Ухвала
від 17.01.2022 по справі 636/2360/21
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/2360/21

Провадження №2/636/238/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про забезпечення позову

14 січня 2022 року м. Чугуїв

Чугуївський міський суд Харківської області у складі: головуючого судді Оболєнської С.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Чугуївського міського суду Харківської області заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Бакшеєвої Аліни Вячеславівни про забезпечення позову,

в с т а н о в и в :

Представника позивача ОСОБА_1 - адвокат Бакшеєва А.В. звернулася до суду із заявою про забезпечення позову за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розподіл житлового будинку в натурі та виділ земельної ділянки, шляхом заборони вчиняти будь-які дії по відчуженню у будь-який спосіб права власності на нерухоме майно: житловий будинок з надвірними будівлями та земельну ділянку площею 0,02278 га, кадастровий номер 6325483501:00:002:0272, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Заява мотивована тим, що позивачем до суду подано позов про розподіл житлового будинку в натурі та виділ земельної ділянки, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 . Позивачем виявлено, що розмір її частки, яка була нею придбана, не відповідає фактичному користуванню площі, якою вона користується, тобто існує невідповідність реальній частки майна позивача ідеальній частці. Відповідач на теперішній час вживає дії щодо відчуження належної їй частки спірного майна, а задля попередження потенційних труднощів у подальшому у виконанні такого рішення, якщо воно буде ухвалене на користь позивача, просить за яву про забезпечення позову задовольнити.

Згідно ч. 1 та 2 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст. 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно (п. 1 ч. 1 ст. 150 ЦПК України ).

Згідно із ч. 3 ст. 150 ЦПК України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у п. 4 постанови від 22 грудня 2006 року № 9 "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

З поданої заяви вбачається, що ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про розподіл житлового будинку в натурі та виділ земельної ділянки, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Представником позивача надано до суду копію нотаріально завіреної заяви ОСОБА_2 адресовану ОСОБА_1 , в якій вона зазначає, що продає нерухоме майно, а саме належну їй Ѕ частку житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель, розташованого на земельній ділянці площею 0,2278, кадастровий номер 6325483501:00:002:0272, в АДРЕСА_1 .

Вищезазначене дає підстави припускати, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду, оскільки відповідач має на руках оригінали правовстановлюючих документів на нерухоме майно, яке знаходиться у спільній частковій власності сторін у справі, має можливість розпорядитися ним на власний розсуд, у тому числі відчужити його, тому необхідно забезпечити позов шляхом заборони вчиняти будь-які дії по відчуженню у будь-який спосіб права власності на нерухоме майно: житловий будинок з надвірними будівлями, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Разом з тим, суд відмовляє в задоволенні заяви про забезпечення позову в частині заборони вчиняти будь-які дії по відчуженню у будь-який спосіб права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку площею 0,02278 га, кадастровий номер 6325483501:00:002:0272, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 248836234 від 18.03.2021 зазначена земельна ділянка відносить до фонду Кам`яноярузької сільської ради.

Враховуючи вищевикладене, заява представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Бакшеєвої А.В. про забезпечення позову підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 149, 150, 157 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Заяву представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Бакшеєвої Аліни Вячеславівни про забезпечення позову про забезпечення позову задовольнити частково.

Заборонити вчиняти будь-які дії по відчуженню у будь-який спосіб права власності на нерухоме майно: житловий будинок з надвірними будівлями, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , які належать на праві спільної часткової власності: Ѕ частка - ОСОБА_1 , підстава виникнення права власності - договір купівлі-продажу, ВРА № 095353, 13.11.2010, приватний нотаріус Чугуївського РНО Царьова І.М. р.№789; Ѕ частка - ОСОБА_2 , підстава - свідоцтво про право на спадщину, серія та номер: 2-1291, виданий 19.11.2020, видавник: Чугуївська державна нотаріальна контора Харківської області.

Копію ухвали направити для виконання до відділу державної реєстрації Чугуївської міської ради Харківської області.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду в 15-денний строк з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду підлягає негайному виконанню.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання та не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Cуддя: С.А. Оболєнська

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.01.2022
Оприлюднено08.02.2022
Номер документу102993347
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —636/2360/21

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Постанова від 15.06.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні