Ухвала
від 11.07.2022 по справі 188/615/22
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/615/22

Провадження № 2/188/400/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2022 року Суддя Петропавлівського районного суду Дніпропетровської області Ніколаєва І.К. розглянувши матеріали позову ОСОБА_1 до Комунального закладу « Миколаївська мистецька школа» Миколаївської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області, Виконавчого комітету Миколаївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання неправомірними та скасування розпорядження,поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди,

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Комунального закладу « Миколаївська мистецька школа» Миколаївської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області, Виконавчого комітету Миколаївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання неправомірними та скасування розпорядження,поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди , який містить недоліки:

-в порушенняст.177ч.4ЦПК України до позовної заяви не додано документ,що підтверджує сплату судового збору щодо частини позовних вимог: вимоги про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,відшкодування моральної шкоди мають бути оплачені судовим збором.

Згідно ст. 5 ч. 1 п. 1 Закону України «Про судовий збір», починаючи з 01.09.2015 позивачі у справах за вимогами, що випливають із трудових відносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком двох категорій позовів: про стягнення заробітної плати та про поновлення на роботі. Таку ж позицію висловив Верховний Суд у постанові від 23.05.2018 р. у справі №733/1962/16-ц.

Тобто, позивач звільнений від сплати судового збору тільки за пред`явлену вимогу про поновлення на роботі.

Позовна заява має три вимоги майнового характеру а саме: про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди та компенсації за моральну шкоду та одну вимогу немайнового характеру визнати незаконним та скасування розпорядження які мають бути оплачені судовим збором в розмірі 3969,60 грн, тобто по 992 гривні 40 копійок за кожну вимогу згідно ст. 4 Закону України «Про судовий збір».

Необхідно зазначити, що основні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності і господарювання та структуру заробітної плати визначає Закон України «Про оплату праці» та Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

Згідно ст. 1 ч. 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оплату праці» та Інструкції заробітна плата складається з основної заробітної плати, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Перелік інших виплат, що не належать до фонду оплати праці, наведено у пункті 3 Інструкції.

Тобто, виплата за рішенням суду середнього заробітку працівнику за час вимушеного прогулу не відноситься до виплат, пов`язаних з оплатою праці, перелічених в Інструкції.

Зазначена позиція висловлена Верховним Судом в постанові від 23.05.2018 р. у справі №733/1962/16-ц.

За таких обставин позовну заяву необхідно залишити без руху, а позивачу надати строк для усунення недоліків - сплати судового збору.

Керуючись Законом України «Про судовий збір»,

ст.ст. 177, 185 ЦПК України, -

УХВАЛИЛА :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального закладу « Миколаївська мистецька школа» Миколаївської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області, Виконавчого комітету Миколаївської сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області про визнання неправомірними та скасування розпорядження,поновлення на роботі, стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, відшкодування моральної шкоди, залишити без руху, а позивачу надати строк - 10 дні з дня отримання копії ухвали суду для усунення недоліків - сплати судового збору.

Роз`яснити, що в разі невиконання вимоги суду в установлений строк позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І. К. Ніколаєва

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.07.2022
Оприлюднено14.07.2022
Номер документу105199977
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них у зв’язку зі звільненням за вчинення дисциплінарного проступку

Судовий реєстр по справі —188/615/22

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Місюра К. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Місюра К. В.

Рішення від 27.10.2022

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Рішення від 27.10.2022

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні