Постанова
від 29.03.2010 по справі 14/353
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

29 березня 2010 року 14:45 № 14/353

Окружний адміністрат ивний суд міста Києва у скл аді судді Літвінової А.В пр и секретарі Хижняк І.В., за уча стю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1

від відповідача: Кри вобок Юрія Миколайовича

третя особа: не з' явив ся

третя особа: за відсутн ості відповідно до клопотанн я

здійснюючи судовий розгля д справи

за позовом ОСОБА_1

до

третя особа Державної податкової інс пекції у Дніпровському район і міста Києва

Товариство з обмеженою від повідальністю «Партнер-стро й»

третя особа Дніпровська районна у міс ті Києві державна адміністра ція

про зобов' язання суб' єкта владних повноважень вчинити певні дії

На підставі частини трет ьої статті 160 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни в судовому засіданні 29 бере зня 2010 року проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови. Виготовлення постан ови у повному обсязі відклад ено, про що повідомлено осіб, я кі брали участь у розгляді сп рави, з урахуванням вимог час тини четвертої статті 167 Кодек су адміністративного судочи нства України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 звернувся до Окружного адміністративног о суду міста Києва з позовом п ро зобов' язання державної п одаткової інспекції у Дніпро вському районі міста Києва у триматись від вчинення дій, а саме: заборонити вчиняти буд ь-які дії щодо майна, що знаход иться за адресою - місто Киї в, вулиця Серафимовича 3.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що відповідачем безпі дставно визнано безхазяйним майно, яке належить позивачу на праві приватної власност і. На думку позивача, відповід ач необґрунтовано склав акт опису і попередньої оцінки м айна з ознаками безхазяйного і передав на зберігання това риству з обмеженою відповіда льністю «Партнер-строй».

Під час судового розгляду с прави позивач уточнив свої п озовні вимоги і просив суд зо бов' язати державну податко ву інспекцію у Дніпровському районі міста Києва зняти з об ліку нерухоме майно, розташо ване в місті Києві по вулиці С ерафимовича 3, яке мало ознаки безхазяйного та було описан о актом від 11.09.2007 №19.

Відповідач проти позову за перечив з посиланням на те, що співробітниками державної п одаткової інспекції у Дніпро вському районі міста Києва н а підставі постанови Кабінет у Міністрів України «Про пор ядок обліку, зберігання оцін ки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власні сть держави, і розпорядження ним»від 25.08.1998 №1340 складено акт о пису і попередньої оцінки ма йна з ознаками безхазяйного від 11.09.2007 №19, яким було передано н а відповідальне зберігання т овариству з обмеженою відпов ідальністю «Партнер-строй» одноповерхову будівлю (торгі вельний павільйон), яка знахо дилась в місті Києві між буди нком №5 по вулиці Серафімович а та проспектом Воз`єднання. З а посиланням відповідача, за адресою: вулиця Серафимович а 3 розташований житловий буд инок. Дії відповідача із вста новлення власника одноповер хової будівлі не дали позити вного результату. У зв' язку з чим, дії відповідача є право мірними, а позов задоволенню не підлягає.

Розгляд справи неодноразо во відкладався відповідно до вимог статті 128 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни.

В судовому засіданні 08.02.2010 до розгляду справи у якості тре тьої особи, яка не заявляє сам остійних вимог на предмет сп ору залучено Дніпровську рай онну у місті Києві державну а дміністрацію, від якої через канцелярію суду надійшло кл опотання про розгляд справи за відсутності представника державної адміністрації.

Третя особа - товариство з о бмеженою відповідальністю « Партнер-строй»в судові засід ання свого представника не н аправило, пояснень щодо обст авин справи суду не надало.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін, всебічно і повно з' ясувавши всі факт ичні обставини, на яких ґрунт ується позов, об' єктивно оц інивши докази, які мають юрид ичне значення для розгляду с прави і вирішення спору по су ті, суд

В С Т А Н О В И В :

Державною податковою ін спекцією у Дніпровському рай оні міста Києва 11.09.2007 складено а кт №19 опису і попередньої оцін ки майна з ознаками безхазяй ного: одноповерхової будівлі , яка знаходилась в місті Києв і між будинком №5 по вулиці Сер афимовича та проспектом Воз` єднання в межах 145-ї економіко -планувальної зони міста Киє ва.

Не погоджуючись з такими ді ями суб' єкта владних повнов ажень, ОСОБА_1 звернувся д о суду з позовом про зобов' я зання державної податкової і нспекції утриматись від чине ння будь-яких дій відносно ць ого майна та зняття його з обл іку як майна, що має ознаки без хазяйного. В подальшому пози вач уточнив свої позовні вим оги і просив зобов' язати де ржавну податкову інспекцію у Дніпровському районі міста Києва зняти з обліку це майно з обліку майна з ознаками без хазяйного.

За посиланням позивача, на п ідставі договору дарування ОСОБА_1 належать два торго вих павільйони по вулиці Сер афимовича 3 в місті Києві. Зазн ачене майно знаходиться на з емельній ділянці площею 203,34 кв .м. по вулиці Серафимовича в м істі Києві, яка має кадастров ий код 90:105:012 в автоматизованій с истемі «Кадастр»та зареєстр ована на підставі технічного звіту по встановленню меж зе млекористування за ОСОБА_1 . Дніпровською районною у мі сті Києві державною адмініст рацією вказаній земельній ді лянці надано поштову адресу: місто Київ, вулиця Серафимов ича 3. На підтвердження володі ння та користування вказаною земельною ділянкою позивач має технічний паспорт на неж итлове приміщення за адресою : місто Київ, вулиця Серафимов ича 3 від 02.06.2008.

Досліджуючи надані сторон ами докази, аналізуючи навед ені міркування та запереченн я, оцінюючи їх в сукупності, су д бере до уваги наступне.

Відповідно до пункту 12 стат ті 10 Закону України «Про держа вну податкову службу в Украї ні»до функцій державних пода ткових інспекцій в районах, м істах без районного поділу, р айонах у містах, належить роб ота, пов'язана з виявленням, об ліком, оцінкою та реалізаціє ю у встановленому законом по рядку, безхазяйного майна, ма йна, що перейшло за правом усп адкування до держави, скарбі в і конфіскованого майна.

Процедура обліку, зберіган ня, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпоря дження ним, визначена у Поряд ку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.1998 №1340.

Дія цього Порядку поширюєт ься, зокрема, на майно, визнане безхазяйним відповідно до з аконодавства України.

Згідно з пунктом 7 названого Порядку оцінка майна, яке виз нано безхазяйним, провадитьс я комісією, яка утворюється о рганом, що здійснив його вилу чення, у складі представникі в державних податкових інспе кцій в районах, містах без рай онного поділу, районах у міст ах, представників міжрайонни х та об'єднаних державних под аткових інспекцій (далі - місц еві податкові інспекції), орг анів (організацій), що здійсни ли вилучення майна або збері гають його, фінансових орган ів та органів (організацій), як і здійснюватимуть розпорядж ення цим майном.

У разі розбіжності в оцінці майна між представниками ко місії та у випадках, передбач ених законодавством України і цим Порядком, оцінка провад иться суб'єктами оціночної д іяльності - суб'єктами господ арювання.

За результатами роботи ком ісії складається акт опису, о цінки та передачі майна. Усі п римірники акта підписуються членами комісії та затвердж уються у термін не пізніше тр ьох днів після його складенн я керівником чи заступником керівника органу (організаці ї), що здійснив вилучення або з абезпечував зберігання зазн аченого в пункті 1 цього Поряд ку майна.

Місцеві податкові інспекц ії на основі актів опису, оцін ки та передачі майна забезпе чують здійснення загального контролю за повнотою та своє часністю перерахування до де ржавного бюджету виручки від реалізації майна, а також від повідних податків.

Відповідно до статті 335 Циві льного кодексу України безха зяйною є річ, яка не має власни ка або власник якої невідоми й. Безхазяйні нерухомі речі б еруться на облік органом, що з дійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за зая вою органу місцевого самовря дування, на території якого в они розміщені. Про взяття без хазяйної нерухомої речі на о блік робиться оголошення у д рукованих засобах масової ін формації. Після спливу одног о року з дня взяття на облік бе зхазяйної нерухомої речі вон а за заявою органу, уповноваж еного управляти майном відпо відної територіальної грома ди, може бути передана за ріше нням суду у комунальну власн ість.

Згідно з приписами статті 71 7 названого Кодексу за догово ром дарування одна сторона (д арувальник) передає або зобо в'язується передати в майбут ньому другій стороні (обдаро вуваному) безоплатно майно (д арунок) у власність. Відповід но до статті 722 Цивільного код ексу України право власності обдаровуваного на дарунок в иникає з моменту його прийня ття.

На підтвердження того, що не рухоме майно, яке мало ознаки безхазяйного та було описан о актом від 11.09.2007 №19 належить О СОБА_1 позивачем надано суд у примірник договору даруван ня від 22.07.2004, реєстраційний ном ер ВВЕ №896276, за умовами якого ОСОБА_3 подарувала та перед ала ОСОБА_4 дарунок, яким є два торгівельних павільйони , які знаходяться за адресою: м істо Київ, вулиця Серафимови ча, 3.

Як свідчать матеріали спра ви, зазначені приміщення маю ть технічний паспорт від 02.06.2008, зареєстрований в БТІ (інвент аризаційна справа №2982).

В своїх позовних вимогах по зивач також посилається на т е, що зазначене майно знаходи ться на земельній ділянці пл ощею 203, 34 кв.м по вулиці Серафим овича в місті Києві, яка має ка дастровий код 90:105:012 в автоматиз ованій системі «Кадастр»та з ареєстрована на підставі тех нічного звіту по встановленн ю меж землекористування за ОСОБА_4. Дніпровською район ною у місті Києві державною а дміністрацією вказаній земе льній ділянці надано поштову адресу: місто Київ, вулиця Сер афимовича 3.

Під час судового розгляду с прави позивачем на обґрунтув ання своїх позовних вимог як доказ того, що майно відносно якого складено акт опису і по передньої оцінки майна з озн аками безхазяйного, належить ОСОБА_1 надано: рішення Дн іпровського районного суду м іста Києва від 16.11.2009 №2-2991/1; реєстр аційне посвідчення Київсько го міського бюро технічної і нвентаризації та реєстрації права власності на об' єкти нерухомого майна від 10.02.2010 №024591; т ехнічний паспорт на нежитлов е приміщення за адресою: міст о Київ, вулиця Серафимовича 3 в ід 02.06.2008 (інвентаризаційна спра ва №2982).

Відповідно до рішення Дніп ровського районного суду міс та Києва від 16.11.2009 №2-2991/1 задоволен о позов ОСОБА_1 до Дніпров ської районної у місті Києві державної адміністрації та комунального підприємства К иївське міське бюро технічно ї інвентаризації та реєстрац ії права власності на об' єк ти нерухомого майна про визн ання права власності на збуд овані об' єкти будівництва; визнано за ОСОБА_1 право в ласності на нежитловий будин ок, розташований за адресою: м істо київ, вулиця Серафимови ча 3; зобов' язано Дніпровськ у районну у місті Києві держа вну адміністрацію прийняти в експлуатацію нежитловий буд инок, розташований за адресо ю: місто Київ, вулиця Серафимо вича 3; зобов' язано комуналь не підприємство Київське міс ьке бюро технічної інвентари зації та реєстрації права вл асності на об' єкти нерухомо го майна зареєструвати за О СОБА_1 право власності на не житловий будинок, розташован ий за адресою: місто Київ, вули ця Серафимовича 3.

З відмітки на останньому ар куші рішення вбачається, що с таном на 02.12.2009 рішення набрало з аконної сили.

Згідно з приписами статті 31 7 Цивільного кодексу України власникові належать права в олодіння, користування та ро зпоряджання своїм майном.

За таких обставин, під час с удового розгляду справи пози вачем надано суду документи, які свідчать, що майно, віднос но якого державною податково ю інспекцією у Дніпровському районі міста Києва 11.09.2007 складе но акт №19 опису і попередньої оцінки майна з ознаками безх азяйного належить позивачу. Відповідачем доводи позивач а не спростовано.

Частиною третьою статті 2 Ко дексу адміністративного суд очинства України передбачен о, що у справах щодо оскарженн я рішень, дій чи бездіяльност і суб'єктів владних повноваж ень адміністративні суди пер евіряють, чи прийняті (вчинен і) вони: 1) на підставі, у межах п овноважень та у спосіб, що пер едбачені Конституцією та зак онами України; 2) з використанн ям повноваження з метою, з яко ю це повноваження надано; 3) об ґрунтовано, тобто з урахуван ням усіх обставин, що мають зн ачення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісн о; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед зак оном, запобігаючи несправедл ивій дискримінації; 8) пропорц ійно, зокрема з дотриманням н еобхідного балансу між будь- якими несприятливими наслід ками для прав, свобод та інтер есів особи і цілями, на досягн ення яких спрямоване це ріше ння (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі при йняття рішення; 10) своєчасно, т обто протягом розумного стро ку.

Відповідно до частини друг ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и в адміністративних справах про протиправність рішень, д ій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'яз ок щодо доказування правомір ності свого рішення, дії чи бе здіяльності покладається на відповідача, якщо він запере чує проти адміністративного позову.

За таких обставин суд доход ить висновку, що позовні вимо ги про зобов' язання відпові дача зняти майно позивача з о бліку безхазяйного майна, пі длягають задоволенню.

На розподілі судових витра т позивач не наполягав.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 158-163 К одексу адміністративного су дочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Зобов' язати державну под аткову інспекцію у Дніпровсь кому районі міста Києва знят и з обліку нерухоме майно, роз ташоване у місті Києві по вул иці Серафімовича 3, яке мало оз наки безхазяйного та було оп исано актом від 11.09.2007 №19.

Постанова відповідно д о статті 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання з аяви про апеляційне оскаржен ня, якщо таку заяву не було под ано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції за правилами, встановл еними статтями 185-187 Кодексу адм іністративного судочинства України.

Суддя Літвінова А.В.

Повний текст поста нови складено 06.04.2010

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.03.2010
Оприлюднено16.08.2010
Номер документу10667855
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/353

Ухвала від 06.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 26.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 27.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 23.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Судовий наказ від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Судовий наказ від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 30.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 14.12.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М

Постанова від 29.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні