Ухвала
від 24.10.2022 по справі 1-15-11
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №1-15-11

1/705/5/22

У Х В А Л А

24.10.2022 м. Умань

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 , розглянувши заяву підсудного ОСОБА_2 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у кримінальній справі по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.119 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Уманського міськрайонного суду Черкаської області перебуває кримінальна справа по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.119 КК України.

Підсудний ОСОБА_2 звернувся до Уманського міськрайонного суду Черкаської області з клопотанням про здійснення дистанційного судового провадження та проведення судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою платформи «Easycon» за зареєстрованою адресою електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що подав письмову заяву.

Суддя, вивчивши заяву підсудного ОСОБА_2 , вважає, що вона підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до положень ст. 2 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Відповідно до приписів ч.1 ст.5 КПК України процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається згідно з положеннями цього Кодексу, чинними на момент початку виконання такої дії або прийняття такого рішення.

Разом з цим суд звертає увагу, що Рішенням Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням Президента України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 05.04.2001 № 3-рп/2001 визначено наступне.

Конституція України закріпила принцип незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів (частина перша статті 58). Це означає, що дія закону та іншого нормативно-правового акта не може поширюватися на правовідносини, які виникли і закінчилися до набрання чинності цим законом або іншим нормативно-правовим актом.

Закріплення принципу незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів є гарантією безпеки людини і громадянина, довіри до держави. Винятки з цього конституційного принципу, тобто надання закону або іншому нормативно-правовому акту зворотної сили, передбачено частиною першою статті 58 Конституції України, а саме: коли закони або інші нормативно-правові акти пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Згідно п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція), яка підлягає застосуванню відповідно до статті 9 Конституції України, ст. ст. 1, 8, 9 КПК України, Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» - закріплено принцип, за яким кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи безстороннім судом, встановленим законом.

Відповідно дост. 336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі, зокрема неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин, а також необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

Застосовувані в дистанційному судовому провадженні технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення і звуку, дотримання принципу гласності та відкритості судового провадження, а також інформаційну безпеку. Учасникам кримінального провадження має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового провадження, ставити запитання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки, передбачені цим Кодексом.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються за допомогою технічних засобів відеозапису.

Дистанційне судове провадження згідно з правилами цієї статті може здійснюватися в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, Верховному Суді України під час здійснення судового провадження з будь-яких питань, розгляд яких віднесено до компетенції суду.

Судове засідання у кримінальному провадженні по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.119 КК України, призначено Уманським міськрайонним судом Черкаської області на 24 жовтня 2022 року на 16 годину 00 хвилин за адресою: вул. Кизила Андрія, 18, м. Умань Черкаської області.

Згідно указу Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, та який в подальшому продовжено до 21.11.2022 року.

Відповідно до роз`яснень, наданих Верховним судом у п.7 листа від 03.03.2022 р. №1/0/2-22 Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану, якщо через об`єктивні обставини учасник кримінального провадження не може брати участь у засіданні в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою технічних засобів, визначених КПК України, як виняток можна допускати участь такого учасника в режимі відеоконференцзв`язку за допомогою інших засобів, при цьому треба звернути увагу на роз`яснення такому учаснику його процесуальних прав та обов`язків.

За вказаних обставин, з метою забезпечення визначеного Конвенцією права підсудного на захист та на справедливий суд вважає за можливе в даному випадку застосувати положення ст. 336 КПК України.

Таким чином, у зв`язку з віддаленістю Уманського міськрайонного суду Черкаської області від місця перебування підсудного ОСОБА_2 , що унеможливлює безпосередню участь останнього в судовому засіданні, то для забезпечення участі підсудного в судовому засіданні, а також оперативності судового провадження, розумності строків вчинення процесуальних дій суд вважає за можливе здійснювати розгляд справи в дистанційному судовому провадженні в режимі відеоконференції за допомогою платформи системи відеоконференцзв`язку «Easycon».

Керуючись ст. ст. 336 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання підсудного ОСОБА_2 задовольнити.

Судове засідання у кримінальній справі по обвинуваченню ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.119 КК України, призначене на 24 жовтня 2022 року о 16 годині 00 хвилин, здійснювати у дистанційному судовому провадженні за участю підсудного ОСОБА_2 в режимі відеоконференції за допомогою платформи системи відеоконференцзв`язку «Easycon», адреса електронної пошти: : ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію ухвали направити ОСОБА_2 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.10.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу106916906
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-15-11

Ухвала від 24.10.2022

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 29.11.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Постанова від 04.11.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Постанова від 05.01.2021

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Гудзенко В. Л.

Постанова від 27.02.2018

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Коваль А. Б.

Постанова від 21.12.2017

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Коваль А. Б.

Постанова від 18.04.2016

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Кімстачов О. С.

Постанова від 14.03.2016

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 16.12.2014

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Євтушенко В. Г.

Ухвала від 05.09.2014

Кримінальне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Прокулевич В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні