Ухвала
від 22.11.2021 по справі 683/1807/21
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/1807/21

1-кп/683/241/2021

УХВАЛА

22 листопада 2021 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді ОСОБА_1

з участю: секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Старокостянтинів клопотання представника потерпілого військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_4 про звільнення обвинуваченої ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст.47 КК України у зв`язку із передачею на поруки у кримінальному провадженні №42021241310000016, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 червня 2021 року про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Городок Хмельницької області, громадянку України, з середньою освітою, працюючою медичною сестрою у військовій частині НОМЕР_1 , одруженої, зареєстрованої та проживаючої по АДРЕСА_1 , раніше не судимої

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України,

в с т а н о в и в:

В провадженні Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області перебуває кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 за ч.1 ст.366 КК України.

Згідно обвинувального акта Школьник ставиться в вину те, що вона будучи працівником Збройних Сил України, перебуваючи на посаді медичної сестри терапевтичного відділення (з палатами для неврологічних хворих) 1445 Військового госпіталю (на 100 ліжок) Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону (на 475 ліжок) військової частини НОМЕР_1 , будучи службовою особою, яка в силу своєї посади наділена організаційно-розпорядчими обов`язками, якій безпосередньо підпорядковується молодший медичний персонал у військовій частині НОМЕР_1 , достовірно знаючи про відсутність хворого ОСОБА_6 на території військової частини НОМЕР_1 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, діючи умисно на внесення до офіційного документу «Листка лікарських призначень медичної картки стаціонарного хворого №2112/635 від 08.10.2019» (форма №003-4/о, затверджена наказом МОЗ України 28.07.1999 №184) завідомо неправдивих відомостей 20 жовтня 2019 року, перебуваючи на своєму посту чергової медичної сестри терапевтичного відділення (з палатами для неврологічних хворих), що розташований по вул. Героїв Крут,8 у м. Старокостянтинів Хмельницької області, внесла у графу «Виконання» за «Дату» 20.10.2019 листка лікарських призначень, навпроти «Лікар Сестра» свій особистий підпис, внесла завідомо неправдиві відомості до офіційного документу щодо особистого отримання ОСОБА_6 медикаментів «Вазопро» р-н д/ін..100 мг/мл 5 мл, загальною вартістю 70 грн. 62 коп., та «L-лізин» есцинат р-н д/ін.. 5 мл, загальною вартістю 54 грн. 99 коп., а всього на загальну суму 125 грн. 61 коп., чим вчинила службове підроблення.

Тобто, ОСОБА_5 обвинувачується у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, а саме у службовому підробленні внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

В судовому засіданні представник потерпілого військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_4 заявила клопотання про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України з передачею на поруки колективу військової частини НОМЕР_1 .

В обґрунтування клопотання вказує, що трудовим колективом військової частини НОМЕР_1 було на зборах трудового колективу прийнято рішення про взяття на поруки ОСОБА_5 та внесення клопотання до суду про її звільнення від кримінальної відповідальності. Зазначає, що ОСОБА_5 вперше вчинила злочин, який є нетяжким, щиро покаялась, є членом колективу військової частини НОМЕР_1 , а тому відповідно до ст. 47 КК України може бути звільнена судом від кримінальної відповідальності з передачею на поруки колективу військової частини НОМЕР_1 .

Обвинувачена ОСОБА_5 клопотання підтримала та просить звільнити її від кримінальної відповідальності з передачею на поруки.

Прокурор ОСОБА_3 також просить звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності на підставі ст.47 КК України.

Заслухавши думку учасників провадження, дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження, суд вважає, що у задоволенні клопотання слід відмовити з наступних підстав.

Частиною першою ст.285 КПК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Статтею ст.47 КК України передбачено, що особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, та щиро покаялася, може бути звільнено від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням за умови, що вона протягом року з дня передачі її на поруки виправдає довіру колективу, не ухилятиметься від заходів виховного характеру та не порушуватиме громадського порядку.

За наявності зазначеної вище передумови та підстави, а також належно оформленого клопотання колективу суд може, але не зобов`язаний звільнити особу від кримінальної відповідальності з передачею її на поруки колективу.

Отже, звільнення від кримінальної відповідальності за ст.47 КК України є факультативним (необов`язковим) для суду. Разом з тим, відмова суду у задоволенні клопотання колективу повинна бути мотивована.

Відповідно роз`яснень, даних у п.1 та п.2 постанови Пленуму Верховного Суду України № 12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» від 23 грудня 2005 року, звільнення від кримінальної відповідальності - це відмова держави від застосування щодо особи,

котра вчинила злочин, установлених законом обмежень певних прав і

свобод шляхом закриття кримінальної справи, яке здійснює суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, у порядку, встановленому Кримінально-процесуальним кодексом України.

Закриття кримінальної справи зі звільненням від кримінальної відповідальності можливе лише в разі вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого КК України, та за наявності визначених у законі правових підстав.

При вирішенні питання про звільнення особи від кримінальної

відповідальності суд повинен переконатися, що діяння, яке поставлено особі за провину, дійсно мало місце, що воно містить склад злочину і особа винна в його вчиненні, а також що умови та підстави її звільнення від кримінальної відповідальності передбачені КК України. Тільки після цього можна постановити (ухвалити) у визначеному КПК України порядку відповідне судове рішення.

Таких обставин на даній стадії судового розгляду судом не встановлено.

Враховуючи вищевикладене та беручи до уваги, що звільнення від кримінальної відповідальності на підставі ст.47 КК України є правом суду, а не його обов`язком, на даній стадії судового розгляду суд не вбачає підстав для звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності на підставі ст. 47 КК України.

Керуючись ст.47 КК України, ст.ст.285-288 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання представника потерпілого військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_4 про звільнення обвинуваченої ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.366 КК України на підставі ст.47 КК України з передачею на поруки трудовому колективу військової частини НОМЕР_1 відмовити.

Ухвала оскарження не підлягає.

Суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.11.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу101233229
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службове підроблення

Судовий реєстр по справі —683/1807/21

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Маринич В`ячеслав Карпович

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 28.12.2022

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Хмельницький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Вирок від 07.11.2022

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 03.11.2022

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 27.01.2022

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Сагайдак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні