Ухвала
від 19.05.2022 по справі 484/588/21
МИКОЛАЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

20.05.22

22-ц/812/381/22

Миколаївський апеляційний суд

Справа №484/588/21

Провадження № 22-ц/812/381/22

У Х В А Л А

20 травня 2022 року м. Миколаїв

Миколаївський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

головуючого Царюк Л.М.,

суддів: Базовкіної Т.М.,

Крамаренко Т.В.,

розглянувши клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Філатова Івана Леонідовича подане у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Меркурій Б», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Первомайська районна державна адміністрація Миколаївської області, про повернення земельної ділянки,-

В С Т А Н О В И В:

У лютому2021року ОСОБА_1 звернувся досуду зпозовом доФермерського господарства«Меркурій Б»(далі ФГ«Меркурій Б»), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Первомайська районна державна адміністрація Миколаївської області (далі Первомайська РДА), про повернення земельної ділянки.

Рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 29 листопада 2021 року позовні вимоги задоволено.

Не погоджуючись із таким рішенням суду першої інстанції ФГ «Меркурій Б» подало на нього апеляційну скаргу.

Ухвалою Миколаївського апеляційного суду від 11 лютого 2022 року відкрито провадження за вказаною апеляційною скаргою та наступною ухвалою справу призначено до розгляду на 22 березня 2022 року. Проте розгляд справи не відбувався у зв`язку з веденням воєнного стану на території України (указ Президента України №64/2022).

21 березня 2022 року на електронну адресу суду апеляційної інстанції від адвоката Філатова І.Л. надійшло клопотання, у якому він просив:

зняти із розгляду та/або відкласти розгляд цивільної справи №484/588/21 до закінчення запровадженого на території України військового стану;

надати додатковий строк на подання відзиву та доказів на позовну заяву у цивільній справі №484/588/21, із врахуванням запровадженого на території України військового стану.

Мотивуючи доводи клопотання представник позивача вказував, що введення на території України воєнного стану перешкоджало позивачу як вчасно підготувати відзив та направити його поштовим відправленням, так і дістатися до суду з м. Первомайська.

Дослідивши доводи клопотання суд приходить до наступного висновку.

Строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом (ст. 120 ЦПК).

Відповідно до частини 2 статті 127 ЦПК України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

У зв`язку із запровадженням на території України воєнного стану, з метою забезпечення процесуальних прав учасників та об`єктивного з`ясування обставин, що мають значення для справи, судова колегія вважає, що доводи клопотання в часті продовження строку на подання відзиву на апеляційну скаргу є переконливими та клопотання в цій частині підлягає задоволенню.

Щодо доводів клопотання про відкладення розгляд цивільної справи до закінчення запровадженого на території України військового стану, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Частиною 1 статті 372 ЦПК України встановлено, що суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про вручення йому судової повістки, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки буде визнано судом поважними.

Отже, суд апеляційної інстанції позбавлений можливості відкласти розгляд справи за будь-яких інших підстав, крім встановлених частиною 1 статті 372 ЦПК України.

За такого, доводи клопотання про відкладення розгляду справи до закінчення військового стану на території України не ґрунтуються на вимогах чинного процесуального законодавства.

Рекомендації роботи судів в умовах воєнного стану оприлюднені Радою Суддів України не є безумовною підставою для відкладення розгляду справи за вказаних підстав, а застосовуються виключно за наявності беззаперечних доказів неможливості учасників справи реалізувати своє право на судовий захист.

Крім того, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити, що у період воєнного стану, запровадженого в Україні 24 лютого 2022 року, у зв`язку з військовою агресіє російської федерації проти України та з метою дотримання безпеки учасників справи, останні мають право звернутися до апеляційного суду із заявою про розгляд справи без їх участі , або брати участь дистанційно у режимі відеоконференцзв`язку з використанням системи Eаsy Con або Zoom.

Обмін процесуальним документами також можливий через поштову скриньку в системі обміну електронним документами на офіційному вебпорталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua або через інші адреси електронної пошти, вказані у відповідних заявах учасниками судового процесу.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року №75 у редакції цього наказу від 14 травня 2022 року №42 Первомайський район Миколаївської області не входить до переліку територіальних громад , що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточені (блокуванні), станом на 12 травня 2022 року.

З огляду на вказані обставини, у задоволенні клопотання адвоката Філатова І.Л. про відкладення розгляду справи до закінчення військового стану необхідно відмовити.

Керуючись ст. ст. 127, 372 ЦПК України суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Філатова Івана Леонідовича задовольнити частково.

Продовжити ОСОБА_1 строк для подання відзиву на апеляційну скаргу до 21 червня 2022 року.

У задоволенні клопотання про відкладення розгляду цивільної справи №484/588/21 до закінчення запровадженого на території України військового стану відмовити.

Призначити справу до розгляду на 12 липня 2022 року о 10. 45 год. в приміщенні Миколаївського апеляційного суду.

Про місце та час судового засідання повідомити: учасників справи.

Інформацію щодо справи можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою сторінки Миколаївського апеляційного суду: https:// mka.court.gov.ua.

Головуючий Л.М. Царюк

Судді Т.М. Базовкіна

Т.В. Крамаренко

СудМиколаївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення19.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104387704
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —484/588/21

Постанова від 11.07.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Постанова від 11.07.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 19.05.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Царюк Л. М.

Рішення від 29.11.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 16.09.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Маржина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні