Ухвала
від 02.12.2021 по справі 368/845/18
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/845/18

2/368/21/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" грудня 2021 р. м. Кагарлик Київської області

Кагарлицький районний суд Київської області в складі:

Головуючий - суддя Закаблук О.В.

При секретарі - Балацька В.В.

За участі:

Прокурор - Курінний С.О.

Представник відповідача - авдокат Галкін С.А.

- розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом заступника керівника Кагарлицької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі територіальної громадяни с. Мирівка Кагарлицького району Київської області до ОСОБА_1 , Мирівської сільської ради, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про визнання недійсним рішення та витребування земельних ділянок , суд, -

В С Т А Н О В И В :

В судовому засіданні, яке відбулося 02.12.2021 року, представник відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , - адвокат Галкін С.А. заявив клопотання про залучення до участі в справі правонаступника, про що подав письмове клопотання наступного змісту:

- У провадженні Кагарлицького районного суду Київської області суддею Закаблук О.В., здійснюється провадження у справі № 368/845/18 за позовом заступника керівника Кагарлицької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі територіальної громади с. Мирівка, Кагарлицького в особі Мирівської сільської ради до ОСОБА_1 , Мирівської сільської ради, ОСОБА_4 , ОСОБА_3 про визнання недійсним рішення та витребування земельних ділянок.

Відповідно до п. 3 ст. 43 Цивільного процесуального кодексу України (надалі - ЦПК України ) учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до даних в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) станом на 02 грудня 2021 року Мирівська сільська рада перебуває в стані припинення, натомість юридично як юридична особа такий орган існує.

Згідно з ч. 3 та 4 ст 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Наразі територія Мирівської громади увійшла до меж Кагарлицької територіальної громади, а отже рішення суду може прямо вплинути на права та інтереси Кагарлицької міської ради як правонаступника Мирівської сільської ради.

На підставі ст. 51 Цивільного процесуального кодексу України ініціювання питання заміни неналежного відповідача покладається на Позивача.

Тому, на підставі вищевикладеного та керуючись ст. 55 Цивільного процесуального кодексу України. - представник відповідача просить суд винести судове рішення у виді ухвали, згідно якої:

1. Розглянути питання можливості зміни сторони у справі, процесуальне правонаступництво, з Мирівської сільської ради на Кагарлицьку міську раду Київської області, Код ЄДРПОУ: 04054613, Адреса: вулиця Героїв Небесної Сотні, 1, Кагарлик, Київська обл., 09200

та у зв`язку з цим на наявності правових підстав участі в справі № 368/352/18 Кагарлицької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі територіальної громади с. Мирівка, Кагарлицького в особі Мирівської сільської ради.

В судовому засіданні, яке відбулося 02.12.2021 року, прокурор Обухівської окружної прокуратури Київської області Курінний С.О. не заперечував проти задоволення клопотання представника відповідачів.

Суд, вислухавши клопотання, вислухавши думку іншщих учасників процесу, дослідивши матеріали справи в частині правосуб`єктності сторін, приходить до висновку щодо задоволення клопотання, - шляхом винесення судового рішення у виді ухвали, як окремого процесуального документу, з постановленням в нарадчій кімнаті, обґрунтовуючи своє рішення наступним.

Фактичні обставини справи, встановлені в судовому засіданні.

Так, первинно, відповідачем в даній справі є юридична особа, - Мирівська сільська рада Кагарлицького району Київської області, ( 09241, Київська область, Кагарлицький район, с. Мирівка, вул. Гагаріна, 28, ЄДРПОУ 04358342), проте, з огляду на наступні фактичні події, дана особа не може бути відповідачем в даній справі, що передбачає залучення правонаступника такої особи, - в порядку ст. 55 ЦПК України.

Згідно інформації, яка міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлено, що відповідач, - Мирівська сільська рада Кагарлицького району Київської області перебувала в стані припинення у зв`язку з реорганізацією.

За інформацією Кагарлицької міської ради, Кагарлицька міська територіальна громада утворена відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 715-р "Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Київської області".

Додатком цього розпорядження визначено адміністративні центри та території територіальних громад Київської області.

До Кагарлицької міської територіальної громади відповідно до вищезазначеного додатку увійшли наступні міська та сільські ради: Кагарлицька міська рада, Бендюгівська сільська рада, Буртівська сільська рада, Горохівська сільська рада, Горохуватська сільська рада, Демівщинська сільська рада, Зеленоярська сільська рада, Зікрачівська сільська рада, Кадомська сільська рада, Леонівська сільська рада, Липовецька сільська рада, Ліщинська сільська рада, Мирівська сільська рада, Новосілківська сільська рада, Переселенська сільська рада, Расавська сільська рада, Слобідська сільська рада, Ставівська сільська рада, Сущанська сільська рада, Халчанська сільська рада, Черняхівська сільська рада, Шпендівська сільська рада, Шубівська сільська рада.

Повноваження депутатів Кагарлицької міської ради VIII скликання розпочалися 08.12.2020 згідно рішення сесії Кагарлицької міської ради Про початок повноважень депутатів Кагарлицької міської ради VIII скликання від 08.12.2020 р. № 01-01-VIII.

Повноваження Кагарлицького міського голови розпочалися 08.12.2020 р. згідно рішення сесії Кагарлицької міської ради Про початок повноважень депутатів Кагарлицької міської ради VIII скликання від 08.12.2020.

Окрім того, згідно п. 2 рішення Кагарлицької міської ради VIII скликання Про реорганізацію Новосілківської сільської ради Обухівського району Київської області, шляхом приєднання до Кагарлицької міської ради Обухівського району Київської області від 08.12.2020 № 39-01 VIII, Кагарлицька міська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Новосілківської сільської ради.

Таким чином, на даний час правонаступником Мирівської сільської ради Кагарлицького району Київської області є Кагарлицька міська рада Київської області.

Застосування норм процесуального права до вищевказаних обставин.

Згідно ст. 51 ЦПК України:

Суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповіда ча належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постанов ляється ухвала.

За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Відповідач, замінений іншим відповідачем, має право заявити вимогу про компенсацію судових витрат, здійснених ним внаслідок необгрунтованих дій пози вача. Питання про розподіл судових витрат вирішується в ухвалі про заміну нена лежного відповідача.

Згідно ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 51, 55, п. 1 ч. 1 ст. 258, 259, 260, ч. 1 ст. 261 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

В справі № 368/845/21, провадження № 2/368/24/21, залучити правонаступника первинного відповідача, - Мирівської сільської ради Кагарлицького району Київської області, (09241, Київська область, Кагарлицький район, с. Мирівка, вул. Гагаріна, 28, ЄДРПОУ 04358342), її правонаступником, - Кагарлицькою міською радою Обухівського району Київської області, (09201, Київська область, м. Кагарлик, вул. Героїв Небесної Сотні, 1, Код ЄДРПОУ 04054613).

В зв`язку з залученням процесуального правонаступника відповідача відкласти проведення судового засідання, та призначити наступне підготовче судове засідання на 12 год. 00 хв. 17.01.2022 року.

Правонаступнику, - Кагарлицькій міській раді Обухівського району Київської області, (09201, Київська область, м. Кагарлик, вул. Героїв Небесної Сотні, 1, Код ЄДРПОУ 04054613), роз`яснити, що з матеріалами справи її представник може ознайомитися в приміщенні Кагарлицького районного суду Київської області, (09201, Київська область, м. Кагарлик, вул. Володимира Великого, будинок 3).

Копію ухвали надіслати сторонам по справі.

Ухвала на підставі ч. 1 ст. 261 ЦПК України набирає чинності негайно після проголошення.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду на підставі ч. 2 ст. 353 КПК України

Суддя: О.В. Закаблук

Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено21.01.2022
Номер документу102586385
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним рішення та витребування земельних ділянок , суд

Судовий реєстр по справі —368/845/18

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Закаблук О. В.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Закаблук О. В.

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Закаблук О. В.

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Закаблук О. В.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Яремко Василь Васильович

Постанова від 19.08.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Волошина Валентина Миколаївна

Ухвала від 03.06.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Волошина Валентина Миколаївна

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Волошина Валентина Миколаївна

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Волошина Валентина Миколаївна

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні