Ухвала
від 07.07.2009 по справі 10-198/09
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 10-198/09

Категорія ст. 236-8 КПК України

Головуючий по 1 інстанції КУ ЧЕРЕНКО В.Г.

Доповідач в апеляційній ін станції ЩЕПОТКІНА В.В.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"7"липня 2009 р. Колегія суддів с удової палати в кримінальних справах апеляційного суду Ч еркаської області в складі:

головуючого ЩЕПОТКІНОЇ В.В .

суддів СОЛОМКИ І.А., ПОЄДИНК А І.А.

за участю прокурора ГАСИЧА О.В.

розглянувши кримінальну с праву за апеляцією прокурора , який приймав участь в судово му засіданні, на постанову су дді Придніпровського районн ого суду м. Черкаси від 3 червн я 2009 року, якою задоволена скар га ОСОБА_2 на постанову пр о порушення кримінальної спр ави і скасована постанова ст аршого слідчого відділу прок уратури Черкаської області в ід 26.02.2009 року про порушення крим інальної справи стосовно слу жбових осіб ТОВ «Хрещатик Аг ро» за ознаками злочину, пере дбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а в порушенні кримінальної сп рави за даним фактом відмовл ено на підставі п. 2 ст. 6 КПК Укр аїни.

В апеляції прокурор, що прий мав участь в районному суді, с тавить питання про скасуванн я постанови судді, мотивуючи тим, що по справі є приводи і п ідстави до порушення криміна льної справи за ознаками зло чину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а місцевий суд, на йо го думку, замість перевірки п риводів і підстав до порушен ня кримінальної справи, вдав ся до оцінки доказів, що є істо тним порушенням кримінально -процесуального закону. Апел янт вважає, що у слідчого були достатні дані, які вказували на наявність у діях службови х осіб ТОВ «Хрещатик Агро» оз нак злочину, передбаченого ч . 2 ст. 366 КК України, а тому просит ь відмовити в задоволенні ск арги ОСОБА_2

Заслухавши доповідь судді апеляційного суду, поясненн я прокурора Гасича, який підт римав свою апеляцію; пояснен ня представника скаржника ОСОБА_2 - ОСОБА_3, який зап еречував проти задоволення а пеляції прокурора; пояснення ст. слідчого прокуратури Ж ихарєва В.А. про наявність п риводів та підстав для поруш ення кримінальної справи, пе ревіривши матеріали справи т а обговоривши доводи апеляці ї, колегія суддів вважає, що ап еляція прокурора підлягає ча стковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до вимог ч. 15 ст. 236- 8 КПК України, розглядаючи ска ргу на постанову про порушен ня справи, суд повинен переві рити наявність приводів і пі дстав для винесення зазначен ої постанови, законність дже рел отримання даних, які стал и підставою для винесення по станови про порушення справи , і не вправі розглядати й зазд алегідь вирішувати ті питанн я, які вирішуються судом при р озгляді справи по суті.

Як вбачається з постанови с таршого слідчого від 26 лютого 2009 року порушено кримінальну справу за фактом службового підроблення вчиненого служб овими особами

ТОВ «Хрещатик Агро», що спри чинило тяжкі наслідки, і вира зилося в тому, що в період 2008 ро ку службові особи ТОВ «Хреща тик Агро» м. Черкаси (код ЄДРПО У 32339500), діючи умисно з корисливи х мотивів, вносили в податков і декларації з податку на дод ану вартість завідомо неправ диві відомості щодо проведен ня фінансово-господарської д іяльності підприємства, безп ідставно вказуючи неправдив і дані про суму податкового к редиту, що привело до перекру чення сум податкових зобов' язань не сплати обов' язкови х платежів до державного бюд жету на суму близько 250 тис. грн . та заподіяло істотну шкоду о хоронюваним законом державн им інтересам і спричинило тя жкі наслідки.

Районний суд, в порушення ви мог кримінально-процесуальн ого закону, замість перевірк и приводів і підстав до поруш ення кримінальної справи, як і взагалі не зазначені слідч им в постанові про порушення справи, вдався до оцінки дока зів наявності або відсутност і тяжких наслідків, які є обов ' язковим елементом складу з лочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, а у зв' язку з цим і наявності складу даного зл очину в діях посадових осіб Т ОВ «Хрещатик Агро», що може бу ти лише при провадженні досу дового слідства після поруше ння кримінальної справи або при розгляді справи по суті.

У зв' язку з цим колегія суд дів вважає, що рішення місцев ого суду є неправильним і нео бгрунтованим і підлягає скас уванню.

При новому розгляді місцев ому суду необхідно, розгляда ючи скаргу ОСОБА_2, дотрим ати вимог ч. 15 ст. 236-8 КПК України , перевірити наявність приво дів та підстав до порушення к римінальної справи й прийнят и законне та обґрунтоване рі шення.

Керуючись ст. ст. 365,366,382 КПК Укр аїни, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляцію прокурора задов ольнити частково.

Постанову Придніпровськог о районного суду м. Черкаси ві д 03.06.2009 року, якою скасована пос танова старшого слідчого про куратури в Черкаській област і від 26.02.2009 року про порушення к римінальної справи стосовно службових осіб ТОВ «Хрещати к Агро» за ознаками злочину, п ередбаченого ч. 2 ст. 366 КК Украї ни, скасувати, а справу направ ити у той же місцевий суд на но вий судовий розгляд іншим су ддею.

Дата ухвалення рішення07.07.2009
Оприлюднено26.07.2010
Номер документу10433089
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —10-198/09

Ухвала від 07.07.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Щепоткіна В.В.

Ухвала від 07.07.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Щепоткіна В.В.

Ухвала від 22.04.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Вовк А.С.

Ухвала від 07.07.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Щепоткіна В.В.

Ухвала від 07.07.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Щепоткіна В.В.

Ухвала від 22.04.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Вовк А.С.

Ухвала від 23.02.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Бойченко Н.Е.

Ухвала від 23.02.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Бойченко Н.Е.

Ухвала від 10.06.2009

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Бешта Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні