Ухвала
від 14.12.2010 по справі 14/353
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 14/353 Головуючий у 1-й інстанції: Літвінова А.В.

Суддя-доповідач: Василен ко Я.М

У Х В А Л А

Іменем України

"14" грудня 2010 р. м. Київ

Київський апеляційний а дміністративний суд у складі :

головуючого Васил енка Я.М.,

суддів Кузь менка В.В., Умнової О.В.,

при секретарі К овризі М.М.,

розглянувши у відкрито му судовому засіданні, без фі ксування його за допомогою з вукозаписувального технічн ого засобу згідно до ч. 1 ст. 41 КА С України, апеляційну скаргу Державної податкової інспек ції у Дніпровському районі м . Києва на постанову Окружног о адміністративного суду міс та Києва від 29.03.2010 у справі за по зовом ОСОБА_2 до ДПІ у Дніп ровському районі м. Києва, тре ті особи: товариство з обмеже ною відповідальністю «Партн ер-строй», Дніпровська район на у місті Києві державна адм іністрація про забов' язанн я суб' єкта владних повноваж ень вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

30.09.2008 позивач звернувся до Окружного адміністративног о суду міста Києва із позовом , в якому з урахуванням подаль ших уточнень просив про зобо в' язання ДПІ у Дніпровськом у районі міста Києва зняти з о бліку нерухоме майно, розташ оване в місті Києві по вулиці Серафимовича 3, яке мало ознак и безхазяйного та було описа но актом від 11.09.2007 № 19.

Постановою Окружного адмі ністративного суду міста Киє ва від 29.03.2010 позов задоволено.

Не погоджуючись із зазначе ною постановою, відповідач з вернувся із апеляційною скар гою, в якій просить скасувати оскаржувану постанову, як та ку, що винесена із порушенням норм матеріального та проце суального права, та ухвалити нову постанову, якою відмови ти у задоволенні позовних ви мог.

Заслухавши в засіданні суд у апеляційної інстанції судд ю-доповідача, перевіривши ма теріали справи та доводи апе ляційної скарги, колегія суд дів вважає, що апеляційна ска рга не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підста в.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, ДПІ у Дніпр овському районі міста Києва 11.09.2007 складено акт № 19 опису і поп ередньої оцінки майна з озна ками безхазяйного: одноповер хової будівлі, яка знаходила сь в місті Києві між будинком №5 по вулиці Серафимовича та п роспектом Воз`єднання в межа х 145-ї економіко-планувальної зони міста Києва.

Задовольняючи позовні вим оги, суд першої інстанції мот ивував своє рішення тим, що по зивачем надано суду документ и, які свідчать, що майно, відн осно якого державною податко вою інспекцією у Дніпровсько му районі міста Києва 11.09.2007 скла дено акт № 19 опису і попереднь ої оцінки майна з ознаками бе зхазяйного належить позивач у.

Постановляючи рішення, суд першої інстанції виходив з т ого, що цей спір є справою адмі ністративної юрисдикції. Про те з таким висновком погодит ися не можна, зважаючи на наст упне.

Пунктом 1 частини 1 статті 17 К АС України до компетенції ад міністративних судів віднес ено спори фізичних чи юридич них осіб із суб' єктами влад них повноважень щодо оскарже ння його рішень (нормативно-п равових актів чи правових ак тів індивідуальної дії), дій ч и бездіяльності.

Відповідно до пункту 1 части ни 1 статті 3 КАС України справ а адміністративної юрисдикц ії - переданий на вирішення адміністративного суду публ ічно-правовий спір, у якому хо ча б однією зі сторін є орган в иконавчої влади, орган місце вого самоврядування, їхня по садова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює в ладні управлінські функції н а основі законодавства, в том у числі на виконання делегов аних повноважень.

Суб' єкт владних повноваж ень згідно з пунктом 7 частини 1 вищезгаданої статті КАС Укр аїни - це орган державної вл ади, орган місцевого самовря дування, їхня посадова чи слу жбова особа, інший суб' єкт п ри здійсненні ними владних у правлінських функцій на осно ві законодавства, в тому числ і на виконання делегованих п овноважень.

Згідно статті 335 Цивільного кодексу України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. В дан ому випадку позивач посилаюч ись на відповідні докази, зая вляє себе власником цього ма йна.

З матеріалів справи вбачає ться порушення з боку відпов ідача вимог статті 335 ЦК Украї ни, в якій зазначено, що безхаз яйною є річ, яка не має власник а або власник якої невідомий . Безхазяйні нерухомі речі бе руться на облік органом, що зд ійснює державну реєстрацію п рав на нерухоме майно, за заяв ою органу місцевого самовряд ування, на території якого во ни розміщені. Про взяття безх азяйної нерухомої речі на об лік робиться оголошення у др укованих засобах масової інф ормації. Після спливу одного року з дня взяття на облік без хазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваже ного управляти майном відпов ідної територіальної громад и, може бути передана за рішен ням суду у комунальну власні сть.

В свою чергу, спір, предмето м якого є право управління ма йном та право власності на нь ого, не є публічно-правовим і с права не підпадає під визнач ення справи адміністративно ї юрисдикції, наведене в пунк ті 1 частини 1 статті 3 КАС Украї ни. Компетенція адміністрати вних судів, установлена стат тею 17 Кодексу адміністративн ого судочинства України, на ц ей спір не поширюється.

Згідно з частиною 1 статті 157 КАС України суд закриває про вадження у справі, якщо справ у не належить розглядати в по рядку адміністративного суд очинства.

На зазначені обставини суд першої інстанції уваги не зв ернув та вирішив справу за пр авилами КАС України, а відтак постановлене ним судове ріш ення підлягає скасуванню із закриттям провадження в адмі ністративній справі.

Керуючись ст.ст. 41, 157, 160, 195, 196, 198, 203, 205, 207 КАС України, суд

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Держа вної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києв а на постанову Окружного адм іністративного суду міста Ки єва від 29.03.2010 - задовольнити ча стково.

Постанову Окружного адмін істративного суду міста Києв а від 29.03.2010 - скасувати та прова дження у справі - закрити.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення, пр оте може бути оскаржена до Ви щого адміністративного суду України в порядку та строки, в становлені статтею 212 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Головуючий:

Судді:

Повний текст ух вали виготовлено 20.12.2010.

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.12.2010
Оприлюднено10.01.2011
Номер документу13369531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/353

Ухвала від 06.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 26.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 27.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 23.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Ухвала від 05.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мельник С.М.

Судовий наказ від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Судовий наказ від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Рішення від 30.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 14.12.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М

Постанова від 29.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні