Ухвала
від 26.01.2023 по справі 636/2360/21
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/2360/21 Провадження № 2/636/302/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про залишення позовної заяви без руху з наданням

терміну для усунення недоліків

26 січня 2023 року місто Чугуїв

Суддя Чугуївського міського суду Харківської області Гуменний З.І., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розподіл житлового будинку в натурі та виділ земельної ділянки, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 про розподіл житлового будинку в натурі та виділ земельної ділянки, в якому просить про розділити житловий будинок з прибудовами та земельну ділянку площею 0,02278 га, кадастровий номер 6325483501:00:002:0272, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно до вимог ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до вимог ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування або ім`я сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження або місце проживання чи перебування, поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Вирішуючи питання відкриття провадження в даній справі судом встановлено, що позовна заява подана з порушенням вимог ст. 175 ЦПК України.

Так, позивачем заявлено дві позовні вимоги немайнового характеру про розподіл житлового будинку з прибудовами та надвірними будівлями і земельної ділянки, об`єднавши їх в одну позовну вимогу.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Частиною 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Позовна заява подана у 2021 році.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01 січня 2021 року становить 2270,00 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду фізичною особою або фізичною особою-підприємцем, позовної заяви немайнового характеру ставка судового розміру складає 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908,00 грн.).

Оскільки позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, необхідно сплатити судовий збір у розмірі 908,00 грн. х 2 = 1816,00 грн. Однак позивачем надана квитанція про сплату судового збору у розмірі 908,00 грн., тобто позивачу необхідно доплати судовий збір у розмірі 908,0 грн. на той саме рахунок.

Крім того, відповідачем у позові зазначена ОСОБА_2 14.01.2022 позивачем подана заява про усунення описок в позовній заяві, в якій просить вважати вірним прізвище відповідача ОСОБА_2 . Однак до позовної заяви додана ксерокопія нотаріально посвідченої заяви від ОСОБА_3 , яка є співвласником житлового будинку, що є предметом спору.

До того ж, до позовної заяви додана ксерокопія технічного паспорту спірного житлового будинку від 09.10.2010, в якому зазначені самовільно побудовані приміщення, тоді як позов поданий у 2021 році.

Недоліки позовної заяви підлягають усуненню шляхом подання до суду позовної заяви у новій редакції (уточненої), з урахуванням викладених вимог до неї, у тій кількості її примірників та додатків, скільки осіб заявлено відповідачами та/або третіми особами у справі.

Зазначені обставини мають істотне значення для вирішення судом виниклого між сторонами спору.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених устаттях 175і177цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Тому в порядку ст. 185 ЦПК України позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням строку для виправлення недоліків.

Керуючись ст. ст. 175-176, 185 ЦПК України, суддя,

П о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розподіл житлового будинку в натурі та виділ земельної ділянки залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків поданої позовної заяви, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали,роз`яснивши,що уразі невиконанняумов ухвали у строк, встановлений судом, позовна заява буде вважатися неподаною і повернена позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108604986
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —636/2360/21

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Постанова від 15.06.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дряниця Ю. В.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гуменний З. І.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Оболєнська С. А.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні