Рішення
від 20.07.2010 по справі 2-43-10
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№2-43\10

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2010 року. м.Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області Ро зман М.М. в особі головуючог о судді Розман М.М., при секрет арі Цех Г.М. , розглянувши у від критому судовому засіданні в залі суду міста Тячів цивіль ну справу за позовом Акціон ерного банку «Київська Рус ь» до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про стягн ення боргу за кредитним дого вором та визнання біржової у годи купівлі-продажу транспо ртного засобу недійсною та з а позовом ОСОБА_6 до Акці онерного банку «Київська Р усь» , ОСОБА_4, третіх осіб ОСОБА_5 , ОСОБА_7 про ви знання добросовісним набува чем ,

В С Т А Н О В И В :

Акціонерний банк «Ки ївська Русь» звернувся в суд з позовом до ОСОБА_3 , ОСО БА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 п ро стягнення боргу за кредит ним договором та визнання бі ржової угоди купівлі-продажу транспортного засобу недійс ною. Позовні вимоги мотивує т им , що 4 липня 2008 року між Акці онерним банком «Київська Русь» та ОСОБА_3 було укла дено кредитний договір № 74-01-08-2 , відповідно до якого позивач надав відповідачці споживчи й кредит в сумі 25000 Євро строком на 36 місяців по 4 липня 2011 року з і сплатою 16% річних.

В забезпечення виконання зобов' язання 4 липня 2008 року м іж позивачем і відповідачем ОСОБА_4 було укладено дого вір застави транспортного за собу № 75-01 , відповідно до якого відповідачем ОСОБА_4 було передано в заставу транспор тний засіб марки SCANIA , модель R114 LA , сідловий тягач - Е , шасі Н ОМЕР_2 , фіолетового кольору , 2002 року випуску , який належит ь відповідачу на праві власн ості.

В порушення умов кредитн ого договору відповідачка до пустила заборгованість за кр едитним договором станом на 4 березня 2009 року на суму 24335.07 Євр о.

Незважаючи на те , що відпо відач не мав права відчужува ти предмет застави , 21.11.2008 року б уло укладено біржову угоду н а Товарній біржі «Декле» куп івлі-продажу вказаного автом обіля.

Просить стягнути з відпо відачки ОСОБА_3 та ОСОБА _4 на користь АБ «Київська Ру сь» заборгованість за креди тним договором в сумі еквіва лентній 24335.07 Євро , звернути стя гнення на предмет застави ав томобіль марки SCANIA , модель R114 LA , с ідловий тягач - Е , шасі НОМ ЕР_2 , фіолетового кольору , 2002 року випуску та визнати бірж ову угоду купівлі-продажу тр анспортного засобу від 21.11.2008 ро ку недійсною.

В ході судового розгляду позивач уточнив позовні вим оги посилаючись на те , що жодн ої письмової згоди позивач н а передачу заставленого майн а в оренду чи користування не надавав і при посвідченні до говору застави було здійснен о обтяження автомобіля у Дер жавному реєстрі обтяжень рух омого майна , а тому просить по вернути із незаконного волод іння ОСОБА_6 автомобіль ма рки SCANIA , модель R114 LA , сідловий тя гач - Е, шасі НОМЕР_2 , фіол етового кольору , 2002 року випус ку законному власнику ОСОБ А_4.

ОСОБА_6 звернувся в суд з зустрічним позовом до Акці онерного банку «Київська Р усь» , ОСОБА_4, третіх осіб ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБ А_7 про визнання добросовіс ним набувачем. Позовні вимог и мотивує тим , що 16 листопада 20 08 року ОСОБА_4 , згідно нота ріально посвідченої довірен ості уповноважив ОСОБА_7 н а вчинення будь-яких дій з пра вом передоручення , які стосу ються автомобіля марки SCANIA , мо дель R114 LA , сідловий тягач - Е , ш асі НОМЕР_2 , фіолетового к ольору , 2002 року випуску. Після цього 20 листопада 2008 року ОСО БА_7 видав на ім' я ОСОБА_5 нотаріально посвідчену дов іреність на уповноваження йо го на вчинення будь-яких дій б ез права передоручення , які с тосуються вказаного автомоб іля. А 21.11.2008 року зазначений авт омобіль був придбаний ним за біржовою угодою купівлі-про дажу транспортного засобу , я ка зареєстрована товарною бі ржою «Декле» у ОСОБА_5 , яки й діяв в інтересах та від імен і ОСОБА_4. Вказаний догові р був платним і набуття права власності на автомобіль бул о здійснено добросовісно , ос кільки він не знав і не міг зна ти про якісь обставини , які б перешкоджали укладенню дого вору.

Просить визнати його добро совісним набувачем автомобі ля марки SCANIA , модель R114 LA , сідлови й тягач - Е , шасі НОМЕР_2 , ф іолетового кольору , 2002 року ви пуску.

В судовому засіданні предс тавник АБ «Київська Русь» по зов підтримала посилаючись н а викладені в письмовій позо вній заяві обставини і проси ть позов задоволити та стягн ути з відповідачем суму , екві валентну 24335.07 Євро , що становит ь 287749 гривень. Зустрічний позов ОСОБА_6 не визнала і поясн ила , що ОСОБА_4 , заставивши автомобіль , не міг надавати д оручення іншим особам на роз порядження цим автомобілем і ОСОБА_7 знав про заставу а втомобіля. Крім цього , під час посвідчення договору застав и було здійснено його обтяже ння у Державному реєстрі обт яжень рухомого майна , а тому з гідно до ст. 10 Закону України « Про забезпечення вимог кред иторів та реєстрацію обтяжен ь» ОСОБА_6 не можна визнат и добросовісним набувачем. П росить в задоволенні зустріч ного позову відмовити.

Представник ОСОБА_6 ОС ОБА_8 в судовому засіданні п роти позову АБ «Київська Рус ь» заперечила посилаючись на його безпідставність. Зустр ічний позов ОСОБА_6 підтри мала посилаючись на викладен і в позовній заяві обставини і просить позов задоволити.

Відповідач ОСОБА_4 в суд ове засідання не з' явився , х оч про час та місце розгляду с прави був належним чином пов ідомлений , а тому суд в порядк у ст. 169 ЦПК України розглянув с праву у його відсутності на п ідставі наявних у справі док азів.

Відповідачка ОСОБА_3 в с удовому засіданні позов не в изнала і пояснила , що організ ацією укладення кредитного д оговору і договору застави з аймався ОСОБА_4 , якому вон а і передала отримані в креди т кошти і він мав кредит погаш ати. Про інші обставини їй ніч ого не відомо. Просить в задов оленні позову до неї відмови ти.

ОСОБА_7 в судове засідання не з' явився , так як подав пи сьмову заяву , за якою просить розглянути справу у його від сутності і у якій зазначив , що 16.11.2008 року ОСОБА_4 надав йому нотаріально посвідчену дові реність , якою уповноважив йо го на вчинення з правом перед оручення будь-яких дій відно сно належного йому автомобіл я марки SCANIA , в тому числі зняття автомобіля з обліку. Автомоб іль було передано йому на вик онання ОСОБА_4 грошових зо бов' язань. Оскільки йому бу ли потрібні гроші , то 20.11.2008 року він продав автомобіль ОСОБ А_5, видавши на його ім' я нот аріально посвідчену довірен ість на вчинення будь-яких ді й відносно автомобіля. Про як ісь обставини , що перешкоджа ли переходу права власності на автомобіль йому не було ві домо і про те , що автомобіль з находиться в заставі ОСОБА _4 його не попереджав та жодн их відміток щодо цього на тех нічному паспорті не було. Про ти первісного позову запереч ує , а зустрічний позов визнає . А тому суд в порядку ст. 169 ЦПК У країни розглянув справу у йо го відсутності на підставі н аявних у справі доказів.

ОСОБА_5 в судове засідання не з' явився , так як подав пи сьмову заяву , за якою просить розглянути справу у його від сутності і у якій зазначив , що спірний автомобіль він купи в у Германа і в подальшому про дав ОСОБА_6 за 20000 Євро. Про т е , що автомобіль перебував у з аставі йому стало відомо лиш е з позовної заяви. Проти перв існого позову заперечує та з устрічний позов підтримує. А тому суд в порядку ст. 169 ЦПК Ук раїни розглянув справу у йог о відсутності на підставі на явних у справі доказів.

Заслухавши пояснення стор ін , дослідивши всі обставини справи , суд дійшов наступног о висновку.

В судовому засіданні встан овлено , що 4 липня 2008 року між Акціонерним банком «Київ ська Русь» та ОСОБА_3 було укладено кредитний договір № 74-01-08-2 , згідно якого позивач на дав відповідачці споживчий к редит в сумі 25000 Євро строком на 36 місяців по 4 липня 2011 року зі с платою 16% річних.

Факт отримання кредитних к оштів відповідачкою ОСОБА _3 стверджується заявою на о тримання готівки від 4 липня 20 08 року № 45745\авт.

В забезпечення виконанн я зобов' язання 4 липня 2008 року між позивачем Акціонерним банком «Київська Русь» і в ідповідачем ОСОБА_4 було у кладено договір застави тран спортного засобу № 75-01 , згідно до якого відповідач ОСОБА_4 передав в заставу належний йому транспортний засіб мар ки SCANIA , модель R114 LA , сідловий тяга ч - Е , шасі НОМЕР_2 , фіолет ового кольору , 2002 року випуску ..

В порушення умов кредитн ого договору відповідачка ОСОБА_3 допустила заборгов аність за кредитним договоро м станом на 4 березня 2009 року на суму 24335.07 Євро, що стверджуєтьс я письмовим розрахунком пози вача АБ «Київська Русь».

Однак 16 листопада 2008 року ОСОБА_4 , згідно нотаріально посвідченої довіреності упо вноважив ОСОБА_7 на вчинен ня будь-яких дій з правом пере доручення , які стосуються ав томобіля марки SCANIA , модель R114 LA , с ідловий тягач - Е , шасі НОМ ЕР_2 , фіолетового кольору , 2002 року випуску. В подальшому , н а підставі цієї довіреності , ОСОБА_7 видав на ім' я О СОБА_5 нотаріально посвідче ну довіреність , за якою уповн оважив вже його на вчинення будь-яких дій , які стосуються вказаного автомобіля.

Згідно з біржовою угодою ку півлі-продажу транспортного засобу , яка зареєстрована то варною біржою «Декле» 21.11.2008 рок у , ОСОБА_5 , який діяв в інте ресах та від імені ОСОБА_4 , продав вказаний автомобіль ОСОБА_6 і на даний час вказ аний автомобіль значиться на тимчасовому реєстраційному обліку за ОСОБА_6.

Вироком Тячівського район ного суду від 29 жовтня 2009 року ОСОБА_4 визнано винним у вчи ненні злочинів , передбачени х ст.ст. 364 ч.2 , 366 ч.2 КК України і зас уджено за цими статтями за те , що він 2 липня 2008 року будучи з асновником та керівником при ватного підприємства «Дельв іта», з корисливих мотивів та в інтересах ОСОБА_3, з мето ю незаконного отримання нею кредитних коштів, використов уючи службове становище всуп ереч інтересам служби склав і видав, а саме, завірив відбит ок факсимільного зображення власного підпису і передав о станній, завідомо неправдиву довідку про те, що остання пра цювала в МПП «Дельвіта» і отр имувала протягом січня-червн я заробітну плату , в той час я к ОСОБА_3 в МПП « Дельвіта» у вказаний період не працюва ла і зарплату не отримувала.

На підставі даної довід ки про доходи ОСОБА_3 офор мила кредитний договір № 74-01-08 -2 від 04.07.2008 року з Акціонерним банком «Київська Русь» в осо бі Ужгородської Філії вказан ого банку та отримала кредит ні кошти в сумі 25000 Євро , що стан овило 187629 гривень, чим було спр ичинено тяжкі наслідки АБ «К иївська Русь».

.Одночасно задоволено цив ільний позов АБ «Київська Ру сь» і постановлено стягнути з ОСОБА_4 на користь АБ «Ки ївська Русь» 288345.45 гривень забо ргованості за кредитним дого вором № 74-01-08-2 від 04.07.2008 року.

Вказаний вирок в установле ному порядку набув законної сили.

Інших обвинувачень ОСОБА _4 не пред' являлося.

Згідно до ст..ст. 526, 527, 530 ЦК Украї ни зобов' язання повинні вик онуватись належним чином і в установлений строк відповід но до умов договору та вимог з акону.

Відповідно до ч. 2 ст. 1050 та ч. 2 с т. 1054 ЦК України наслідками пор ушення відповідачем зобов' язань щодо повернення чергов ої частини суми кредиту є пра во позивача достроково вимаг ати повернення всієї суми кр едиту.

За змістом ст. 572 ЦК України в силу застави кредитор ( заста водержатель) має право у разі невиконання боржником ( заст аводавцем) зобов' язання , за безпеченого заставою , одерж ати задоволення за рахунок з аставленого майна переважно перед іншими кредиторами ць ого боржника , якщо інше не вст ановлено законом.

А згідно до ч.1 ст. 589 цього Коде ксу у разі невиконання зобов ' язання , забезпеченого зас тавою , заставодержатель наб уває право звернення стягнен ня на предмет застави.

Разом з цим , ухвалою Тячівс ького районного суду від 20 лип ня 2010 року провадження в даній справі в частині позовних ви мог АБ «Київська Русь» до О СОБА_4 про стягнення боргу з а кредитним договором закрит о на підставі ст. 205 п.2 ЦПК Украї ни з тих підстав , що позивач в же скористався судовим захис том з приводу невиконання зо бов' язань за кредитним дого вором №74-01-08-2 від 04.07.2008 року, заяви вши цивільний позов у кримін альній справі і розмір задов олених позовних вимог при ць ому є навіть більшим ніж заяв лений в порядку цивільного с удочинства в даній справі.

У зв' язку з тим , що забезпе чення виконання зобов' язан ь за даним кредитним договор ом було здійснено не шляхом ф інансовою поруки , а шляхом за стави , через що питання про со лідарну відповідальність ві дповідачів не може ставитися і норми ст. 554 ЦК України не під лягають застосуванню до прав овідносин сторін , та беручи д о уваги , що заборгованість за кредитним договором вже при суджена до стягнення з відпо відача ОСОБА_4 , суд вважає , що вимога позивача АБ «Київс ька Русь» про повторне стягн ення з відповідачки ОСОБА_3 заборгованості за зазначе ним кредитним договором до з адоволення не підлягає і в за доволенні позову в цій части ні слід відмовити.

При вирішенні позовних вим ог про визнання біржової уго ди недійсною , суд враховує , щ о за загальним правилом прав очин може бути визнаний неді йсним лише з підстав , визначе них законом та із застосуван ням наслідків недійсності , п ередбачених законом.

При пред' явленні і підтри манні позову АБ «Київська Ру сь» в цій частині не конкрети зовано норми матеріального п рава , на підставі яких просит ь визнати зазначений правочи н недійсним.

Разом з цим , стаття 215 ЦК Укра їни встановлює загальне прав ило про те , що правочин є неді йсним у зв' язку з недодержа нням в момент його вчинення с тороною ( сторонами) загальни х вимог , які необхідні для дій сності правочину , передбаче них ст. 203 ЦК України.

Статтею 216 ЦК України визнач ено особливі правові наслідк и недійсності правочину.

Відповідно до ст.330 ЦК Украї ни , якщо майно відчужене особ ою , яка не мала на це права , доб росовісний набувач набуває п рава власності на нього , якщо відповідно до ст. 388 цього Код ексу майно не може бути витре буване у нього.

Частиною 1 ст. 388 ЦК України пе редбачено , що у разі придбанн я майна за відплатним догово ром у особи , яка не мала права його відчужувати , про що набу вач не знав і не міг знати ( доб росовісний набувач) , власник має право витребувати це май но від набувача лише у разі , я кщо майно вибуло із володінн я власника або особи , якій він передав майно у володіння , не з їхньої волі іншим шляхом.

Відповідно до ч.5 ст. 12 ЦК Укра їни добросовісність набувач а презюмується.

Згідно до ст. 11 ч.1 ЦПК України суд розглядає цивільні спра ви не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб , п оданих відповідно до цього К одексу, в межах заявлених ним и вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб , які бер уть участь у справі.

Позивачем АБ « Київська Русь» в судовому засіданні н е наведено належних і допуст имих доказів на підтвердженн я викладених в позовній заяв і обставин , зокрема те , що О СОБА_9, ОСОБА_5, ОСОБА_6 мали будь-яку попередню домо вленість з ОСОБА_4 чи знал и або могли знати про перебув ання спірного автомобіля під заставою.

Посилання позивача на ст . 10 Закону України « Про забезп ечення вимог кредиторів та р еєстрацію обтяжень» суд вваж ає необгрунтованим , оскільк и ст. 388 ЦК України урегульован е право саме власника , а не ін ших осіб на витребування май на.

При цьому суд враховує так ож не спростовані в судовому засіданні доводи ОСОБА_7 і ОСОБА_5 про те , що кожен з них також отримав спірний тр анспортний засіб відплатно.

Враховуючи наведене , суд вв ажає , в задоволенні позову Акціонерного банку «Київс ька Русь»про стягнення боргу за кредитним договором , визн ання біржової угоди купівлі- продажу транспортного засоб у недійсною , повернення авто мобіля із незаконного володі ння та звернення стягнення н а предмет застави слід відмо вити.

При вирішенні позовних вим ог ОСОБА_6 про визнання до бросовісним набувачем автом обіля марки SCANIA, модель R114 LA, тип с ідловий тягач - Е, шасі (кузов , рама, коляска) НОМЕР_2, фіо летового кольору, рік випуск у 2002 рік, реєстраційний номер НОМЕР_1 , суд враховує , що за з містом ст. 16 ч. 2 ЦК України суд м оже захистити цивільне право або інтерес способом , що вста новлений договором або закон ом.

Вибраний ОСОБА_6 спосіб захисту шляхом визнання йог о добросовісним набувачем не рухомого майна діючим законо давством не передбачено , а то му в задоволенні його позову слід відмовити.

Судові витрати покласти на сторони.

Заходи забезпечення позов у слід скасувати.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 3 , 10 , 11, 60, 154 , 169 , 209- 213 ЦПК України, ст. ст. 12 , 215 , 216 , 330 , 388 , 52 6 , 527 , 530 , 572 , 589 , 1050 , 1054 ЦК України, суд,

Р І Ш И В:

В задоволенні позову Ак ціонерного банку «Київськ а Русь» до ОСОБА_3 , ОСОБА _4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про стягнення боргу за кредитни м договором , визнання біржов ої угоди купівлі-продажу тра нспортного засобу недійсною , повернення автомобіля із не законного володіння та зверн ення стягнення на предмет за стави відмовити.

В задоволенні позову ОСО БА_6 до Акціонерного бан ку «Київська Русь» , ОСОБА_4 , третіх осіб ОСОБА_5 , О СОБА_7 про визнання добросо вісним набувачем відмовити.

Заходи забезпечення позов у , встановлені ухвалою Тячів ського районного суду від 26 бе резня 2009 року в виді заборони в чинення будь-яких дій , пов' я заних з відчуженням , зняттям з обліку , реєстрацією , перер еєстрацією транспортного за собу марки SCANIA, модель R114 LA, тип сі дловий тягач - Е, шасі (кузов, рама, коляска) НОМЕР_2, фіол етового кольору, рік випуску 2002 рік, реєстраційний номер НОМЕР_1 , скасувати.

Рішення може бути оскар жене до апеляційного суду За карпатської області через Тя чівський районний суд шляхом подання заяви про апеляційн е оскарження протягом десяти днів , з наступним поданням ап еляційної скарги протягом дв адцяти днів.

Суддя : М.М.Ро зман

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення20.07.2010
Оприлюднено02.08.2010
Номер документу10548746
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-43-10

Рішення від 17.02.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Смілянець Андрій Павлович

Рішення від 16.04.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Смілянець Андрій Павлович

Ухвала від 24.12.2009

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 11.01.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 08.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Рішення від 17.11.2010

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Сульженко Леонід Петрович

Рішення від 14.04.2010

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська Оксана Станіславівна

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Нінель Валеріївна

Ухвала від 16.07.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Пода Наталія Миколаївна

Рішення від 20.07.2010

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман Михайло Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні