Ухвала
від 22.06.2022 по справі 755/682/22
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/2246/2022 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 164 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер: № 755/682/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2022 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддівОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста Києва «Київзеленбуд» - адвоката ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 11 травня 2022 року,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 11.05.2022 року задоволено частково клопотання слідчого Дніпровського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_7 , погоджене прокурором Дніпровської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 та надано у розпорядження (забезпечити) слідчим СВ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , прокурорам Дніпровської окружної прокуратури у м. Києві ОСОБА_8 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , право тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» за адресою: м. Київ. вул. Кудрявська, 23, а саме: оригіналу договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, укладеного між Київським комунальним об`єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» (код ЄРДПОУ 03362123) та ТОВ «РЕД БУД» (код ЄДРПОУ 42605206), додаткових угод та додатках до вказаних договорів;оригіналів документів, що подавався Замовнику для проведення розрахунків по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року (Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (примірна форма КБ-3); Акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ-2в); Підсумкові відомості ресурсів; Акти витрат на проведення експертизи кошторисної документації; копії платіжних доручень з відміткою банку про сплату за енергоресурси (вода, електроенергія, опалення) при передачі Підряднику об`єкта для проведення капітального ремонту; завірені копії видаткових накладних на продукцію та

матеріали; сертифікати відповідності продукції; паспорти на продукцію та устаткування; Загальний журнал робіт, заповнений згідно ДБН А.3.1-5:2016 (надається після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); Виконавчі схеми (надаються після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); акти на закриття прихованих робіт; Фотофіксація об`єкту капітального ремонту до початку, в період

проведення та кінцевий результат будівельних робіт (надається щомісяця під час надання Замовнику Актів приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); рахунки на суму попередньої оплати); оригіналів догорів по здійсненню технічного нагляду за проведенням будівельних робіт по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року та документів про проведення технічного нагляду на виконання вказаних договорів (акти, документи про сплату, тощо), особові справи осіб, які здійснювали технічний

нагляд по вищевказаним договорам підряду; завірені копії документів особових справ службових осіб Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд», що здійснювали перевірку документів про приймання та проведення розрахунків за виконані роботи по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, накази про їх призначення

(звільнення), посадові інструкції; оригінали робочих проектів та проектно-кошторисної документації локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) на будівництво по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року з усіма додатками та змінами в повному обсязі; копію технічного паспорту парку культури та відпочинку навколо озер Йорданське та Кирилівське в Оболонському районі по

договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року; оригінали банківських виписок (платіжних доручень), у яких відображено перерахування грошових коштів по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року за період з початку дії договорів та по закінченню; оригінали оборотно-сальдових відомостей (в розгорнутому вигляді) та карток рахунків бухгалтерського обліку в розрізі по договору підряду № 235/10

від 05 жовтня 2021 року; актів огляду прихованих робіт проведених по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року; актів списання використаних будівельних матеріалів при будівництві (форма М29); загального журналу робіт при будівництві; журналу авторського нагляду на будівництво; проектну та виконавчу кошторисну документацію (локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) в електронному вигляді у програмному комплексі АВК з будівництва по договору підряду № 235/10

від05 жовтня 2021 року; документів, що стосуються проведення експертизи кошторисної документації по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року з усіма додатками та змінами в повному обсязі: виконавчі схеми на проведені будівельні роботи по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року,з можливістю вилучення оригіналів (здійснення виїмки) документів.

В іншій частині у задоволені клопотання - відмовлено.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста Києва «Київзеленбуд» - адвоката ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, у якій просив ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 11.05.2022 року скасувати та постановити нову ухвалу, якою у задоволенні клопотання відмовити.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги апелянт зазначає, що слідчий суддя надав дозвіл на вилучення речей і документів, за відсутності яких юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність.

Представник зазначає, що слідчим суддею було прийнято оскаржуване рішення без участі особи, у володінні якої перебувають речі та документи, що позбавило можливості сторону кримінального провадження надати обґрунтовані пояснення, докази та свідчить про порушення принципу змагальності сторін.

Вилучені оригінали документів (договір підряду №235/10 від 05.10.2021року з додатковою угодою до нього та додатками, оригінали документів, що подавалися замовнику для проведення розрахунків за вищевказаним договором підряду (довідки п вартість виконаних будівельних робіт та витрат за формою КБ-3, акти приймання виконав робіт за формою КБ-2в, підсумкові відомості ресурсів тощо), тимчасовий доступ до яких надано оскаржуваною ухвалою із можливістю вилучення їх оригіналів, на постійній та систематичній основі необхідні КО «Київзеленбуд» для виконання взятих зобов`язань в рамках зазначеного договору та найголовніше- задля забезпечення виконання розпорядження від 18.03.2021 року № 5 «Про капітальний ремонт об`єктів, що фінансується в 2021 році за рахунок бюджетних коштів по Управлінню екології та природних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)».

В судове засідання прокурор та представник КО «Київзеленбуд» не з`явилися, причини своєї неявки суду не повідомили, хоча належним чином були повідомлені про дату, час і місце апеляційного розгляду. Тому колегія суддів вирішила за можливе розглянути дане провадженняза відсутностіпрокурора та представника, що не суперечить положенням ч. 1 ст. 172 та ч. 4 ст. 405 КПК України.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали провадження та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів виходить з наступного.

Вирішуючи питання щодо відкриття апеляційного провадження колегія суддів приходить до наступних висновків.

Перелік ухвал слідчого судді, які відповідно до ст. 309 КПК України підлягають оскарженню під час досудового розслідування є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

Згідно ч. 1 ст. 392 КПК України, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених, цим Кодексом.

Главою 26 КПК України регламентовано порядок оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування та ч. ч. 1, 2 ст. 309 КПК України, передбачено перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути предметом оскарження в апеляційному порядку на стадії досудового розслідування.

Пункт 10 ч. 1 ст. 309 КПК України передбачає можливість оскарження в апеляційному порядку під час досудового розслідування ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

В апеляційній скарзі представник КО «Київзеленбуд»посилається на ту обставину, що внаслідок вилучення оригіналів зазначених в ухвалі слідчого судді документів, юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність, у зв`язку з чим, ухвала слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 11.05.2022 року підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

Що стосується безпосередньо апеляційної скарги, то слід звернути увагу на такі обставини.

Як вбачається з матеріалів, наданих до суду апеляційної інстанції, СВ Дніпровським УП ГУ НП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022100040000050 від 05.01.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. З ст. 191 КК України.

Органом досудового розслідування зазначено, що в ході моніторингу відомостей з відкритих джерел, а саме офіційного майданчику електронної системи публічних закупівель України «Prozorro», встановлено, що між КИЇВСЬКИМ КОМУНАЛЬНИМ ОБ`ЄДНАННЯМ ЗЕЛЕНИХ БУДІВНИЦТВ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ МІСТА "КИЇВЗЕЛЕНБУД" та ряду підприємств були підписані договори підряду на проведення капітальних ремонтів парків та скверів на території м. Києва та на території Дніпровського району.

Так за результатами проведення публічних закупівель між Київським комунальним об`єднанням зеленого будівництва га експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» та ТОВ «РЕД БУД» укладено договір підряду № 235/10 від 05.10.2021 по об`єкту: «Капітальний ремонт благоустрою та озеленення парку культури та відпочинку в Оболонському районі».

Відповідно до п. 3.1 строки виконання робіт визначаються згідно Календарного графіку виконаних робіт (тобто до грудня 2021).

За вищевказаним договором передбачені наступні роботи: влаштування покриттів з дрібнорозмірних фігурних елементів мощення ФЕМ площею 1700 кв.м., улаштування основ під тротуари товщиною 12 см із щебеню фракції 5-20 мм площею 1700 кв.м., улаштування основ під тротуари товщиною 12 см із щебеню фракції 20-40 мм, підготовка та улаштування паркових лав у к-ті 10 шт. та урн у к-ті 10 шт., установлення бортових каменів бетонних і залізобетонних при інших видах покриття площею 1020 м, посів газонів партерних, мавританських та звичайних вручну площею 1770,3 кв.м., висадка сосна веймутова у к-ті 15 шт., садіння дерев та кущів з круглою грудкою землі розміром 0.3*0.3 м вручну у к-ті 191 шт., садіння ялівця Мінт Джулел у к-ті 107 шт., садіння дерена Flaviramea у к-ті 84 шт., садіння багатолітніх квітників при густоті насадження 1, 6 тис. шт квітів на 100 кв.м. площею 387 кв.м. тобто садіння приблизно 619 200 шт. квітів), садіння багаторічних квітів (лілійник, трава декоративна, хоста, ірис, хризантема, айстра альніська гейхера та ін.) у к-ті 6502 пгг. тощо.

Таким чином, зазначено, що договір укладено 05.10.2021 року, а 30.12.2021 року перераховано грошові кошти у повному розмірі за виконані будівельні роботи на користь ТОВ «РЕД БУД», тобто за приблизно два місяці укладено договір, виконані усі роботи, підготовані документи, що стали підставою для перерахування грошових коштів та здійснено оплату. Вищевказані обставини спонукають вважати орган досудового розслідування, що роботи виконані з явним порушенням вимог чинного законодавства або з неякісних матеріалів.

Згідно Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, вищевказаним договором на рахунок ТОВ «РЕД БУД» 30.12.2021 року сплачено приблизно 9 036 6 грн., що становить майже повну суму за вищевказаним договором.

Крім того, згідно запланованих робіт, передбачалися висадка озеленення, однак те, що роботи виконувались у зимовий період, спонукають вважати, що роботи у розрізі озеленення виконані з явні порушенням вимог чинного законодавства, виконані неякісно та з неякісних матеріалів, вищевказаних обставини спонукають на те, що службові особи КО «Київзеленбуд» та ТОВ «РЕД БУД» вчинили привласнення бюджетних грошових коштів, шляхом внесення неправдивих відомостей до актів КБ-2В і стало підставою для безпідставного перерахування грошових коштів на рахунок ТОВ «РЕД БУД».

Орган досудового розслідування зазначає, що на даний час виникла необхідність перевірити документи, що стали підставою для фінансував робіт за фактично виконані роботи, що підтверджуються актами за формою КБ-2в та довідками за форм КБ-3.

Відповідно до п. 17.1 вищевказаного договору підряду, договір складений у 2-х автентичних примірниках, по одному примірнику для кожної із сторін, тобто «оригінали вказаних документів зберігаються у сторін Договору, а саме у Київського комунального об`єднання зеленого будівництва експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» та ТОВ «РЕД БУД».

Відповідно до п.5 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт, затвердженого Постанов Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року №466, будівельні роботи можуть виконував замовником після отримання документа, що посвідчує право власності чи користування земельні ділянкою, або договору суперфіцію та на подання повідомлення про початок виконання будівельних робі щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідки (CCI) та об`єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта; або видачі замовив дозволу на виконання будівельних робіт - щодо об`єктів, які за класом наслідків (відповідальності належать до об`єктів із середніми (СС2) та значними (ССЗ) наслідками або підлягають оцінці впливу довкілля відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

Водночас, відповідно до договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, для приймання проведення розрахунків за виконані роботи Підрядник надає до Замовника повний пакет документів, тому числі: Довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (примірна форма КБ-3); А приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ-2в); Підсумкову відомість ресурсів; А витрат на проведення експертизи кошторисної документації; копію платіжного доручення з відміткс банку про сплату за енергоресурси (вода, електроенергія, опалення) при передачі Підряднику об`єкта д проведення капітального ремонту; завірені копії видаткових накладних на продукцію та матеріал сертифікати відповідності продукції; паспорти на продукцію та устаткування; Загальний журнал роб заповнений згідно ДБН А.3.1-5:2016 (надається після завершення будівельних робіт з Актом приймані виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); Виконавчі схеми (надаються після завершені будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); Акти і закриття прихованих робіт; фотофіксація об`єкту капітального ремонту до початку, в період проведення кінцевий результат будівельних робіт (надається щомісяця під час надання Замовнику Актів приймані виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); у разі здійснення попередньої оплати - рахунок і суму попередньої оплати. У вказаних договорах встановлено, що у разі невірного складання або відсутності хоча б одного документу всі інші документи замовником не приймаються та до сплати не передаються.

Інформація, що міститься у договорі підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, укладеному мі Київським комунальним об`єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міс «Київзеленбуд» (код ЄРДПОУ 03362123) та ТОВ «РЕД БУД» (код ЄДРПОУ 42605206), у додаткові угодах та додатках до вказаних договорів; пакеті документів, що подавався Замовнику для проведеш розрахунків (Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (примірна форма КБ-3); Ага приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ-2в); Підсумкові відомості ресурсів; Ага витрат на проведення експертизи кошторисної документації; копії платіжних доручень з відміткою баш про сплату за енергоресурси (вода, електроенергія, опалення) при передачі Підряднику об`єкта д; проведення капітального ремонту; завірені копії видаткових накладних на продукцію та матеріалі сертифікати відповідності продукції; паспорти на продукцію та устаткування; Загальний журнал робі заповнений згідно ДБН А.3.1-5:2016 (надається після звершення будівельних робіт з Актом приймань виконаних будівельних робіт примірна форма КБ 2в)); Виконавчі схеми (надаються після завершені) будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ__2в)); Акти н закриття прихованих робіт; Фотофіксація об`єкту капітального ремонту до початку, в період проведення і кінцевий результат будівельних робіт (надається щомісяця під час надання Замовнику Актів прийманн виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); рахунки на суму попередньої оплати), а тако: договорах по здійсненню технічного нагляду за проведенням будівельних робіт на вказаних об`єктах т документах про проведення технічного нагляду на виконання вказаних договорів, можуть у подальшому бути використані як доказ, оскільки нададуть можливість достовірно встановити осіб причетних д вчинення кримінального правопорушення, а також отримати відомості, щодо осіб уповноважених н підписання вищезазначених документів.

18.02.2022 року слідчий Дніпровського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_7 за погодженням із прокурором Дніпровської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 звернулася до Дніпровського районного суду міста Києва із клопотанням про надання тимчасового доступу із можливістю вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» за адресою: м. Київ. вул. Кудрявська, 23, повний перелік яких зазначений у клопотанні.

Ухвалою слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 11.05.2022 року клопотання слідчого задоволено частково та надано у розпорядження (забезпечити) слідчим СВ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , прокурорам Дніпровської окружної прокуратури у м. Києві ОСОБА_8 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , право тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» за адресою: м. Київ. вул. Кудрявська, 23, а саме: оригіналу договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, укладеного між Київським комунальним об`єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» (код ЄРДПОУ 03362123) та ТОВ «РЕД БУД» (код ЄДРПОУ 42605206), додаткових угод та додатках до вказаних договорів;оригіналів документів, що подавався Замовнику для проведення розрахунків по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року (Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (примірна форма КБ-3); Акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ-2в); Підсумкові відомості ресурсів; Акти витрат на проведення експертизи кошторисної документації; копії платіжних доручень з відміткою банку про сплату за енергоресурси (вода, електроенергія, опалення) при передачі Підряднику об`єкта для проведення капітального ремонту; завірені копії видаткових накладних на продукцію та матеріали; сертифікати відповідності продукції; паспорти на продукцію та устаткування; Загальний журнал робіт, заповнений згідно ДБН А.3.1-5:2016 (надається після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); Виконавчі схеми (надаються після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); акти на закриття прихованих робіт; Фотофіксація об`єкту капітального ремонту до початку, в період

проведення та кінцевий результат будівельних робіт (надається щомісяця під час надання Замовнику Актів приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); рахунки на суму попередньої оплати); оригіналів догорів по здійсненню технічного нагляду за проведенням будівельних робіт по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року та документів про проведення технічного нагляду на виконання вказаних договорів (акти, документи про сплату, тощо), особові справи осіб, які здійснювали технічний

нагляд по вищевказаним договорам підряду; завірені копії документів особових справ службових осіб Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд», що здійснювали перевірку документів про приймання та проведення розрахунків за виконані роботи по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, накази про їх призначення

(звільнення), посадові інструкції; оригінали робочих проектів та проектно-кошторисної документації локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) на будівництво по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року з усіма додатками та змінами в повному обсязі; копію технічного паспорту парку культури та відпочинку навколо озер Йорданське та Кирилівське в Оболонському районі по

договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року; оригінали банківських виписок (платіжних доручень), у яких відображено перерахування грошових коштів по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року за період з початку дії договорів та по закінченню; оригінали оборотно-сальдових відомостей (в розгорнутому вигляді) та карток рахунків бухгалтерського обліку в розрізі по договору підряду № 235/10

від 05 жовтня 2021 року; актів огляду прихованих робіт проведених по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року; актів списання використаних будівельних матеріалів при будівництві (форма М29); загального журналу робіт при будівництві; журналу авторського нагляду на будівництво; проектну та виконавчу кошторисну документацію (локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) в електронному вигляді у програмному комплексі АВК з будівництва по договору підряду № 235/10

від05 жовтня 2021 року; документів, що стосуються проведення експертизи кошторисної документації по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року з усіма додатками та змінами в повному обсязі: виконавчі схеми на проведені будівельні роботи по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року,з можливістю вилучення оригіналів (здійснення виїмки) документів, в іншій частині у задоволені клопотання відмовлено.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так, в обґрунтування необхідності задоволення клопотання, орган досудового розслідування, всупереч доводам апелянта, зазначив, що для повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, забезпечення проведення почеркознавчих експертиз, проведення яких неможливе без надання оригіналів документів у розпорядження експерта, які перебувають у володінні Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд».

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим суддею при постановленні ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів, вказані вимоги кримінально-процесуального закону були дотримані.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя цілком обґрунтовано, врахувавши наявні у матеріалах клопотання докази, прийшов до переконання про необхідність надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд».

Задовольняючи дане клопотання, слідчий суддя, дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до висновку, про необхідність надання тимчасового доступу до речей та документів у кримінальному провадженні, оскільки клопотання органу досудового розслідування є обґрунтованим та існують достатні підстави вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для досудового розслідування.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя цілком обґрунтовано, врахувавши наявні у матеріалах клопотання докази, прийшов до переконання про необхідність надання тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» за адресою: м. Київ. вул. Кудрявська, 23, з можливістю їх вилучення.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб колегією суддів не встановлено, вилучення ж оригіналу договору підряду № 235/10 від 05.10.2021 року, укладеному між Київським комунальним об`єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» (код ЄРДПОУ 03362123) та ТОВ «РЕД БУД» (код ЄДРПОУ 42605206), додаткових угод та додатків до вказаних договорів, пакету документів, що подавався Замовнику для проведення розрахунків, а також договорів по здійсненню технічного нагляду за проведенням будівельних робіт на вказаних об`єктах та документів про проведення технічного нагляду на виконання вказаних договорів не зупиняє господарську діяльність апелянта, останні не є статутними документами, що посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких юридична особа позбавляється можливості здійснювати свою діяльність. Тобто, КО «Київзеленбуд» в повній мірі може здійснювати свою господарську діяльність, відтак доводи представника в цій частині підлягають відхиленню як необґрунтовані.

Щодо доводів апелянта про розгляд клопотання без повідомлення представника Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд», то колегія суддів звертає увагу, що слідчий суддя в оскаржуваній ухвалі послався на ч. 2 ст. 163 КПК України, як на підставу для розгляду справи без участі представника КО «Київзеленбуд», з чим і погоджується колегія суддів, оскільки слідчим у клопотанні було доведено наявність підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів зі сторони КО «Київзеленбуд».

Відтак, істотних порушень вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити слідчому судді постановити законну та обґрунтовану ухвалу, колегією суддів апеляційної інстанції не виявлено.

За таких обставин доводи апеляційної скарги щодо незаконності оскаржуваної ухвали не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду та зазначені в апеляційній скарзі обставини не можуть бути безумовними підставами для скасування ухвали слідчого судді.

З урахуванням викладеного, ухвалу слідчого судді слід залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 159-164, 309, 376, 404, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 11 травня 2022 року, якою задоволено частково клопотання слідчого Дніпровського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_7 , погоджене прокурором Дніпровської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_8 та надано у розпорядження (забезпечити) слідчим СВ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , прокурорам Дніпровської окружної прокуратури у м. Києві ОСОБА_8 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , право тимчасового доступу до речей і документів, що перебувають у володінні Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» за адресою: м. Київ. вул. Кудрявська, 23, а саме: оригіналу договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, укладеного між Київським комунальним об`єднанням зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд» (код ЄРДПОУ 03362123) та ТОВ «РЕД БУД» (код ЄДРПОУ 42605206), додаткових угод та додатках до вказаних договорів;оригіналів документів, що подавався Замовнику для проведення розрахунків по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року (Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (примірна форма КБ-3); Акти приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ-2в); Підсумкові відомості ресурсів; Акти витрат на проведення експертизи кошторисної документації; копії платіжних доручень з відміткою банку про сплату за енергоресурси (вода, електроенергія, опалення) при передачі Підряднику об`єкта для проведення капітального ремонту; завірені копії видаткових накладних на продукцію та

матеріали; сертифікати відповідності продукції; паспорти на продукцію та устаткування; Загальний журнал робіт, заповнений згідно ДБН А.3.1-5:2016 (надається після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); Виконавчі схеми (надаються після завершення будівельних робіт з Актом приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); акти на закриття прихованих робіт; Фотофіксація об`єкту капітального ремонту до початку, в період

проведення та кінцевий результат будівельних робіт (надається щомісяця під час надання Замовнику Актів приймання виконаних будівельних робіт (примірна форма КБ_2в)); рахунки на суму попередньої оплати); оригіналів догорів по здійсненню технічного нагляду за проведенням будівельних робіт по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року та документів про проведення технічного нагляду на виконання вказаних договорів (акти, документи про сплату, тощо), особові справи осіб, які здійснювали технічний

нагляд по вищевказаним договорам підряду; завірені копії документів особових справ службових осіб Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд», що здійснювали перевірку документів про приймання та проведення розрахунків за виконані роботи по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року, накази про їх призначення (звільнення), посадові інструкції; оригінали робочих проектів та проектно-кошторисної документації локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) на будівництво по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року з усіма додатками та змінами в повному обсязі; копію технічного паспорту парку культури та відпочинку навколо озер Йорданське та Кирилівське в Оболонському районі по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року; оригінали банківських виписок (платіжних доручень), у яких відображено перерахування грошових коштів по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року за період з початку дії договорів та по закінченню; оригінали оборотно-сальдових відомостей (в розгорнутому вигляді) та карток рахунків бухгалтерського обліку в розрізі по договору підряду № 235/10

від 05 жовтня 2021 року; актів огляду прихованих робіт проведених по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року; актів списання використаних будівельних матеріалів при будівництві (форма М29); загального журналу робіт при будівництві; журналу авторського нагляду на будівництво; проектну та виконавчу кошторисну документацію (локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) в електронному вигляді у програмному комплексі АВК з будівництва по договору підряду № 235/10

від05 жовтня 2021 року; документів, що стосуються проведення експертизи кошторисної документації по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року з усіма додатками та змінами в повному обсязі: виконавчі схеми на проведені будівельні роботи по договору підряду № 235/10 від 05 жовтня 2021 року,з можливістю вилучення оригіналів (здійснення виїмки) документів. В іншій частині у задоволені клопотання відмовлено, - залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Київського комунального об`єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста Києва «Київзеленбуд» - адвоката ОСОБА_6 , - залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення є остаточною і оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104910133
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/682/22

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Іваніна Ю. В.

Ухвала від 15.06.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 10.05.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Старовойтова С. М.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 03.05.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 13.09.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 23.06.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 22.06.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Росік Тетяна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні