Ухвала
від 08.10.2013 по справі 2-43-10
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Апеляційний суд Кіровоградської області

№ провадження 22-ц/781/26/13 Головуючий у суді І-ї інстанції Квітка О.М.

Доповідач Карпенко О. Л.

УХВАЛА

іменем України

08.10.2013 року колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Кіровоградської області в складі:

головуючого - Карпенка О.Л.,

суддів - Гайсюка О.В., Фомічова С.Є.,

за участю секретаря - Діманової Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді цивільну справу за позовом ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15 до Олександрійської міської ради, виконавчого комітету Олександрійської міської ради, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області про визнання частково незаконною відмову у приватизації, зобов'язання вчинити певні дії за апеляційною скаргою представника позивачів ОСОБА_17 на рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 лютого 2010 року, -

ВСТАНОВИЛА:

11 лютого 2009 року позивачі звернулися до суду з вказаним позовом до Олександрійської міської ради Кіровоградської області, виконавчого комітету Олександрійської міської ради Кіровоградської області. З урахуванням заяви позивачів про збільшення позовних вимог (Т. І а.с. 172 - 178), вони просили суд визнати рішення виконавчого комітету Олександрійської міської ради від 06 вересня 2001 року № 657 недійсним в частині передачі житлової будівлі, виробничих приміщень та земельної ділянки, яка розташована в АДРЕСА_1; визнати недійсним свідоцтва про право власності Олександрійської міської ради Кіровоградської області від 10 вересня 2001 року в частині передачі житлової будівлі, виробничих споруд та земельної ділянки в АДРЕСА_1; визнати недійсним рішення виконкому Олександрійської місткої ради від 06 липня 2006 року № 525 в частині надання житловій будівлі, яка розташована в АДРЕСА_1, статусу гуртожитку; визнати за позивачами прав власності на квартири.

В подальшому позивачі змінили свої вимоги (Т. І а.с. 232 - 236) і просили суд визнати незаконною відмову Олександрійського районного ГУ МНС України в Кіровоградській області у приватизації позивачами квартир у цьому гуртожитку; зобов'язати Олександрійський РВ ГУ МНС України в Кіровоградській області передати гуртожиток у власність територіальної громади м. Олександрія; зобов'язати виконком Олександрійської міської ради ухвалити рішення про приватизацію позивачами займаних ними квартир та видачу їм свідоцтв про право власності на займані ними квартири.

Позов обґрунтовано тим, що згідно рішення Олександрійської міської ради народних депутатів від 09 вересня 1982 року позивачам, як працівникам пожежної частини, були надані ордери на окремі службові квартири в буд. АДРЕСА_1, на підставі яких вони вселилися у надані їм квартири і з того часу проживають там. Будинок у якому знаходяться ці квартири належить Олександрійському РВ ГУ МНС України в Кіровоградській області згідно рішення міської ради від 06 вересня 2001 року № 657. Рішенням виконавчого комітету Олександрійської міської ради від 06 липня 2006 року № 525 частині приміщення буд. АДРЕСА_1 надано статус гуртожитку. Відповідно до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» вони позивачі мають право на приватизацію наданого їм житла, проте їх права порушуються відповідачами.

Рішенням Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 лютого 2010 року в задоволені позову відмовлено.

Не погоджуючись з рішенням суду, представник позивачів, ОСОБА_17, подала апеляційну скаргу у якій просить скасувати рішення суду першої інстанції і ухвалити нове рішення, яким визнати незаконною відмову Олександрійського РВ ГУ МНС України в Кіровоградській області у приватизації позивачами квартир; зобов'язати Олександрійський РВ ГУ МНС України в Кіровоградській області передати гуртожиток за адресою: АДРЕСА_1, у власність територіальної громади м. Олександрії; зобов'язати виконавчий комітет Олександрійської міської ради прийняти рішення про приватизацію позивачами квартир відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Апеляційну скаргу обґрунтовано тим, що судом першої інстанції порушено норми матеріального і процесуального права. Суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про звернення позивачів з позовом із пропуском строку звернення до суду. При вирішенні спору суд не застосував норми Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Ухвалою суду апеляційної інстанції від 22 січня 2013 року (Т. ІІІ а.с. 1) залучено до участі у справі Територіальне управління МНС України у Кіровоградській області в якості правонаступника Олександрійського РВ ГУ МНС України у Кіровоградській області.

Відповідач, Територіальне управління МНС України у Кіровоградській області, надіслав письмові заперечення на апеляційну скаргу суть яких зводиться до того, що спір підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. Будівля, у якій розміщується гуртожиток, належить до державної власності, а тому право розпорядження ним належить Фонду державного майна України.

Ухвалою суду апеляційної інстанції від 19 вересня 2013 року (Т. ІІІ а.с. 52) до участі у справі залучено спадкоємця померлого позивача ОСОБА_16 - ОСОБА_9

Ухвалою суду апеляційної інстанції від 08 жовтня 2013 року залучено до участі у справі Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області в якості правонаступника Територіального управління МНС України у Кіровоградській області.

В судовому засіданні позивачі ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_10, ОСОБА_11 та представник позивачів ОСОБА_17 підтримали апеляційну скаргу повністю.

Представник відповідача Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області, Кравцов О.М. доводи апеляційної скарги не визнав і надав пояснення про те, що питання передачі будівлі у якій розміщено гуртожиток не відноситься до компетенції Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Вирішення цього питання відноситься до компетенції Фонду державного майна України.

Відповідачі Олександрійська міська рада та її виконавчий комітет, повідомленні належним чином про час та місце розгляду справи, своїх представників в судове засідання не направили.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення позивачів, представників сторін, дослідивши матеріали справи та перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає відхиленню.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідно до рішення виконавчого комітету Олександрійської міської ради від 09 вересня 1982 року (Т. І а.с. 157) та виданих на його підставі службових ордерів (Т. І а.с. 81, 89, 95) позивачі ОСОБА_4 і ОСОБА_5 проживають у квартирах НОМЕР_1 і НОМЕР_2, відповідно, а позивачка ОСОБА_10, як член сім'ї ОСОБА_23, у квартирі НОМЕР_3 у буд. АДРЕСА_1.

Позивач ОСОБА_7 на підставі ордеру на гуртожиток від 21 липня 2006 року (Т. І а.с. 95) проживає у кімнаті НОМЕР_4 за цією ж адресою.

Позивач ОСОБА_15 на підставі рішення житлової комісії від 06 лютого 2007 року (Т. І а.с. 129) проживає у квартирі НОМЕР_5 за цією ж адресою.

Решта позивачів також зареєстровані і проживають у будинку АДРЕСА_1, що підтверджується відомостями з копій належних їм паспортів громадян України (Т. І а.с. 74, 90, 97, 100, 114, 121, 124). Однак допустимих доказів, спеціальних ордерів, передбачених ст.ст. 122, 130 ЖК України, на підтвердження правових підстав для вселення і проживання вони суду не надали, хоч позивачам надавалася така можливість, і у зв'язку з цим апеляційний суд в судовому засіданні 22 січня 2013 року оголошував перерву.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», яким обґрунтовано позов, встановлено, що його дія поширюється на громадян, які не мають власного житла, більше п'яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них.

Таким чином позивачі мали довести суду відсутність у них прав власності на житло, наявність законних підстав вселення, реєстрацію місця проживання та фактичне проживання у гуртожитку більше п'яти років.

Рішення суду не може ґрунтуватися на припущеннях (ч. 4 ст. 60 ЦПК України), однак позивачі свої процесуальні обов'язки по доказуванню і поданню доказів, які встановлені ч. 3 ст. 10, ч. 1 ст. 60 ЦПК України, повною мірою не виконали та вказані обставини не довели.

Згідно свідоцтва про право власності від 10 вересня 2001 року (Т І а.с. 54), виданого на підставі рішення виконавчого комітету від 06 вересня 2001 року № 657 (Т. І а.с. 53), житлові та виробничі будівлі в цілому за АДРЕСА_1 належить загону № 3 Державної професійної пожежної охорони Олександрійського району.

Правонаступниками загону № 3 Державної професійної пожежної охорони МНС України у Кіровоградській області являлися Олександрійський районний відділ ГУ МНС України в Кіровоградській області, згодом Територіальне управління МНС України у Кіровоградській області, а тепер - Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області.

Пунктом 1 рішенням виконавчого комітету Олександрійської міської ради Кіровоградської області від 06липня 2006 року № 525 (Т. І а.с. 55) надано статус гуртожитку окремим приміщенням будівлі АДРЕСА_1, а саме: кімнатам з НОМЕР_6 по НОМЕР_7.

Як вбачається з довідки Олександрійського КМ БТІ від 06 червня 2006 року № 72 (Т. І а.с. 63), проектом будівництва будівлі в АДРЕСА_1, крім виробничих приміщень, на 2 - 4 поверхах передбачено гуртожиток.

Згідно наданої Олександрійським КМ БТІ викопіювання та експлікації на будівлю АДРЕСА_1 (Т. ІІІ а.с. 19 - 27), вона розташована на єдиній земельній ділянці загальною площею 5754,3 кв. м та містить як житлові так і нежитлові приміщення .

Згідно державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серія ЯЯ № 155035 (Т. І а.с. 56) постійним користувачем земельної ділянки площею 5876,55 кв. м являється загін № 3 Державної професійної пожежної охорони МНС України в Кіровоградській області.

Жилі будинки і жилі приміщення в інших будівлях, що належать державі становлять державний житловий фонд (ст. 4 ЖК України).

Частиною 3 ст. 9 ЖК України встановлено, що громадяни мають право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду, житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад, або придбання їх у житлових кооперативах, на біржових торгах, шляхом індивідуального житлового будівництва чи одержання у власність на інших підставах, передбачених законом.

Правовідносини щодо приватизації державного житлового фонду, зокрема квартир, будинків, житлових приміщень у гуртожитках, регулюється нормами законів України «Про приватизацію державного житлового фонду» та «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» громадяни, на яких поширюється дія цього Закону, мають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад і можуть бути приватизовані відповідно до закону.

Передача та прийняття гуртожитків, що є об'єктами державної власності, у власність територіальних громад здійснюється відповідно до Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» (п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків»).

Згідно п. 1 і 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (в редакції діючій на час виникнення спірних правовідносин) встановлено трирічний строк передачі всіх гуртожитків, на які поширюється дія цього Закону, у власність територіальних громад, який обчислюється з дня його прийняття, тобто з 04 вересня 2008 року, а тому на час вирішення судом спору цей строк не сплив.

Крім того, у зв'язку з тим, що частина приміщення гуртожитку не була виділена з виробничо-житлового комплексу загону № 3 Державної професійної пожежної охорони МНС України у Кіровоградській, вона не може бути окремо передана у власність територіальної громади.

Право прийняття рішення про передачу такого майна в цілому належить органу управління цим майно. Проте, які вірно вказав суд першої інстанції, таке рішення не приймалося.

Згідно ч. 2 ст. 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» не підлягають приватизації квартири (будинки), житлові приміщення у гуртожитках, розташовані на територіях закритих військових поселень, підприємств, установ і організацій, не підлягають приватизації.

Оскільки будівля, частина якої являється гуртожитком в якому проживають позивачі, розміщено на території пожежного загону за адресою: АДРЕСА_1, відповідно до цієї норми Закону, вказані житлові приміщення приватизації не підлягають.

Таким чином суд першої інстанції дійшов правильного висновку щодо недоведеності позивачами факту порушення їх прав та правомірно відмовив у задоволенні позову.

З урахуванням викладеного, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, а тому, відповідно до ч. 1 ст.308 ЦПК України, апеляційна скарга підлягає відхиленню, а рішення суду - залишенню без змін.

Керуючись ст.ст. 303, 307, 308, 313, 314, 315 ЦПК України, колегія суддів -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу представника позивачів ОСОБА_17 відхилити, а рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 лютого 2010 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів з дня набрання нею законної сили.

Головуючий :

Судді:

СудАпеляційний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.10.2013
Оприлюднено16.10.2013
Номер документу34114052
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-43-10

Рішення від 17.02.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Смілянець Андрій Павлович

Рішення від 16.04.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Смілянець Андрій Павлович

Ухвала від 24.12.2009

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 11.01.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 08.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Карпенко О. Л.

Рішення від 17.11.2010

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Сульженко Леонід Петрович

Рішення від 14.04.2010

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Янішевська Оксана Станіславівна

Рішення від 02.09.2010

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Марченко Нінель Валеріївна

Ухвала від 16.07.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Пода Наталія Миколаївна

Рішення від 20.07.2010

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Розман Михайло Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні