Ухвала
від 11.02.2022 по справі 484/588/21
МИКОЛАЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

11.02.22

22-ц/812/381/22

Справа № 484/588/21

Провадження № 22-ц/812/381/22

У Х В А Л А

11 лютого 2022 року м. Миколаїв

Миколаївський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати в цивільних справах: Царюк Л.М., Базовкіної Т.М., Яворської Ж.М розглянувши апеляційну скаргу Фермерського господарства Меркурій Б на рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року ухвалене у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства Меркурій Б (далі - ФГ Меркурій Б ), третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області про повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року вищезазначений позов задоволено.

Не погодившись з вказаним рішенням суду, ФГ Меркурій Б оскаржило його в апеляційному порядку шляхом направлення до суду 17 січня 2022 року поштою апеляційної скарги в якій також міститься заява про поновлення строку на її подання.

Ухвалою Миколаївського апеляційного суду від 21 січня 2022 року наведені ФГ Меркурій Б підстави для поновлення строку визнані неповажними, а апеляційну скаргу на рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року залишено без руху.

Скаржнику надано строк для подання до Миколаївського апеляційного суду заяви про поновлення пропущеного апеляційного строку із зазначенням (інших) поважних причин його пропуску та належних доказів, що підтверджують поважність причин пропуску строку.

На виконання вимог вищезазначеної ухвали, через засоби електронного зв`язку 09 лютого 2022 року від ФГ Меркурій Б надійшли пояснення, де скаржник посилався на те, що рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року було отримано господарством 30 грудня 2021 року, що підтверджується підписом на листі супроводження. Відмітка у поштовому зворотному повідомлення не відповідає дійсності.

Зі змісту пояснень вбачається, що по с. Бандурка, Первомайського району Миколаївської області доставка поштових відправлень здійснюється один раз на тиждень і тому представнику господарства тільки 30 грудня 2021 року було вручено відправлення з копією рішення суду, а поштовий працівник поставив відмітку у повідомленні і дату, що відповідає їх нормам доставки.

Згідно частини 1 статті 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Відповідно пункту 1 частини 2 статті 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Як вбачається з матеріалів справи судове засідання проводилось за відсутності учасників справи, при оголошенні повного судового рішення представник відповідача присутній не був.

ФГ Меркурій Б знаходиться за адресою: с. Бандурка, Первомайського району Миколаївської області, в якому немає відокремленого поштового відділення.

Укрпошта обслуговує с. Бандурка пересувним відділенням поштового зв`язку.

В матеріалах справи наявне зворотне повідомлення про отримання ФГ Меркурій Б копії оскаржуваного рішення 03 грудня 2021 року.

Загальний порядок фіксації та оформлення вручення рекомендованого поштового відправлення згідно Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05 березня 2009 року № 270, передбачає встановлення особи одержувача та зазначення на бланку повідомлення про вручення його прізвища.

Проте на зворотному повідомленні про вручення ФГ Меркурій Б копії рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року не було встановлено особу одержувача та не зазначено його прізвище, що позбавляє суд можливості перевірити дату вручення поштового відправлення.

Зважаючи на викладене суд не може розцінювати вищезазначене зворотне повідомлення, як доказ отримання ФГ Меркурій Б копії оскаржуваного рішення саме 03 грудня 2021 року та погоджується з аргументом ФГ Меркурій Б про отримання копії оскаржуваного рішення 30 грудня 2021 року, що є підставою для поновлення строку на апеляційне оскарження.

17 січня 2022 року ФГ Меркурій Б оскаржило рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року в апеляційному порядку, тобто в межах строку передбаченого пунктом 1 частини 2 статті 354 ЦПК України.

Крім того відповідно до статті 13 ЦПК України, статті 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, а відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Враховуючи викладене, причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення Первомайського міськрайонного суду м. Миколаєва від 29 листопада 2021 року слід визнати поважними та поновити ФГ Меркурій Б вказаний процесуальний строк.

Апеляційна скарга у даній цивільній справі за формою та змістом відповідає вимогам статті 356 ЦПК України.

Не встановлено підстав для застосування положень статті 185 ЦПК України та інших обставин, які перешкоджають апеляційному провадженню.

Керуючись статтями 127, 354, 359, 360, 361 ЦПК України, апеляційний суд

У Х В А Л И В:

Заяву Фермерського господарства Меркурій Б про поновлення строку на апеляційне оскарження задовольнити.

Поновити Фермерському господарству Меркурій Б строк на апеляційне оскарження рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Фермерського господарства Меркурій Б на рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року .

Витребувати з Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області в строк до 14 лютого 2022 року цивільну справу № 484/588/21 за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства Меркурій Б (далі - ФГ Меркурій Б ), третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Первомайської районної державної адміністрації Миколаївської області про повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації.

Копію апеляційної скарги та додані до неї матеріали надіслати позивачу, представнику позивача, третій особі.

Роз`яснити позивачу, представнику позивача, третій особі право на подачу до апеляційного суду відзиву на апеляційну скаргу в письмовій формі в строк до 03 березня 2022 року , а також роз`яснити, що відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

У разі подання відзиву надати суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи відповідно до вимог статті 361 ЦПК України.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до вимог частини 2 статті 33 ЦПК України розгляд справи здійснюється Миколаївським апеляційним судом у складі постійної колегії суддів судової палати у цивільних справах: Царюк Л.М. (суддя-доповідач), Базовкіної Т.М., Яворської Ж.М., відповідно до частини 3 статті 39 ЦПК України відвід у справі може бути заявлений протягом 10 днів з дня отримання учасниками справи ухвали про відкриття провадження.

Надіслати копію цієї ухвали Первомайському міськрайонному суду Миколаївської області, позивачу, представнику позивача, відповідачу, третій особі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Головуючий: Л.М. Царюк

Судді: Т.М. Базовкіна

Ж.М. Яворська

СудМиколаївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення11.02.2022
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103101478
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/588/21

Постанова від 11.07.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Постанова від 11.07.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 19.05.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Рішення від 29.11.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні