоку клієнтів — кількість діючих закладів та тих, що готуються до відкриття, залишається в межах середніх значень. Зимові місяці завжди є стрес-тестом для галузі — не всі проходять його успішно, але навесні відкриваються нові заклади і ринок оновлюється»,

— коментує Родіон Єрошек, CEO та співзасновник української компанії з автоматизації закладів Poster

За даними Poster, відвідуваність цьогоріч просіла по всій Україні. На прикладі топ-5 великих міст це виглядає так:

  • Львів — -8%
  • Одеса — -6%
  • Київ — -13%
  • Дніпро — -11%
  • Харків — -7%
Динаміка HoReCa
МісяцьСічень 2025ЛютийБерезеньКвітеньТравеньЧервеньЛипеньСерпеньВересеньЖовтень
Виторг16,33,46,32,310,54,145,62,93,2
Відвідуваність0,2-13,3-6,7-12,6-6,8-8,7-10,7-10-10,4-10,2

Джерело: Опендатабот

Отримуйте аналітику від Опендатабот в Телеграм-каналі

TelegramКанал Опендатабот