Ухвала
від 15.08.2022 по справі 147/364/22
ТРОСТЯНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 147/364/22

Провадження № 2/147/213/22

У Х В А Л А

16 серпня 2022 року смт Тростянець

Тростянецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Борейко О. Г.,

із секретарем Івасюк А. А.,

за участю:

представника позивача - адвоката Олійника А. М.,

представника відповідача - адвоката Дудіна Л. В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду в смт Тростянець Гайсинського району Вінницької області у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Україна-Т» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом витребування з чужого незаконного володіння та скасування реєстрації договору оренди землі, -

ВСТАНОВИВ:

06 травня 2022 року до Тростянецького районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ТОВ «Україна-Т» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом витребування з чужого незаконного володіння та скасування реєстрації договору оренди землі.

Ухвалою суду від 10.05.2022 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 26.05.2022.

З урахуванням клопотань осіб, які беруть участь у справі про відкладення підготовчого засідання, а також у зв`язку із задоволенням клопотання про витребування додаткових доказів, підготовче засідання неодноразово відкладалося та призначено на 16 серпня 2022 року.

13 липня 2022 року до канцелярії суду від представника позивача - адвоката Олійника А. М. надійшло клопотання про призначення посмертної судово почеркознавчої експертизи з метою встановити чи виконаний підпис від імені ОСОБА_2 в договорі б/н від 16.06.2008 оренди земельної ділянки ОСОБА_2 чи іншою особою. Проведення судової почеркознавчої експертизи просить доручити ТОВ "Експертно-юридична фірма "Соломон" (вул. Академіка Янгеля, 4, оф. 203, м. Вінниця).

В підготовчому засіданні 16.08.2022 представник позивача підтримав клопотання про призначення експертизи.

Представник відповідача - адвокат Дудін Л. В. в підготовчому засіданні в частині призначення у справі судової почеркознавчої експертизи покладається на розсуд суду, оскільки стверджує, що підпис на договорі оренди землі від 16.06.2008 вчинено ОСОБА_2 , однак заперечує щодо клопотання про призначення експертизи в частині доручення проведення експертизи ТОВ "Експертно-юридична фірма "Соломон". Крім того, представник відповідача зазначає, що проведення експертизи варто доручити будь-якій експертній установі, яка знаходиться за межами міста Вінниці.

Заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи, враховуючи характер спірних правовідносин, а також те, що для з`ясування обставин, які мають значення для справи, потрібні спеціальні знання, суд вважає, що наявні підстави для задоволення клопотання про призначання судової посмертної почеркознавчої експертизи, з огляду на таке.

Суд враховує, що здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, суд забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою (ст.2 закону "Про судоустрій і статус суддів").

Відповідно до положень ч.1 ст.2 ЦПК завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Справедливість судового розгляду повинна знаходити свою реалізацію у здійсненні судом правосуддя без формального підходу до розгляду кожної конкретної справи.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч.1 ст.76 ЦПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.2 ст.78 ЦПК обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно зі ст.80 ЦПК достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст.189 ЦПК завданнями підготовчого провадження є, зокрема, визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Відповідно до пунктів 5, 7, 8 ч.2 ст.197 ЦПК підготовчому засіданні суд може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста.

За змістом положень стст.102, 103 ЦПК для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу.

Суд вважає, що особа, яка подає позовну заяву, вправі очікувати від суду застосування вказаних норм процесуального законодавства, які надають їй право звернення з позовом із можливістю подальшого вирішення процесуальних питань щодо визначення предмета доказування, надання та витребування доказів в встановленому порядку.

Застосування принципу пропорційності при здійсненні судочинства вимагає такого тлумачення процесуального закону, яке б гарантувало особі право на судовий захист, зокрема звернення з позовною заявою до суду відповідно до приписів ч.1 ст.4 ЦПК, оскільки держава не вправі обмежувати права особи, не маючи на меті захист суспільних інтересів.

Цивільно-процесуальний закон детально регламентує строки подання доказів, що, об`єктивно, мінімізує можливі випадки зловживання правами у сфері доказування. Зокрема, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви (ч.2 ст.83 ЦПК), а відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Тобто закріплення нормами ЦПК строку на подання доказів дозволяє вже на початку судового провадження визначитися із тактикою та стратегією ведення процесу, спрогнозувати поведінку свого процесуального опонента, визначитися із фактами, які не потребують доказування тощо.

З урахуванням того, що позивач заперечує підпис свого покійного брата у договорі оренди земельної ділянки, представник позивача на стадії підготовчого провадження заявив клопотання про призначення у справі судової посмертної почеркознавчої експертизи для визначення того, чи підписував ОСОБА_2 договір оренди земельної ділянки.

З огляду на конкретні обставини цієї справи, суд дійшов переконання, що відмова у цій справі у призначенні судом судової посмертної почеркознавчої експертизи для визначення того, чи підписаний договір оренди земельної ділянки, не дозволить суду встановити дійсні обставини, відповідно виконати завдання правосуддя щодо справедливого розгляду справи, що відповідно є проявом надмірного формалізму.

Встановлення того, чи підписаний договір оренди ОСОБА_2 , має істотне значення для вирішення цієї справи.

З урахуванням наведеного, призначення судової посмертної почеркознавчої експертизи у цій справі, є необхідним з метою справедливого розгляду справи, оскільки позивач вважає, що ОСОБА_2 не підписував договір оренди, а отже, суд, керуючись положеннями цивільно-процесуального законодавства, для встановлення істини у справі та з метою виконання завдань правосуддя, може призначити експертизу.

Дії суду, що сприяють встановленню істини у справі, в жодному разі не повинні сприйматися як дії щодо захисту однієї із сторін процесу. Цивільний процес є формою реалізації правосуддя, яка забезпечує і гарантії здійснення правосуддя, і гарантії права громадян на судовий захист. Такий зв`язок правосуддя і цивільного судочинства пояснює їх принципову єдність як змісту і форми.

Враховуючи наведене, суд вважає, що по справі є необхідність у проведенні посмертної почеркознавчої експертизи.

Зокрема згідно з ч.1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з частиною першою статті 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

У пункті 17 постанови Пленум Верховного СудуУкраїни від 12 червня 2009 року №5 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду» роз`яснено, що для з`ясування обставин, які мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Отже, судова експертиза призначається у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

В даному випадку для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

Зокрема без висновку експерта неможливо встановити чи підписував ОСОБА_2 договір оренди землі між ОСОБА_2 та ТОВ "Україна-Т" від 16.06.2008.

Враховуючи, що сторонами не досягнуто згоди щодо обрання експерта або експертної установи, якій варто доручити проведення експертизи, суд вважає, що експертну установу повинен визначити суд. Суд вважає, що проведення експертизи варто доручити Хмельницькому відділенню Київського НДІСЕ (29013, м. Хмельницький, вул. Володимирська, 109, електронна адреса: khmelnytsky@kndise.gov.ua). На вирішення експерта варто поставити наступне питання:

Чи виконаний підпис в графі орендодавець в договорі оренди земельної ділянки б/н від 16 червня 2008 року укладеного між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Україна-Т" (щодо оренди земельної ділянки площею 2,7258 га, кадастровий номер 0524155100:01:002:0185) ОСОБА_2 чи іншою особою?

Суд звертає увагу, що призначення експертизи не порушує прав відповідача, а є лише способом доведення позивачем своїх вимог. Висновок експертизи оцінюється з урахуванням положень процесуального права, згідно з якими жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, суд оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.

Відповідно до вимог ст. ст. 252, 253 ЦПК України суд зупиняє провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст. ст. 102, 103, 107, 252, 253, 260 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача - адвоката Олійника Андрія Михайловича про призначення посмертної судової почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити уцивільній справіза позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Україна-Т» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом витребування з чужого незаконного володіння та скасування реєстрації договору оренди землі, судову посмертну почеркознавчу експертизу, проведення якої доручити Хмельницькому відділенню Київського НДІСЕ (29013, м. Хмельницький, вулиця Володимирська, 109, Електронна адреса: khmelnytsky@kndise.gov.ua).

На вирішення експерта поставити наступне питання:

1. Чи виконаний підпис в графі орендодавець в договорі оренди земельної ділянки б/н від 16 червня 2008 року укладеного між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Україна-Т" (щодо оренди земельної ділянки площею 2,7258 га, кадастровий номер 0524155100:01:002:0185) ОСОБА_2 чи іншою особою?

В розпорядження експертів надати: цивільну справу №147/364/22 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Україна-Т» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом витребування з чужого незаконного володіння та скасування реєстрації договору оренди землі.

Надати експерту для дослідження: оригінал договору оренди земельної ділянки б/н від 16 червня 2008 року між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Україна-Т" предметом якого є оренда земельної ділянки загальною площею 2,7258 га, кадастровий номер 0524155100:01:002:0185 та оригінал Додаткової угоди до Договору оренди землі від 16.06.2008 укладену 27.07.2015 між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Україна-Т".

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за ст. ст. 384, 385 КК України.

Висновок експерта повинен відповідати вимогам ст. 102 ЦПК України.

Оплату послуг експерта покласти на позивача.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на ухвалу може бути подано до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя О. Г. Борейко

Дата ухвалення рішення15.08.2022
Оприлюднено17.08.2022
Номер документу105744699
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —147/364/22

Рішення від 26.04.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Рішення від 26.04.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 09.11.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 15.08.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Тростянецький районний суд Вінницької області

Борейко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні